Keskustelut Metsänhoito EU salli glyfosaatin käytön

Esillä 3 vastausta, 81 - 83 (kaikkiaan 83)
  • EU salli glyfosaatin käytön

    Glyfosaattia saa kaupoista EU-alueella ainakin vielä viiden vuoden ajan.
    Jahkailu tunnetun rikkamyrkyn glyfosaatin hyväksynnästä päättyy. EU-maiden määräenemmistö hyväksyi aineen luvan jatkamisen viidellä vuodella tänään Brysselissä valituskomiteassa. Päätöstä puolsi 18 maata Suomi mukaan lukien.

    Komissio esitti glyfosaatin luvan jatkamista jo alkuvuodesta 2016. Päätöksenteko kesti poikkeuksellisen pitkään, koska tutkimustulokset aineen syöpäriskistä ovat olleet ristiriitaisia.

    Euroopan elintarviketurvallisuusviraston arvioinnin mukaan aine ei todennäköisesti aiheuta ihmisillä syöpää, mutta kansainvälinen syöväntutkimuslaitos on ollut eri linjoilla. Viimeisimpänä arvionsa antanut EU:n kemikaalivirasto päätyi elintarviketurvallisuusviraston kannalle.

    Glyfosaattia käytetään muun muassa maatalousyhtiö Monsanton Roundup-tuotteissa. Aineen lupa olisi umpeutunut joulukuun puolivälissä.

    Normaalisti jatkolupa olisi 15 vuotta, mutta maiden empiessä komissio tiputti jatkoehdotuksensa ensin kymmeneen ja sen jälkeen viiteen vuoteen. Suomi on ollut valmis antamaan jatkoa kuten muut Pohjoismaat ja Baltiakin.

    Lobbaus rikkamyrkyn puolesta ja sitä vastaan on käynyt kuumana. Monsanto ja maanviljelijät ovat puhuneet luvan jatkon puolesta, kun taas ympäristöjärjestöt ovat pitäneet sitä vastuuttomana.

    Glyfosaatti on niin Suomen kuin koko maailmankin yleisin rikkakasvien torjunta-aine, ja sitä on käytetty vuosikymmeniä. Turvallisuus- ja kemikaaliviraston mukaan sen rekisterissä on yli 50 glyfosaattia sisältävää valmistetta.
    STT

  • A.Jalkanen

    Nyt oli juttua Englannista; jokivesissä havaittiin merkittäviä määriä neonikotinoideja, joista voi olla haittaa vesieliöille. Maassa aiemmin levinneet vieraat aineet säilyvät vielä pitempään. Kaikkia luontoon kuulumattomia aineita pitäisi käyttää harkiten, kun pitkäaikais- ja yhteisvaikutuksia ei kuitenkaan ole tutkittu, ainoastaan väliön myrkytysvaikutus (eläinkokein).

    Metsuri motokuski

    Eikös noita neonikotinoideja ole nimenomaan hyönteismyrkyissä ? Ymmärsin näin että mm kirvamyrkyt ovat suurimmat neonkotinoidien välittäjä joka tekee tuhoja mm pölyttäjissä. Voihan se olla että myös glufosaatissa on samoja aineita mutta nehän on tarkoitettu enemmänkin kasvien myrkytykseen ja vaikutus nimenomaan juuristoon.

    Rane2

    Neonnikotinoideja on öljykasvien siementen peittaukseen käytetyissä aineissa.Niiden toimintamekanismi on mielenkiintoinen.Kun siemenet kylvetään maahan niiden pinnalla oleva peittausaine liukenee maahan ja siemenestä kehittyvä taimi imee juurillaan myrkyn itseensä.Lehtien myrkkypitoisuus on senverran suuri että kun kirppa haukkaa ensimmäisen palan niin se kuolee.Jos kirppoja on sen verran vähän ettei ykköspuraisut tee lehdistä seuloja niin kasvi selviää.Jos taas kirppoja on paljon ei peittaus riitä.

    Glyfosaatti on ihan eri aine joka vaikuttaa yhteyttämisprosessiin eli periaatteessa hävittää kaikki vihreät kasvit.

Esillä 3 vastausta, 81 - 83 (kaikkiaan 83)