Keskustelut Metsänomistus EU:n metsäpolitiikkaa

Esillä 10 vastausta, 1,951 - 1,960 (kaikkiaan 2,293)
  • EU:n metsäpolitiikkaa

    Hamuaako EU jo kohtuuttoman paljon päätösvaltaa sen suhteen, miten Suomen metsiä käytännön tasolla hoidetaan, metsäneuvos Heikki Granholm?

    http://areena.yle.fi/audio/1-50799758

    EU:sta on tulossa paljon lainsäädäntöä joka koskee metsiä: LULUCF-asetuksen tarkennus, biodiversiteettistrategia (mm. suojelupinta-alan tavoite 30 %), kestävän rahoituksen kriteerit ja ilmastopaketti. Haastattelussa taustaa.

  • A.Jalkanen

    Alan toimijat vastaavat tuohon, että ei HCV yleensä lopulta estä hakkuita, mutta luontoarvot pitää selvittää ennen kuin toimitaan. Kyllä omallakin palstallani on metsään.fi:ssä vaikka ties mitä merkintöjä, joista en tiedä kuka ne on laittanut ja mitä oikeusvaikutuksia niillä on. Minäkin oudoksun salamyhkäistä toimintaa. Avoin tiedottaminen asioista lisäisi luottamusta ja vähentäisi virhemahdollisuuksia käytännön toimissa ja luontoarvot säilyisivät paremmin. Nythän ei oikein luontoarvoja kovin korkealle tasolle uskalla lisätä, jos on tarkoitus käyttää metsäänsä talousmetsänä.

    Rane

    ”Alan toimijat vastaavat tuohon, että ei HCV yleensä lopulta estä hakkuita, mutta luontoarvot pitää selvittää ennen kuin toimitaan.”

    Kuka toimija on noin sanonut?

    A.Jalkanen

    En Rane enää muista mistä tuon luin mutta taisi olla jokin kolmesta suuresta puun ostajasta. Eli HCV:n haitta ei ehkä ole niin suuri kuin aluksi pelättiin. Kuitenkin: on ollut merkittävä joillekin pohjoisen yhteismetsille.

    Rane

    Sen verran lisään Visan kirjoitukseen että tässä HCV-ostokieltoalueiden kartoituksessa ei ole edes kyse mistään viranomaisasemassa olevan organisaation tiedonkeräyksestä.HCV-ostokieltoalueet ovat luontojärjestöjen ja metsäyhtiöiden keskenään sopima kaupallinen järjestely joka on sovittu salassa siltä taholta(metsänomistaja) joka kärsii sopimuksen taloudelliset seuraukset.FSC on teollisuudelle keino markkinoida tuotteitaan ja se ei ole oikein että markkinoinnin vuoksi täysin ulkopuoliset tahot(jotka eivät edes halua kuulua FSC:hen) joutuvat kärsimään isoja taloudellisia tappioita.

    Tässä sotkussa syyllinen on metsäteollisuus.

    Rane

    PS.Siitä HCV-kartoituksen tuomasta hyödystä(metsäteollisuus voi hankkia ja markkinoida muuta kuin FSC-sertifioitua puuta 30% FSC:nä) ei tähän sertifiointiin kuulumaton metsänomistaja hyödy senttiäkään.Hänelle sälytetään parhaimmillaan vain puun ostokielto.

     

    Visakallo

    Juuri näin kuten Rane tuossa edellä kirjoitti. Itseltäni jäi tosiaan tarkentamatta, että Metsäkeskus ei itse kerää ko. HCV- ym. luontokartoitustietoja, mutta sallii niiden tallentamisen metsaan.fi järjestelmäänsä.

    Rane

    Alunperin metsäyhtiöt tyynnyttelivät metsänomistajia sillä että HCV-alueet ovat vain suurinpiirtein Tapiolta tilatun,tietokoneanalyysin perusteella laaditun kartan mukaisia ja joista ostomiehet voivat vapaasti ostaa puuta kunhan kerkiäävät käydä vilkaisemassa paikkaa.

    Nyt tilanne on että metsät vilisevät näitä ostokieltoon menevien alueiden etsijöitä ja yksikään ostomies ei tee tarjousta HCV-alueelta.Ainoa keino saada metsänsä pois HCV:stä on hakata puut ja myydä ne sellaiselle toimijalle joka ei ole sidoksissa/tekemisissä FSC-sertifioidun firman kanssa.

    Visakallo

    On jotenkin surkuhupaisaa, että itse metsänhoitoon ja jopa puukauppaankin liittyvässä toiminnassa ei enää tunnu riittävän voimavaroja metsässä käymiseen, mutta kaikessa muussa tarkoituksessa kävijöitä kyllä riittää.

    A.Jalkanen

    Metsälehti voisi koettaa selvittää mikä on nykytilanne HCV:n suhteen. Tietomme eivät ole ehkä enää ihan tätä päivää. Teoriassa kuten edellä on todettu, mutta miten käytännössä? Ostokieltoon joutuminen ei saa olla pysyvä tila, vaan kyllä siitä on päästävä kohtuullisessa ajassa ulos, joko puukauppaan tai suojelupäätökseen. Todellisia eli laajoja suojelupäätöksen arvoisia HCV-alueita on ymmärtääkseni aika vähän jäljellä.

    ”HCV-metsien tunnusmerkit perustuvat FSC:n mukaiseen riskiarviointiin. Tärkeimpiä kohteita ovat runsaslahopuustoiset kangasmetsät, vesitaloudeltaan luonnontilaiset ja luonnontilaisen kaltaiset suot sekä kallioiset metsät. Kohteiden vähimmäiskoko vaihtelee etelän 20 hehtaarista pohjoisen 100 hehtaariin.”

    https://www.metsalehti.fi/artikkelit/fsc-myrsky-ei-tyynny/#10fea98e

    PS. Noita typeriä avainsanoja ei saa laittaa toisten aloituksiin, omaansa voi laittaa!

    Rane

    ”metsäkeskus piirtelee hcv alueita.”

    Ei ole metsäkeskus eikä tiedetä mikä tai ketkä piirtelee.Petkeles ehkä tietää muttei kerro?

Esillä 10 vastausta, 1,951 - 1,960 (kaikkiaan 2,293)