Keskustelut Metsänhoito Erkki Lähde

Esillä 10 vastausta, 761 - 770 (kaikkiaan 847)
  • Planter

    Kyllähän tästä asiasta voisi asiallisestikin vääntää kättä. Suomi taitaa olla ainoa maa maailmassa, jossa on käytössä tällainen pystykauppasysteemi. Onko se siis ainoa oikea puukauppatapa?

    Sen jokainen ymmärtää, ettei puuhuolto voi perustua maataloustraktorien käyttöön, eikä siihen, että jokainen metsänomistaja erikseen kilpailuttaisi puunkorjuuketjun.

    Ruotsissa on kuitenkin käytössä tienvarsikauppa ja hakkuita tehdään enemmän kuin Suomessa. Ei se perustu pienien muutaman kuution ”nökkösten” keräämiseen. Jonkinlainen toimiva systeemi siellä on, mutta erilainen.

    Onhan tässä nykysysteemissä ongelmia. Suhdanteet muuttuvat nopeasti, eikä teollisuuden ennakkoon ostama pystypuuvaranto aina vastaa markkinoiden tarpeita. Kun kuitupuuta tarvitaan enemmän kuin pystyvarannosta saadaan, ajetaan surutta tukkia sellutehtaalle ja pahimmillaan mätetään jo hakkuussa tukkia kuitukasaan.

    Varmaankin metsäteollisuus kilpailuttaa tiukasti korjuuketjut, joten tuskin siinä on paljon ”löysää”. Jos puun toimittaminen ja korjuuketjut olisivat metsänomistajajärjestön hallinassa, tilanne saattaisi olla parempi (tai huonompi). Ehkä pystyttäisiin olemaan paremmin ajan hermolla, kun kontrolli olisi metsänomistajien puolella ja hyödyntämään oikeanlaiset leimikot oikeaan aikaan. Jonkinlaisen pidemmän raamisopimuksen puitteissa pitäisi varmistaa, että teollisuus saa aina tarvitsemansa puun.

    Tolopainen

    Ei kannata verrata Ruotsia ja Suomea, Ruotsissa ei ole tehty torpparivapauslakia aikoinaan, vaan vanhat suurtilat ovat säilyneet alkuperäisillä omistajilla aatelissuvuilla.

    rööri roope

    Reme ja joovain on sama hlö.

    Visakallo

    Näinhän se on, kun käyttää kahta eri nimimerkkiä, voi aina keskustella tasoisessaan seurassa!

    Jovain

    Täällä jo seurustellaan keskenään.

    Jovain

    Tuskin on tarkoituksen mukaista, jos korjuuketjut olisivat metsänomistajajärjestön hallinnassa. Vapaa kilpailu siinäkin mielessä olisi paikallaan. Edellyttäen tietenkin, että yhdenvertaiset lähtökohdat ovat olemassa. Eihän kaksi kilpailevaa kauppamuotoa, joista toinen on metsänomistajien korjuulle tarkoitettu ja joka ehdoiltaan ja folumiltaan on luokattoman alakynnessä, anna siihen mahdollisuutta. Lähtökohdat pitäisi olla yhdenvertaiset, muodostuisi sitten kilpailun kautta sellaiseksi kun muodostuu.

    Plander: Jos tarjouspyynnön yhteydessä pyydetään myös korjuu yksilöitynä ja hinnoiteltuna, ei se tarkoita sitä, että jokainen metsänomistaja erikseen kilpailuttaisi korjuuketjun. Siinä se tulee samalla ja samalla tarjouksella. Niinhän se tulee tälläkin hetkellä tarjouspyynnön yhteydessä, pystykaupan kylkiäisenä, teollisuuden kilpailuttamana ja puunhintaan kytkettynä.

    En ole huomannut korjuun hinnassa merkittävää eroa, oliko korjuu sopimusurakoitsijalta tai vapaailta markkinoilta.

     

    Visakallo

    Jovain 13.12.2019: ”Olen huomannut, että puunmyyjät maksavat urakoitsijalle paremmin, mitä yhtiön sopimusurakoitsijalle maksetaan.”

    Jovain 16.12.2019: ”En ole huomannut korjuun hinnassa merkittävää eroa, oliko korjuu sopimusurakoitsijalta tai vapaailta markkinoilta.”

    Osaisikohan Jovain päättää, mitä mieltä tästä asiasta on.

     

    Jovain

    Ei merkittävää eroa, mutta totta, vapailta markkinoilta maksetaan paremmin, viimeksi oli 2 euroa enemmän.

    jees h-valta

    Vapaita markkinoita ei ole olemassakaan. Aina joku vie ja joku vikisee. kapitalismi on kapitalistista vapautta ja sosialismi ja kommunismi samoin omanlaistansa vapautta. Juuri siinä kulkee vapuden raja kun et ala kintuille kuseksia. Jokainen järjestelmä tekee omanlaistansa tuhoa vapaudelle. Mutta eihän sitä ihminen ole muuta oppinut kuin aina närisemään.

    Tolopainen

    Kyllä markkna-alueet  on sovittu isojen poikien kesken, vai onko teilläpäin näkynyt ruotsalaisia puunostajia. Mistä se Jovain kaikkien hinnat tietää ja voi niihin vertailla.

Esillä 10 vastausta, 761 - 770 (kaikkiaan 847)