Keskustelut Metsänhoito Erkki Lähde

Esillä 10 vastausta, 561 - 570 (kaikkiaan 847)
  • Nuakka

    Pääsi pois, kyllä on helppo hengittää raikasta räntäsadeilmaa. Osaa taas arvostaa hyvää juomavettä jota melkein rajattomasti saatavana. Vielä kun saisi sisäisen kellon kohdalleen eikä heräisi joka aamu kolmelta.

    mehtäukko

    ”…kuluja ei myyjälle synny kun maksaja vähentää nuo kulut eli ostaja”. Olen tuolla aikaisemmin yrittänyt osoittaa, että kantohinta on korjuun kustannuksien verran todellista arvoansa korkeampi ja että siellä se isännätön raha myös kummittelee…”

    On hitto siinä savotalaiset asialla!?  Uikutetaan että kun kuluja ei synny,ei pääse vähentämään..Ei ole moista ennen ikinä kävellyt vastaan.! No mitenkä se kävelisi kun kummitukset haahuilevat. Nyt niitä on kaksi.

    Jätkä

    Hyvä! ! Mehtäukolta lyhyt ja tyhjentävä kommentti.

    Kuitupuunkasvattaja

    Kysynpä puunkorjuuseen perehtyneiltä, etenkin Jovain olemmeko yhtä mieltä?:

    On eri asia puhua puun fyysisestä korjuusta ja raakapuun oston yleisestä pystykauppatavasta, jossa korjuu, lähi- ja kaukokuljetus on niputettu yhteen. Näin teollisuuden hankintaketju on saatu teollisuuden vinkkelistä kilpailukykyiseksi.

    Ketju on saumaton kannolta jalostuspaikalle ja mitä saumattomampi ketju, sitä edullisempi raaka-aine. Kilpaileva osto- ja korjuutoiminta ei pääse hakemaan paremmin maksavia asiakkaita raakapuulle.

    Remie

    A.J . Aivan mutta kun tuijottaa lukuja kustannuksista kuljetusten osalta, niin kuluthan menee ostajalle tässä tapauksessa ja ostaja kuitenkin tilittää tuon korkeimman hinnan myyjälle. Hyvin eriskummallinen järjestely. Myyjän toimittamat tukit tehtaalle niin asia on selkeä. Ja suoraviivainen. Mutta pystykauppa ei.

    kuusessa ollaan

    Luulen, että jos huonoimpien leimikoiden kulut jäisivät puunmyyjän maksettaviksi, alkaisi loppua vähennysten tarve – kun ei olisi paljon tulojakaan. Ruotsissa kulut vähennetään ihan vastaavasti kuin jovain haaveilee, tuloksena vielä huonommat enskatulot…

    A.Jalkanen

    Minusta pystykauppa on myyjän kannalta kaikkein selkein ratkaisu, koska siinä myyjän ei tarvitse kantaa huolta korjuukuluista eikä tehdä sopimuksia urakoitsijoiden kanssa. Vaihtoehtoja pystykaupalle on, niille ketkä niitä tarvitsevat. Ainut parannus jota itse toivoisin pystykauppaan, olisi puukauppatilin ja katkonnan erottaminen jotenkin järkevällä tavalla toisistaan, niin että katkonta olisi vapaata. Muuten pystykauppa toimii useimmiten hyvin, ainakin jos myyjä tietää mitä tekee, ja jos ei tiedä niin voi palkata valvojan.

    Kuitupuunkasvattaja

    Anneli! Eikös tämä ole juuri markkinataloutta? Kun puunmyyjä pääsee helpolla, niin rahaa tulee vähiten. Valtaosalle toimijoista tulonmuodostus on silti riittävää.

    Jos puuntuottaja ponnistelee kuutioita lisääkseen, rahaa voi tulla  enemmän.

    Jos puuntuottaja ponnistelee tuottamalla parasta laatua ja hakemalla laatutavaralle laadusta lisää maksavan asiakkaan, rahaa voi tulla  enemmän.

    Jos puuntuottaja jalostaa puunsa itse tai esim. yhteistyössä, rahaa voi tulla enemmän. Tai jos puuta vie esim. naapurimaihin, voi tuottoa jäädä enemmän.

    Puuntuottaminen ja puunjalostaminen on onnistuttu Suomessa eriyttämään varsin hyvin, joten harvan metsänomistajan kannattaa lähteä hakemaan omaa jatkojalostusta tai markkinoita erikoispuulle. Onneksi urheita toimijoita vielä on.

    Katkonta on ilman muuta osin harmaa alue ja vaikkapa runkohinnoittelu voi olla toimiva. Isot puunostajat eivät uskalla päästää myhistyksiä touhumamaan kentälle liikaa.

    A.Jalkanen

    Oikein hyvä kiteytys Kuitupuunkasvattajalta. Jotkut tällä palstalla vielä kipuilevat markkinatalouden kanssa. Kannattaa pitää kirkkaana mielessä että puuntuottajan on tuotettava sellaista raaka-ainetta jota teollisuus haluaa ostaa. Mitään muuta arvoa puulla ei tällä hetkellä ole kuin jalostusarvo. Hiilikauppa saattaa muuttaa tätä kuviota hiukan. METSO-ohjelma on jo muuttanut: osa meistä tuottaa monimuotoisuuspalveluja ja saa niistä korvauksen.

    Remie

    Kyllä näin se on. Jos pysty kaupan kuljetukset on todellisia hintoja niin silloin ei siinäkään välissä voi haamurahaa syntyä. Mutta jos kuljetukset poikkeaa siitä mitä on hankinta kaupan kuljetus niin sitten siinä voi olla.

    Tuota ei voikkaan selvittää muuten kun tekemällä hankitakaupan ja ajattamalla ostajalle puut eri toimeksiantona. Olen joskus käyttänyt tätä kun on ollut erimieliyyttä raaka-aineen hinnoissa asiakkaan aineista ja rahdeista, tai tekijän raaka-aineista tehtynä, joko  rahdilla ja ilman rahtia. Yhteisymmärrys löytyi heti kun tuolla uhlailin, hintaa tuli roimasti lisää.

    Ei tämä mikään uusi asia ole. Normaali liike toimi, jokainen vetää kotiin päin.

Esillä 10 vastausta, 561 - 570 (kaikkiaan 847)