Keskustelut Metsänomistus EU:n metsäpolitiikkaa

Esillä 10 vastausta, 1,841 - 1,850 (kaikkiaan 2,293)
  • EU:n metsäpolitiikkaa

    Hamuaako EU jo kohtuuttoman paljon päätösvaltaa sen suhteen, miten Suomen metsiä käytännön tasolla hoidetaan, metsäneuvos Heikki Granholm?

    http://areena.yle.fi/audio/1-50799758

    EU:sta on tulossa paljon lainsäädäntöä joka koskee metsiä: LULUCF-asetuksen tarkennus, biodiversiteettistrategia (mm. suojelupinta-alan tavoite 30 %), kestävän rahoituksen kriteerit ja ilmastopaketti. Haastattelussa taustaa.

  • A.Jalkanen

    Jukka Männistö 6:38

    Ehkä kaikkien olisi hyvä tunnistaa ja myöntää liioittelun tai vähättelyn sijaan se, että EU:lla on kyllä monta metsiin liittyvää hanketta menossa EU:n eri valmistelupolkujen kautta. Miten nämä sitten vaikuttavat metsäteollisuuden tai yksityisen metsänomistajien tulevaan niin sen aika näyttää.

    EU/metsät

    Biodiversiteettistrategia 2021-2030. Mittavat suojelutavoitteet ja metsien ennallistamistavoite.

    Metsästrategia 2030. Lainsäädäntöaloite 2023.

    Ennallistamisasetus, komission ehdotus 2022. Jäsenmaita velvoittava. Merkittävät vaikutukset metsätaloudelle.

    LULUCF-asetus. Valmistuu 2022. Vaikuttaa Suomen hiilinieluvelvoitteeseen, hakkurajoitukset mahdollisia.

    Ilmasto- ja ympäristötaksomia. EU:n määritelmä ympäristölle kestävistä toimista vihreille sijoituskohteille. Rajoituksia ehkä avohakkuille.

    EU:n metsäsertifikaatti. Komission omat sertifikaatit, joissa lienee FSC.tä tiukemmat tavoitteet.

    Komission tiedonanto kestävän hiilenkierron edistämiseksi. Lainsäädäntöaloite 2023. Tavoitteena lakisääteinen velvoite metsien tilan seurantaan.

    Komission uusiutuvan energian direktiiviehdotus RED III. Rajoittaa hakkuutähteiden ja runkopuun osuutta uusiutuvana energiana. Hyväksytty parlamentissa.

    Metsäkatoasetus. Komission ehdotus 2021, asia valmistelussa. Koskee mm. EU:n metsien tilan heikkenemistä.

    Määritelmätyö. Metsien käytön ja suojelun ohjeistaminen valmistuu 2022. Koskee vanhoja metsiä, luonnonläheisen metsähoidon periaatteet.

    Metsien monitorointi. EU:n tavoite lisätä ja yhtenäistää metsien tiedon keruuta. Komissio antaa esityksensä 2023.

    https://www.hs.fi/politiikka/art-2000009176587.html

    A.Jalkanen

    ”SYKEn esityksessä näiden kolmen toimenpiteen edistäminen tuotaisiin osaksi LULUCF-sääntelyä siten, että kyseisten monimuotoisuusindikaattoreiden kehityssuuntien perusteella jäsenvaltiolla on käytössään talousmetsissä joko lisäjoustoja (myönteinen kehitys) tai jäsenvaltio joutuu tiukempien velvoitteiden piiriin (kielteinen kehitys).”

    Koplaus, jota itse en tekisi, vaan pitäisin ihan erillään nuo tavoitteet. Monimuotoisuutta edistetään omilla direktiiveillään ja hiilinieluja omillaan.

    https://www.ymparisto.fi/fi-FI/Luonto/Ilmastonmuutoksen_hillinnan_ja_monimuoto(63836)

    Reima Muristo

    EDIT

    A.Jalkanen

    EU voisi vihdoinkin koettaa päättää mitä on kestävä metsätalous. Riittääkö vapaaehtoiseen kestävyyden osoittamiseen metsäsertifiointi – ilmeisesti ei, vaan EU:n pitää keksiä tähänkin pyörä uudelleen eli taksonomia. Ei jaksa enää innostua. Siihenköhän niiden strategia perustuukin, että vyörytetään niin paljon erilaisia päällekkäisiä vaatimuksia, että jäsenmaissa väsytään vastustamaan ja ehdotukset lipsahtavat läpi.

    https://yle.fi/a/3-12682213

    Puuki

    Mo voi olla molemmissa PEFS: ssä ja FSC-sertissä.    FSC sertivaatimukset tulevat vain yleensä liian kalliiksi mo:lle nykyehdoin.   Pitäsi tulla ainakin vähintään 2x:nen lisäosa puun hintaan siitä.

    Nuakka

    Jokos tästä oli jossakin ketjussa, Eu kestävän rahoituksen säädöksiä, MT :sta kopioitu.

    ”Niemi nostaa esimerkkeinä kohtuuttomista kriteereistä ovat muun muassa vaatimuksen jättää 20 prosenttia metsänomistajan metsistä talouskäytön ulkopuolelle ja 30 + 30 metrin hakkaamaton suojavyöhyke vesistöjen ympärille.Säästöpuita tulisi jättää hehtaarille 30 kappaletta, tai 10 prosenttia pystypuuston tilavuudesta, kumpi onkaan korkeampi.Avohakkuun koko rajoitettaisiin havumetsissä kolmeen ja lehtimetsissä yhteen hehtaariin. Lisäksi hakkuiden väliin tulisi jättää 100 metrin käsittelemätön alue, jota ei saisi käsitellä 40 vuoteen.Lahopuuta tulisi toiminnan ohessa tuottaa lehti- ja sekametsiin 30 ja havumetsiin 20 kuutiometriä hehtaaria kohti. Hakkuualueen maaperästä 90 prosenttia pitäisi jättää koskematta.”

    Rane

    ”Lisäksi hakkuiden väliin tulisi jättää 100 metrin käsittelemätön alue, jota ei saisi käsitellä 40 vuoteen.</p>”

    Ilmeisesti koskee myös naapurin tekemiä hakkuita?

    Visakallo

    Eipä tarvitse nyt yhtään ihmetellä niitä lentokentän kokoisia aukkoja, joita parhaillaan aavistushakataan.

    A.Jalkanen

    Tuota taksonomian sääntökokoelmaa ei tarvittaisi lainkaan vaan voitaisiiin kehittää olemassa olevia sertifioinnin järjestelmiä vaativammiksi. Lähinnä siis FSC:tä. Siinä olisi valmiina todentaminenkin. Ei tarvitsisi palkata erikseen valvontaan EU:n taksonomeja – vai olisivatko he nimeltään taksaattoreita? No vitsi vitsi, ei nyt sentään!

    Reima Muristo

    EDIT

Esillä 10 vastausta, 1,841 - 1,850 (kaikkiaan 2,293)