Keskustelut Metsänomistus Esimerkki puukaupasta markkinataloudessa

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 29)
  • Esimerkki puukaupasta markkinataloudessa

    Tuon tälle keskustelufoorumille nimimerkki Justiksen viestin Tiede.fi keskustelufoorumilta. Justiksen puukauppa oli juuri sellaista puukauppaa, jota puukauppa on markkinataloudessa. Esteenä ei ole puun myyjän kykyjen puute, sillä kaupan ja korjuun järjestämisen palvelut voi ostaa mh.yhdistykseltä tai yksityiseltä palveluyrittäjältä. (http://laurivaara.puheenvuoro.uusisuomi.fi/205153-visio-metsataloudesta-markkinataloutena).

    Tiede. fi, Biologia, Kootut argumentit avohakkuu/viljelyä vastaan. 1. viesti 30.8.2006
    JUSTIS, Viesti 8211/8216, Lähetetty 13:22 | 25.11.2015

    Kirjoittelin tänne joskus vuosi sitten toimitusmyyntinä tekemästäni puukaupasta. Siitä rohkaistuneena tein samantapaisen kaupan tässä syksyllä kun oli erittäin kuiva jakso. Tässä puukaupassa yhdistyivät kaikki joidenkin ihmisten vihaamat toimintatavat.

    -Yläharvennus ja poimintahakkuu, eli pyrkimys metsän jatkuvaan kasvatukseen
    -Puun myyminen itsenäisesti toimituskauppana ja tienvarsikauppana eri toimijoille.
    -Maataloustraktorin käyttö puiden korjuussa

    Yläharvennukseen päädyin monestakin syystä, mutta yksi oli se että en halua siihen palstaan aukkoa, ellei ole aivan pakko. Hakkuun määräksi arvioitiin n. 250 m3. Palsta on metsätyypiltään enimmäkseen tuoretta kangasta tai kuivahkoa kangasta. Varttunutta jo eri-ikäistä metsää, kuusta/mäntyä suhteessa 60/40. Sain tarjoukset 3/4 yhtiöltä pystykaupasta. Sitten pieni soittokierros lähistöllä oleville puurakennusfirmoille toimitusmyynnistä. Samantien putosivat yhtiöt pois pelistä.

    Sitten kyselemään urakoitsijoiden perään. Huonosti oli tietenkin motoja saamaksissa, eivät varmaan uskaltaneet lähteä hakkaamaan ohi sopimusyhtiöiden. Sitten huoltsikan baarissa törmäsin yhteen puolituttuun maanviljelijä-urakoitsijaan ja asia tuli puheeksi. Sanoi hinnaksi 35 euroa tunti+ alv. Kaveri tuli viikon päästä hakkuulle.

    Lauri Vaara

    Jatkuu vastausviestinä …

  • Lauri Vaara

    … Jatkoa viestiin
    Tiede. fi, Biologia, Kootut argumentit avohakkuu/viljelyä vastaan. 1. viesti 30.8.2006
    JUSTIS, Viesti 8211/8216, Lähetetty 13:22 | 25.11.2015

    Kaverilla oli jo maailmaa ja metsääkin nähnyt Valmet 6400 (?) jossa oli kaatopää ja mittalaite. Hän kaatoi puut ja katkoi ne ostajien haluamiin mittoihin. Myös latvat karsittiin. Puut hän ajoi tienvarteen jollain maailmansodan aikaisella Ford Countyllä. Mutta hyvin onnistui silläkin, maasto oli toki melko helppoa.

    Tukit kuljetettiin 2 eri ostajalle ihan puutavara-autolla serkkuni toimesta. Mielestäni melko halvalla. Pikkutukkia ja kuitua tuli sen verran vähän että en viitsinyt niitä edes yhtiöille tarjota. Osan otin itselle polttopuuksi ja loput myin naapurikylän kyläyhdistykselle ja paikalliselle metsästyseuralle. Latvuksetkin ajettiin kasalle kuivamaan, ajattelin laittaa ne hakkuriin ensi syksynä.

    Nyt oli sitten loppulaskun aika. Ensin pitää mainita että hakkuun jälki oli parempaa kuin yhdessäkään aikaisemmin tekemässäni kaupassa. Olen erittäin tyytyväinen. Tästä kiitoksena vein tyypille pitkän pullon mustaa rellua ja emännälle laadukkaan punaviinipullon. Naamat loisti kuin Naantalin aurinko.

    Paras yhtiön tarjous pystyyn olisi toteutuneella kuutiomäärällä ollut karvan alle 11500 euroa. Kun olen vähentänyt kaikki kulut jäi viivan alle 14600 euroa. Luvut ei sisällä alv. Rellu ja viini meni omaan piikkiin. Lisäksi sain samaan rahaan itselle läjän polttopuita ja hakerankakasan. Palkkani siis vaivannäöstä 3100 euroa. Mutta menihän siihen monta tuntia aikaa ja työmies on palkkansa ansainnut vai mitä?

    Hankintahakkuuta en edes harkinnut, ainakin pacanus rusticanus ymmärtää miksi en. (L.V. Justis ei näytä ymmärtävän, että hankinta- ja toimituskauppa ovat sama kauppatapa)

    Lauri Vaara

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Ihan mukavasti mennyt kauppa. Ei onnistuisi meiltä etäomistajilta.

    jees h-valta

    Todella samaa mieltä kuin suorittava. Katselin juuri noita tarjouksia esim. omaan Valtraan sopivaa Nisulan pakettia. Taitaisi siitä juuri 100 000:lla eurolla asennettuna nippanappa selvitä. Lisäksi ajokone joka jotenkuten edes maastokelpoisena ja tietysti vanhana pahana louskunakin maksaa vielä lähemmä 50 000 euroa. Ja sittenkö urakoimaan 35,00 euroa tunti??? (kuka minulle silloin koneen käyttäjälle palkan maksaa?) Tuohan menee iloisesti konekannan kuoletukseen velkoja maksellen. Ja tosiaan töitäkin pitäisi olla aika varmasti.

    tamperelainen tamperelainen

    Hakkuu-ajomiehen tuntitaksa?Omakustannushinta?Halpaa on
    Omissa kyselyissä hinta ollut luokkaa 70 euroa(sis ALV) /tunti

    suorittava porras suorittava porras

    #”Sanoi hinnaksi 35 euroa tunti+ alv.”#

    Tainnut urakoitsija olla matikkatunnilla laskemassa mäkeä : )
    Yrittäjämetsurikaan ei lähde sahan kanssa tuota pienemmällä hinnalla töihin . Noilla lukemilla ei ole mitään arvoa vertailussa metsäkone vastaan maataloustraktori .

    jees h-valta

    Taitaa Late saada pimeän hämyn urakoijia?

    tamperelainen tamperelainen

    Maaanviljelijä-metsänmistajat joskus lähtevät halvalla hakkuulle.Heistä osa ylikoneistanut metsätaloutensa ja esim viljatiloilla talvi sekä miehelle että koneelle helposti luppoaikaa.

    Tuommoinen hankintahakkuu-toimitusmyynti on joskus pakko tehdä kun leimikko ei muuten käy kaupaksi

    Esim erittäin laadukas männikkö varmaan kannattais myydä e.m. menetelmällä.Tuo tienvarsimyynti eri toimijoille vaatii jo metsänomistajalta melkoisesti järjestelyjä.Pienostajille myyntiin liittyy myös taloudellistab riskiä

    Ruotsissa tietääkseni puukauppa toimii paljolti tässä esimerkissä kuvatulla tavalla tienvarsikauppana?.Tällöin tiedetään hakkuun ,ajon ja myytävän puun hinta

    Jovain Jovain

    Onhan tämä metsäkonemiehiltä hurskastelua, joka ei jätä metsänomistajalle, varsinkaan maa/metsätalousyrittäjälle paljoa pelimerkkejä. Siitä on huolen pitänyt puukauppaa ja korjuuta ylläpitävä teollisuuden monopoli. Toimiva ja logistiikaltaan huippuun viety systeemi se on, mutta se jättää myös metsänomistajan ja maatalousyrittäjän kannalta lukuisia vakavia puutteita. Näitä lukkoja LV on ja on syytä olla aukomassa.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Nii kovat kangasmaastot ilman ojituksia minne sirkkelinterärenkailla varustetut maataloudesta yli jääneet ja jo lopetulta maanviljelyllä kuoletut traktorit ei jää jumiin ja uppoa vähäroutasina talvina. Ja tuolla tuntihinnalla ei kuoleta kuin pienkoneita. Mutta kun tuo tapa on mahdollista tänäpäivänä niin miksi sitten kieltää pystykauppa? Minä en tunne puurekkaa enkä ketään joka tulisi talkoilla tekemään, tuskin moni muukaan. Eiköhän ole parempi, että pystykauppa ei kielletä ja anneta tuotekehitysinsinöörien kehittää koneita pienillä pintapaineilla ja motoketjuille mahdollisuus ostaa uusin ja paras kalusto ja ennenkaikkea, että jollakin olisi varaa kuolettaa nämä.

    Timppa

    MHY näemmä laskuttaa taimikon perkauksesta 37 euroa/h+ALV. Konekulut vähän pienemmät kuin puunkorjuussa.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 29)