Keskustelut Metsänhoito Erkki Lähde

Esillä 10 vastausta, 611 - 620 (kaikkiaan 847)
  • mehtäukko

    Niin. Millaisen kuvan kukin haluaa itsestään yhteistyökumppanille?! Kyllä Joovain edustaa onneksi  marginaalista rettelosakkia (tai on ainut tuota lajia…!!) , jolla ei ole tarkoituskaan metsätalouden vaatimaan pitkäjänteiseen hoitoketjuun.

    Se tarkoittaa suunnitelmallista metsätaloutta ja konstailematonta arkipäivää puusadonkorjuineen.

    Jovain Jovain

     

    Tolopainen: Rikkuteita on aina olemassa ja mitään yhteistä rintamaa ei ole olemassa. Ei sitä ole puunmyyjä puolellakaan. On turha kuvitella että tämä olisi tässä. Jos puunostajapuolen kartelli sulkee puunmyyjäpuolen etuudet, niin kuin tekee, se ei ole hyväksyttävää. Siihen on syytä hakea muutosta ja toisaalta rintamat ovat murrettavissa toimimalla toisin. Se myös kannattaa.

    Toteat: ”Yksittäinen metsänomistaja ei niitä yhtiöitä halvemmalla tehtaalle saa toimitettua, jos yleensä saisi ollenkaan”. Eihän tästä ole edes kysymys. Kyllä ne puut tehtaalle toimittaa toimiva logistiikka ja eihän siitä ole kysymys, vaan pystykaupan avaamisesta.

    Tottahan puunostaja haluaa pitää etuudet itsellään, siihen vaan ei ole pakko suostua. En olisi yllättynyt, jos kilpailuviranomaiselle muodostuisi tarve puuttua tähän asiaan.

    Tolopainen Tolopainen

    Et ole tainnut huomata, että puiden omistaja vaihtuu kaadettaessa ja omistusoikeutesi puihin  sopimuksen mukaan päättyy. Kyllä yhtiöiden juristit ovat tehneet sopimukset sellaisiksi, että niissä ei ole muotovirheitä, eikä kauppoja avata.

    Jovain Jovain

    Mitähän mehtäukko noilla tyhjän päiväisillä heitoillaan kuvittelee saavuttavansa tai Tolopainen muotoseikoillaan?

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kummallinen aamu: olen yhtä mieltä mehtäukon, wanhajätkän ja Tolopaisen kanssa.

    Jovain. Oletko huomannut, että esittämäsi muutokset eivät saa tältä palstalta suurta kannatusta. Hiljaisessa porukassa voi toki jokunen olla samaa mieltä. Veikkaanpa, että Kilpailuvirasto ei ihan heti tartu puukauppaan liittyvään asiaan uudelleen, kun kartelli vei sen työaikaa vuosien ajan. Suurin osa puunmyyjistä on tyytyväinen nykyisiin mahdollisuuksiin: pystykauppa, hankintakauppa, käteiskauppa (tienvarsikauppa), toimituskauppa.

    Jos myyjä maksaa hakkuun ja lähikuljetuksen, eikö kauppa silloin muutu verotuksellisesti hankintakaupaksi? Eikö tämä vaihtoehto tyydytä Jovainia?

    Remie

    Tilanne on paha. Eilen koitin luoda esimerkin Tolopaisen metsää suurentantelemalla. Homma meni pieleen, Visakallokaan ei tajunnut mistä oli tarkoitkukseni. No avaan sitä. Kysymys on siitä että puun tuottaja on ostajien talutusnarussa. Kuten aiemmin jo kerroin tilannehan voisi aivan yhtä hyvin olla toisin päin että puiden tarvitsija on puun tuottajan talutusnarussa. Eihän tätä asetelmaa missään lakipykälälissä ole määritelty. Aikoinaan kun yrittäjyyttä aloittelin olin pahasti alakynnessä  ja riippuvainen päämiesten tarpeista ja hinnoitteluista. Kun jotain tarpeita heillä oli palvelujani kohtaan he kertoivat että tuon tekemisestä voidaan maksaa sen ja sen verran , eikä siinä neuvottelut auttaneet. Tein niin että käänsin tuon kysymyksen sellaisekseksi että tilaus tuli kyselemättä hintaa kunhan vain saivat minut toimittamaan tuon tuotteen. Lopuksi tilanne meni kovaksi en kyennyt vastamaan kyntään vaan piti hillitä kysyntää ottamalla ylihintaa jolloin heikommat putoili pois kelkasta kun eivät monesti samaa tuotetta valmistavat kyenneet kilpailemaan keskenään toimittamaistani osakokonaisuuksita valmistettuna.  Säätelin hinnalla kysyntää ja huolehdin että kysyntä jatkui , helpottamalla tarpeen tullen hintaa, koska siinä oli varaa. Tämä on yrittääjän ainut neuvottelu valtti, tehdä paremmin , nopeammin, luotettavimmin , vakuuttavasti, kerrasta toiseen , olla saavuttamansa luottamuksen arvoinen toimittaja. Ennen kaikkea olla erikoistunut, kykenevä soveltamaan. Suoraviiainen hikinen puurtaminen ei sovi markkinatalouteen, vapaaehtoinen alistuminen muiden tasolle on on tuhon tie. Pitää olla noita kaikkia ja vielä kehittää kaiken aikaa kuinka erottua joukosta paremmuudellaan. Puun tuottajat ovat sekalaista porukkaa jota ei saa mitenkään koottua yhdeksi joukoksi vaikka yritystä onkin, ostaja pitää puun tuottajia hanskassa ja puun toimittajan on alistuttava kun erikoistajontaakaan ei tarjoa kukaan. Jokainen toimittaa niitä oksaisia karahkoitaan jota ei eroa toisistaan mitenkään. Kuinka silloin puun ostajakaan voisi erikoistua mitenkään valmistamaan mitään tuotetta jolla olisi todellista kysyntää.

    mehtäukko

    ”Jokainen toimittaa niitä oksaisia karahkoita…” Ja höpö höpö.

    60-70 luvuilla ehkä enemmänkin ne piilottelu-yritykset paljastuivat, ja hankintapuun maine kolisi.

    Ei tosiaan Remie on tämän päivän puukaupoissa kartalla ollenkaan. No mitenkä olisi kun…

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Tilastojen mukaan kuitupuu on meillä halpaa mutta niin se näkyy olevan muuallakin. Jos meillä alkaa puun myynti takkuilla, teollisuus ei enää investoi meille vaan muualle. Siispä puumarkkinoiden sekoittamisen kanssa pitää olla varovainen.

    Remie

    Siksi ihmettelenkin miksi myydään. Rahasta ei makseta korkoa. Puu kasvaa korkoa parhaiten miksi lopettaa rahantulo ja katkaista tuo kasvu. Onko puun myyjät niin urautuneita siihen iankaikkiseen vanhaan ettei havaita tätä todellista tilannetta. No jokainen tekee omat päätökset. Onhan se tietysti tuottavaa kun sijoituksen tekee 70 t Teslaan jossa satoja heppoja pellin alla ja vaihtaa puut siihen.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Aika monella puun myyntipäätöksen laukaisee metsänhoidollinen tarve! Jos nuoria metsiä ei harvenna, jatkossa kasvaa monimuotoisuus ja jos harventaa, kasvaa myyntikelpoisen puun osuus.

Esillä 10 vastausta, 611 - 620 (kaikkiaan 847)