Keskustelut Tekniikka Etä ohjattavat metsäkoneet

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 37)
  • Etä ohjattavat metsäkoneet

    Nuoriso kun tuskin haluu ohjaamoon

    https://areena.yle.fi/1-308892

    Tuo leffa on ihan tosi elämää ja kertoo maailman poliisin omasta kotilaastaan konteista ohjatuista lennokki töistä.

    Nokia 5gverkko ja metsäkone valmistajat nyt oikeisiin töihin.

    Etä ohjattavat metsäkoneet?

  • mehtäukko

    Niin oli aikoinaan kävelevä Timberjack Metkossa näytillä ja maailman uutuus. Muut koneet kun palasivat työnäytöksestä takaisin riviin, tämä vain oikoi koipiaan lähteäkseen jonnekin.

    kuusessa ollaan

    Ajat ja tekniikka on muuttunut kävelevän Timberjackin ajoista, esimerkiksi konenäkö ja skannaustekniikka ihan kännykkäkameroiden kehityksen myötä…nyt pystytään jo kuvaamaan metsän puut lumisateessa, 120 kuvan sekuntivauhdilla voidaan suodattaa pois 80% kuvista ja havaita liikkumattomat kohteet. Maastokarttojen korkeuserot muutaman neliön ruudussa on tiedossa hyvinkin tarkasti…

    Visakallo Visakallo

    Ikäluokkien pienentymisen myötä tekijöitä ei riitä nykyisinkään töihin, vaan tarvitaan maahanmuuttajia. Tämänkin takia robottitekniikka yleistyy. Pankista soittoon vastaa robotti, kaupassa on itsepalvelukassat, lennon ja bussimatkan tsekkauksen ja hotellihuoneenkin hoitaa asiakkaan kanssa pelkkä tietokone, samoin pikaruokatilauksen, navetassa lypsyn ja ruokinnan hoitaa robotit, kasvihuoneissakin ne yleistyvät, ja tielaidat ovat kovanaan peltipoliiseja, vähitellen häviävät sitten kuljettajatkin.

    sitolkka

    Konenäkö sitä ja konenäkö tätä. Kun se on edelleen se perustekniikka ja esim pienet sähköjutut jotka koko ajan krakaa nykyisissäkin koneissa. Siinä ei paljon sitten konenäkökään auta. Vähänkään vanhempi kone niin koko ajan saa jotain sepittää ja uusissa lasten taudit. Siinä konenäöt auta.

    sitolkka

    Miten onnistuu esim letkunvaihto omatoimisesti tällaiselta koneelta. Siinä kone seisoo kauan kun venttaa huoltoukkoa vaihtamaan.

    suorittava porras suorittava porras

    Kuinkas moni on oikeasti valmis tällaisen robotin metsäänsä ottamaan ?Sellaistakin voi sattua , että ”veli naapuri” pistää gps-häirinnän päälle ja robotti mennä puksuttelee omine aikoineen vaikkapa järveen tai pui naapurin metsän. Parhaimmillaan paikkavirhe on ollut käytössäni olleilla vehkeillä runsas 200 km todellisesta sijainnista. Ennen , kun nämä ongelmat ratkaistaan  ,roboteilla ei ole metsässä mitään käyttöä. Ja todellakin tuo kalssinen letkun vaihtaminen tuskin robotilta itseltään onnistuu  . Peitteisyys on myös asia , joka aiheuttaa häiriöitä koneen havaintojen tekoon. Harha-aistumukset saattavat saada kummallisia toimintoja aikaiseksi. Ja paha on isännän mennä koneelle v….maan , kun jokin (tai kaikki)menee pieleen.

    Jean S

    Joo, on se ihan selvää, että mikään tai kukaan maailmassa ei voi hakata niin hyvin kuin suorittava, ainakin jos on kaikki tukkipuuta ohuempi käyty vetämässä palstalta nurin etukäteen. Tämä veetuilusta tällä kertaa.

    Minun metsään saa ainakin päätehakkuulle tulla heti, jos saan puolet työntekijän palkkakulusta itselleni. Jos kolkottelee naapurin metsään tai järveen, niin ei ole minun vastuulla.

    Ja jos kone tuodaan lavetilla työmaalle, sille voi kyllä manuaalisesti asettaa kiintopisteen eli kertoa sille mihin se pudotetaan, no se ei poista häirinnän mahdollisuutta, mutta on ainakin mahdollista etävalvoa, että kone ei ole yhtäkkiä hypännyt 200 km eri paikkaan.

    Luultavasti se metsäkoneenkuljettaja käy jatkossa vaihtelemassa niitä pelkkiä letkuja 30 valvottavanaan olevaan koneeseen sitä mukaa kun niitä katkeilee ja drone tuo sille varaosan huoltoliikkeen tai yrityksen varastosta suoraan sinne metsään.

    Ehkä olennaisin kysymys olisi, että kuka tämän ottaa ensimmäisenä tosissaan käyttöön ja miten automaattimoton hyöty tulee jakautumaan arvoketjun toimijoiden kesken.

    Tolopainen Tolopainen

    Mistä ne motokuskit muualta katsoo koneen sijaintia kuin GPS:stä, ei ainakaan rajalinjoista, koska niitä ne eivät näe. Ilman kuskia moto toimisi paljon huolellellisemmin, ei koskaan ylittäisi tilanrajoja, jos paikkatieto puttuu kone tietenkin pysähtyy. Myös hakkuu tapahtuisi koneen ohjauksessa huolelleisemmin. Koneeelle on ihan samantekevää, ottaako se puun 11m päästä vai uran vierestä. Kuski rapuloissaan napsii mielellään lähimmät puut. Kone ei myöskään katko huvikseen tai paremman ansion takia tukkia kuituun, vaan toimii aina ohjelman mukaan.

    pihkatappi pihkatappi

    Ei välttämättä edes pysähdy, jos ei raja aivan lähellä. Koneella on tallessa kuvioon liittyvä karttatieto, jonka turvin työtä voi jotenkin jatkaa, eihän raivaajakaan mene rajaojasta yli, kun on sen etukäteen kartasta katsonut, tai jos puusto näkökentässä vaihtuu selkeästi, kyseenalaistuu sijainti ja kartasta tarkistetaan, joko se kuvio muuttuu. Älyä sinne koneeseen tarvitaan, ei se voi jonkun gps n mukaan hortoilla, mutta nuo asiat ovat vain pieniä haasteita. Isompi haaste on varmaan rilluttimien kestävyys.

    mehtäukko

    Letkun vaihto, ketjun-, laipan…P-aineen, urean, abluen, öljyjen.Rasvaukset ja rassaukset…jne

    Saattaahan siinä kuu kiertää ja vedet vaihtua että kaikki käy sormia napsuttelemalla. Onneksi.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 37)