Keskustelut Tekniikka Etä ohjattavat metsäkoneet

Esillä 7 vastausta, 31 - 37 (kaikkiaan 37)
  • Etä ohjattavat metsäkoneet

    Nuoriso kun tuskin haluu ohjaamoon

    https://areena.yle.fi/1-308892

    Tuo leffa on ihan tosi elämää ja kertoo maailman poliisin omasta kotilaastaan konteista ohjatuista lennokki töistä.

    Nokia 5gverkko ja metsäkone valmistajat nyt oikeisiin töihin.

    Etä ohjattavat metsäkoneet?

  • Jätkä

    Jean S. -On mielestäni aika pitkälti oikeassa. Kyllä se kone kuviolla pysyy, kun alue rajataan maastoon. Vai onko sekin liikaa vaadittu ”nappaskenkä” toimihenkilöltä?

    Pieniä hakkuukoneita voisi olla harvennuksella useampia samassa savotassa, joten valvonta onnistuisi ihan huoltoautosta, jossa olisi jopa nukkumapaikka. Kone hälyyttää, mikä ongelma on päällä – ja missä. Letkun ja teräketjun vaihto tietenkin vaatii ihmisen, niitä voi huoltoautossa olla varalla. Kuitupuuta voi tosin katkoa myös giljotiinilla.

     

    metsänkasvattaja

    sen verran  monivaiheista ajattelua vaatii  hakkuutyö  että taitaa lehmät  lentää  ennen kuin työ  sujuu  ilman paikan päällä  olevaa  ohjausta joka  tapauksessa pitäisi  olla huoltomiehiä koko  ajan liikkeellä  esim  letkurikon  tms.  sattuessa  ja  niitähän tulee varmasti   metsä on  liian  vaativa kohde millekään  automaattiselle toiminolle

    Tolopainen Tolopainen

    Metsähakkuu on aika kevyttä työtä, verrattuna moneen muuhun työhön, jota koneilla tehdään. Hydrauliikkaletkut on erittäin pitkäikäisiä ja jos koneet kävisi jatkuvasti rikkoja tulisi vähemmän.

    Metsuri motokuski

    Empä tiedä noista letkuista. Ensimmäinen 5000 tuntia mennään aika vähillä mutta sitten se letkusulkeinen alkaa. Aika usein on niin että joka tuuri sai vaihtaa letkua. Se on totta että jatkuva käyttö niitä rikkoja voisi vähentää mutta ei se automaattihakkuukaan ole 24 h toimintaa. Eniten letkuja särkyy silloin kun kova pakkanen lauhtuu äkisti.

    kitsas

    Silloin kun lavetilla kone palstalle tuodaan, niin nurkkapyykille jonkinlainen gps-tarkennussignaalia lähettävä vekotin, niin tarkkuus parantuu merkittävästi. Näin ei naapurin palstalle ole koneet mennäkseen sen enempää, mitä ne nykyisin menevät. Avoimesta laser-keilausaineistosta voi ladata koneelle kartan pohjalle, niin näkee jo puukohtaisesti koko palstan. Toinen vaihtoehto hakkuun suunnittelulle olisi vaikkapa ilmaan nostettava drone, joka kuvaa yläilmasta palstan puut, jonka jälkeen ennalta annetun tavoitteen mukaiseksi kone puut poistaa. Myös ajoväylät voi sen laser-keilausaineiston pohjalta laatia. Kantavuudeltaan haastavat kohteet varmaan pitkään tehdään kuskin ohjaamana – siinä kun on oltava se ”perstuntuma”.

    Ensikädessä tilin ottaa aikanaan hakkuuyrittäjä, joka uuteen tekniikkaan uskaltaa investoida. Sitten tekniikan yleistyttyä hakkuuhinta putoaa ja metsäjätit saa puun entistä halvemmalla. Me puun myyjät jäädään joka tapauksessa nuolemaan näppejämme, mutta toisaalta, jospa silloin löytyy robottien tehdessä yksinkertaisempia hommia raivuulle paremmin työvoimaa.

    metsänkasvattaja

    paljon  saa  hakkuupäätkin muuttua  eli  pitäisi  esim  katkaisu tekniikka  muuttua  aivan toiseksi  yms toiminnot  ja  niistä  letkuista  pitäisi  päästä  eroon vaikka  hakkuu  tapahtuisikin entiseen  malliin olisihan se  helpotus  sekin   ei  hakkuu  kyllä  mitään kevyttätyötä  ole varsinkin päätehakkuu  voimat  puominpäässä  ovat  aika suuria tietysti kuskin kannalta on kevyttä

    Puuki

    Olisiko raivuu monimutkaisempaa robotille kuin puun korjuu? Tuskin. Monotonisempaa se on kuin harvennushakkuun tekeminen, joten robotit tekisi sitä luultavasti myös jossain vaiheessa.

    Drone osaa palata lähtöpaikkansa omin nokkinensa, kun akku uhkaa loppua ja esim. kiertää esteet, seurata kohdetta jne.    Robottimotokin voisi käydä lähtöpaikassa ”latauksessa”, jos hakkuu alkais jostain syystä tökkiä tai voimat hiipua.   Puiden riittävän tarkan yksilöinnin etukäteen se  vaatisi valinnan onnistumiseksi harvennuksilla.  Maastolaaserkeilauksella se varmaan onnistuisi ilmasta dronella tai ihan  maastokävelyllä .   Varastopaikalla motorobottien huoltajat sitten hoitaisi koneet kuntoon tarpeen mukaan.   Vai onko pyöreä puutavara liian edullista raaka-ainetta, jotta sen hankintaan kannattaisi kehittää entistä kalliimpaa tekniikka  ? Ei varmaan koska puun käytön lisäarvo on niin iso .  Hehtaari metsää tuottaa puuta  mo:lle keskimäärin n. 100-120 € /vuosi ja teollisuudelle liki 1000 € arvonlisän/vuosi.  Puun kantohintaan korjuukulusäästöillä ,( jos siitä joskus tulee todellisuutta) tuolla ei olisi mitään vaikutusta.

     

Esillä 7 vastausta, 31 - 37 (kaikkiaan 37)