Keskustelut Metsänomistus EU uhkaa sotkea metsästäjien ja maanomistajien välit

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 35)
  • EU uhkaa sotkea metsästäjien ja maanomistajien välit

    http://yle.fi/uutiset/eu_uhkaa_sotkea_metsastajien_ja_maanomistajien_valit/7114265?ref=leiki-uu

    ja tekstinä

    ”UUTISET
    KOTIMAA
    Kotimaa 1.3.2014 klo 7:00 | päivitetty 1.3.2014 klo 9:56
    EU uhkaa sotkea metsästäjien ja maanomistajien välit
    Metsänomistajia ja metsästäjiä kuohuttavat EU:n aikeet kieltää Suomea maksamasta hirvituhokorvauksia. Korvaukset liittyvät keskeisesti metsästyslupiin, ja pelkona on, että järjestelmän kaatuminen johtaa hankaluuksiin.

    Vuonna 2013 hirvet tuhosivat taimikkoa 2 998 hehtaarilta ja niistä maksettiin korvauksia metsänomistajille kaikkiaan 880 000 euroa. Kuva: Mika Moksu / Yle
    Metsänomistajan arvokas taimikko on hirvelle herkullinen laidunmaa. Tähän saakka hirven herkutteluhetkien seurauksena tuhoutuneesta taimikosta metsänomistajalle on maksettu korvaus. Tapa on ollut ainoa laatuaan EU-maissa. Nyt Euroopan komissio katsookin, että Suomen olisi luovuttava korvausten maksamisesta.

    – Valtion tuet ja taloudellinen toiminta on EU:ssa erityisessä tarkastelussa ja on tietenkin tavoite, että kaikilla unionin alueen toimijoilla on yhtäläiset toimintamahdollisuudet. Tästä syystä asia kiinnostaa komissiota, maa- ja metsätalousministeriön ylitarkastaja Janne Pitkänen kertoo.

    Metsänomistajat ovat pöyristyneitä suunnitelmista. Vuonna 2013 hirvet tuhosivat taimikkoa 2 998 hehtaarilta ja niistä maksettiin korvauksia metsänomistajille kaikkiaan 880 000 euroa.

    – Tavoitteenahan metsätaloudessa on kuitenkin kasvattaa metsää eikä hirviä, joten kyllä se keskusteluttaa. Hirvipopulaatio kerääntyy aina samoille alueille, ja juuri tietyille metsänomistajille aiheutuu merkittäviä ongelmia hirvivahingoista, sanoo metsänomistajien liitto Järvi-Suomen aluejohtaja Jukka Hujala.

    jatkuu

  • Pähkäilijä

    Metsästäjät pelkäävät toimivan järjestelmän tuhoutuvan

    Rahat korvausten maksamiseen on kerätty hirvien kaatolupamaksuina metsästäjiltä. Metsästäjiä korvausjärjestelmän poistaminen ei ilahduta, vaikka se tietäisi ehkä kaatolupahintojen alenemista, sillä pelkona on, että välit metsästysmaiden omistajien kanssa olisi neuvoteltava kokonaan uusiksi.

    – Syntyisi ehkä voimakastakin keskustelua siitä, että maanomistajia kohdellaan vahingon kärsijöinä jollain tapaa epätasapuolisesti. Metsästäjät ovat jo kerenneet ajatella sitä, että onko tällä vaikutusta nykyisin ilmaisiin metsästysvuokrasopimuksiin. Tämä metsästysvuokrahintojen nousu on yksi mahdollisuus ja metsästykselle nykymuodossaan jollain tavoin myöskin uhka, Suomen Riistakeskuksen Etelä-Savon riistasuunnittelija Veli-Matti Pekkarinen arvelee.

    Ylitarkastaja Janne Pitkänen on Pekkarisen kanssa samoilla linjoilla. Hirvituhokorjausjärjestelmä on suomalaisessa hirvikannansäätelyssä keskeinen osa, Pitkänen sanoo.

    – Tämä on metsästyksen järjestäytymisen kannalta merkittävä työkalu. Jos kaikki metsänomistajat ja metsästäjät ryhtyvät kukin omilla alueillaan selvittämään millaisella systeemillä hirvikannanhoitoa tehdään, niin tilanne on helposti hyvin konfliktiherkkä. Nyt välissä on julkisen vallan tekemä korvausten määrän arviointi.

    Hirvikantaa ei voi harventaa kuoliaaksi

    Hirvituhoja on onnistuttu vähentämään tuntuvasti lähes kaikkialla Suomessa metsästyksen avulla viime vuosina. Tuhojen välttäminen kokonaan metsästyksellä ei kuitenkaan ole mahdollista ilman hirven olemassaolon vaarantamista.

    – Vaikka hirviä olisi kolme, niin tuhoja luultavasti aiheutuisi. Hirvet hakeutuvat kymmenien kilometrien päästäkin yhteen samalla talvilaitumelle, Pekkarinen sanoo.

    Pähkäilijä

    – Hirven lajityypillinen käytös on haasteellista. Laajan alueen hirvikanta voi vaikuttaa merkittävästi yhden ainoan omistajan metsään, Pitkänen vahvistaa.

    Suomen ja Euroopan komission väliset neuvottelut jatkuvat tiistaina 4.3. kun maa- ja metsätalousministeriöstä lähtee ryhmä neuvottelijoita Brysseliin. Sen jälkeen asia etenee valtion tukia pohtivan neuvottelukunnan käsiteltäväksi maaliskuun puolivälissä.”.

    jees h-valta

    Metsänomistajalle vapaa oikeus posautella lihakarja pois päiviltä. Ei tarvitse vuokrailla eikä voivotella tuhoja. Eikä vaivaa meidän EU-organisaatiotamme. Metsästys on kuitenkin puhtaasti maanomistajan oikeus.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Joo, Jees-miehen kanssa samaa mieltä. Eli pyyntiluvista vapaa hirvestys.

    Muuten hyvä mutta taatust EU tulee ja tukistaa että tuhmat pojat ei villieläimiä saa tappaa.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    jees h-valta

    Sotien jälkeen asia hoitui luonnostaan kun joka torpasta löytyi ”pystykorva” jolla liha siirtyi kuleksimasta parempiin suihin eli liudalle uusia maan asukkeja vanhempineen. Nyt ongelma on kyllä hiukan eskaloituneempi kun määrät on nostettu yli ”kotitarpeiden”.
    Pitäisi ensin jokunen ”kodinturvajoukko” perustaa hakemaan eväitä hiukan enemmän kuin omaan tarveharkintaan.
    Ei siellä aivan jatkuvasti kerkiä jotain ”kantturoita” kyteksiä.
    Susia ja karhuja ei ole tarpeeksi joten pieniä yleiskantaan liittyviä ongelmia jää. Ehkä se kuitenkin ajan kanssa tasiintuu.

    Hiluxmetsuri

    Syntyykö korvausjärjestelmä metsästäjien ja metsäraaka-aineen kasvattajien välille suoraan?

    Vaikka siten, että jos jonkun metsästysseuran alueella on hirvituhoja, niin nuo tuhot laskutetaan suoraan metsästysseuralta? Alkaisivatko tuhot kiinnostamaan hyödynsaajia?

    Metsäkupsa Metsäkupsa

    Jessen ja Tanelin linjoilla ongelman ratkaisun suhteen.Eilenkin hirvi oli aterioimassa metsässäni.Itse en ole koskaan hirvikorvauksia hakenut,enkä tule hakemaankaan.Mutta kyllä jatkossakin hirvivahingot tulee korvata ,kuten nykyisin ja EU pitäköön näppinsä irti asiasta.

    jees h-valta

    En kyllä harrastelijankaan tietämyksestä löisi vetoa. Siis miksi hirvi katoaisi vaikka sitä enemmän metsästettäisiin?
    Kantahan on vielä aivan käsittämättömän suuri monen muun eläimen määriin verrokkina.
    Hirvi on sotien jälkeen kokoajan vain lisääntynyt vaikka sitä on metsästetty niin laillisesti kuin laittomastikkin. Nyt on todella käsittämätöntä väittää kannan olevan jotenkin uhattu jos tapoja metsästää muutettaisiin. Mutta sitähän tiedotusvälineemmekin hokee mitä metsästäjät sinne suuressa ”asiantuntemuksessaan” ruokkivat.
    Esim. supikoiraa on kaikin metsästäjävoimin yritetty tappaa maastamme sukupuuttoon mutta kanta voi erittäin hyvin.
    Ei meidän metsästysurhot hävitä enää mitään eikä maanomistajatkaan. Kun ei ole lihast kii tää elo eniä.

    mehänpoika mehänpoika

    Harrastelija:
    ””Mitä tuohon metästyksen muuttamiseen vapaaksi, niin Taneli ja Jees (vaikka ovat monessa asiassa varsin asiallisia) kirjoittelevat nyt äärettömän tietämättömyyden antamalla rintaäänellä !””

    – Nyt taitaa harrastelija sotkea asioita!

    Ajankohtaista MMM:ssä olisi juuri tällä hetkellä tiedottaa, missä vaiheessa juuri nyt on hirvestyksen muuttaminen vapaaksi metsästykseksi. Joko ajankohta on päätetty? Entisellään se nimittäin ei voi enää pitkään jatkua.

    Tämä EU:n ilmoitus hirvivahinkojen korvauskäytännön lopettamisesta on nostettu tapetille ilmeisesti vain hämäysmielessä. Tällaisissa asioissa kansalliset päätökset ovat olleet ratkaisevia.

    Nyt voi MMM:llä olla tarve näyttää, että pyyntiluvista joudutaan luopumaan EU-säädöksen vuoksi. Silloin entiset päättäjät ikäänkuin pääsisivät puhtain paperein vapaiksi vastuista.

    jees h-valta

    Mehänpoika oletettavasti oikeassa. Hiukan tuonsuuntaista olen omissakin hakutoimissa kohdannut. EU ei ole tässä aivan se ydinpääpiru vaikka sieltä tähän kantaa on otettu. Kyllä paine ajaa ”tikanpojat” puihin joita ovat ihan meitin kotikutoiset poliitikon kuvatukset. Sanotaan että korvausten alasajo toteutetaan vastuut alas siirtämällä. Olemme maassa joka reakoi herkästi. Nyt ollaan jälleen romuttamassa vanhoja hierarkiasysteemejä EU:n tukeen raskaasti nojaten.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 35)