Keskustelut Metsänhoito Erkki Lähde

Esillä 10 vastausta, 331 - 340 (kaikkiaan 847)
  • Remie

    Etelässä on ainakin nuo saviset laitumet aivan tyhjän panttina jotka voisi ihan hyvin metsittää. Nyt on metsäpinta-alaa hyvä lisätä kun ainoastaan metsä kasvaa . Raha kuihtuu tileillä ja sijoittamalla. Yritykset kiskaisee voitot pois ja yhteiskunta selvittää sotkut ja maksut, ei niihin ole luottamista. Mitä väliä sillä silloin mitä puusta maksetaan kun antaa puun kasvaa. Mennään niillä ehdoilla joka on käytettävissä.

    sitolkka

    Toden totta nyt on aika jolloin kannattaa tehdä vain kiireellisiä harvennushakkuita. Ellei ole rahalle erityistä käyttöä niin raha on varmemmassa tallessa tukkimetsässä. Osakemarkinat hyvin epävarmassa tilassa ja korot nollilla tai pakkasella.

    Puuki

    Jk:n etu voi tosiaan olla se, että jotkut alkaa hoitaa muuten heitteille jääviä metsiään, kun ei tarvitse välttämättä avohakata. Se on parempi vaihtoehto kuin niiden pusikoittuminen ja lahottaminen pystyyn.

    Joskus pakollinen avohakkuuseen suostuminen  on ollut jopa leimikonteon ennakkoedellytys leimaajan taholta vaikka mo saakin ja pitää saada  periaatteessa päättää ihan itse metsänsä käsittelytavasta . Se on monelle vanhemman polven mo:lle luonut luonnollisen vastustavan asenteen kaikenlaisia pakkotoimia vastaan. Ja avohakkuita voidaan vastustaa periaatteesta eikä muiden biologisten ja taloudellisten seikkojen takia.

    Vapo myy innokkaasti turvemaiden enimmäkseen vanhoja turpeennosto paikkoja sisältäviä palstojaan.  Turvemaiden hakkuurajoitukset saattaa jossain vaiheessa tulla kuvioon mukaan; ehkä ei sallita muuta kuin poimintahakkuita ja kunnostusojituksetkin kielletään.  Parempi vaihtoehto voisi kuitenkin olla entistä matalampien ojien tekeminen ja puuston kasvatuksen tehostaminen mm. tuhkalannoituksella. Se olis ainakin parempi tapa kasvihuonekaasujen vähentämisen kannalta kuin ennallistaminen ylivoimaisesti suurimmalla osalla turvemaita.

    Toisaalta jos hiilinielun keräämisestä aletaan maksaa päästöjen keräysmaksuja saattaa myös turvemaametsille tulla uutta käyttöä.

     

    sitolkka

    Monin paikoin vanhoilla turvesoilla turvekerros on hyvin ohut. Paikoin lähes kaikki turve nostettu pois. Tällainen jossa turvetta 0-30cm ei enää ole mitään varsinaista turvemaata. Tai sitten koko Suomi on kuivia kankaita lukuunottamatta.

    hemputtaja

    Voi hyvä isä sentään, että kyllästyttää tuo loputun ”hiilinielu” -jauhanta. Hiilidioksidi on elämälle välttämätön kaasu ja ilmakehässä sitä on kuulemma 0,04 %. Miten helkutissa tuollainen määrä jotain kuumentaa.

    Väittävät jotkut ihmisen osuuden tuosta 0,04 %:sta olevan 4 % loput ovat luontaista alkuperää. Kuulemma termiititkin tuottavat enemmän CO2:ta kuin me immeiset.

     

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kun minä kävin koulua, oli ilmassa hiilidioksidia 330 ppm ja nyt on 400 – nousua siis 70 ppm eli yli viidennes verrattuna alkuperäiseen lukemaan. Mistä hemputtaja ajattelit tuon nopean nousun tulleen, ellei se ole ihmisperäistä, ehkä metsäkadosta? Jaa… mutta sekin on ihmisperäistä. Ota vielä huomioon se, että meriin on imeytynyt iso osa ihmisperäisestä hiilidioksidista ja meret ovat sen vuoksi happamoituneet. Ellei tuota olisi tapahtunut, ilmassa olisi vielä enemmän.

    puunhalaaja

     Mistä hemputtaja ajattelit tuon nopean nousun tulleen, ellei se ole ihmisperäistä, ehkä metsäkadosta?

    Auringonpilkut ovat yksi vaihtoehto. Ei ole myöskään tutkittu yksisarvisten ja muiden voimaeläinten vaikutuksia. Nythän kaikenlainen uususkonnollisuus kasvaa. Ihmiset uskovat voimakiviin, henkiparannukseen, keijukaisiin, yksisarvisiin ja vastaaviin. Ei ole tutkittu miten näiden olentojen jatkuva ilmeentyminen toisista värähtelytodellisuuksista vaikuttaa ilmastoon, siinä saattaa erilaisia kaasuja vapautua isotkin määrät kun kauheat parvet yksisarvisia pyörii kolmikymppisten pääkaupunkiseudulla asuvien yksinhuoltajanaisten voimaeläiminä.

    hemputtaja

    Mistä hemputtaja ajattelit tuon nopean nousun tulleen, ellei se ole ihmisperäistä, ehkä metsäkadosta?

    Entäs sitten. Määrä on silti ilmakehässä vain 0,04 % eli varsin pieni ja tuosta määrästä ihmisen osuuskin vain 4 % (kuten kirjoitin jo).

    En mitään ajattele ja on jo tullut seurattua suuret metsäkuolemien vuodet 90 -luvun taitteessa. Noissa Lähdekin kunnostautui oikein hyvin. Haisee hyvin samalta.

    Tulee myös seurattua itseäni viisaampien kertomia. Esim. kehtaavat monet väittää ilmaston/meren ensin lämpiävän ja lämmennyt vesi alkaa työntää hiilidioksidivarastojaan kehään.

    Just joku väitti, että Kanadan vuotuinen metsäpalojen hiilidioksidin tuotanto on suurempi kuin kanadalaisten pier … eiku hiilidioksidin tuotanto. Siperiasta taitaa löytyä lisää vastaavaa.

    Että metsäkadosta tutkin on kyse, koska maailman vihreä pinta-ala on viime vuosina kasvanut – ei vähentynyt. Suurimpia syyllisiä siinä ovat Kiina ja Intia.

    hemputtaja

    Kerroin tuossa edellä maaboltsin muuttuneen entistä vihreämmäksi. En muista olenko kertonut kuka niin väittää. Toistanpa varalta.

    Juttu on Tieteen Kuvalehdestä 12/2019 ja sen mukaan kasvipeitteisen ympäristön osuus on 20 vuodessa kasvanut viitisen prossaa eli noin Amazonin sademetsän pinta-alan. Homma on selvitetty Nasan satelliittien avulla.

    Kiinassa on tainnut olla suomalaisiakin metsityksen asiantuntijoina. Ei tosin professori Lähdettä.

    Olen myös sitä mieltä, että myös suomalaisten lustotutkijoiden (esim. Timonen) teksteihin pitäisi suhtautua vakavasti.

    Joissain piireissä metsäkatoa pidetään vankkana tosiasiana, vaan mitenkähän lie.

    Yleensäkin tieteessä ja tutkimuksessa ei pitäisi olla ”varmoja totuuksia”, joihin hiilen kauheus nykyään kuuluu.

    Viimeistään silloin pitäisi ryhtyä miettimään, että mitäs tässä nyt oikein on menossa, kun aletaan kakaroita rekrytoimaan ilmastosotureiksi.

    Remie

    Hyvä hemputtaja! Eilen kävi mielessä tuo sama ja mietin omia lapsen lasiani jos alkavat tressaamaan noiden asioiden kanssa on heidän kohdaltaan elämä eletty. Aivan järkyttävää ettei ihminen saa olla enää lapsi vaan heidät repiä kehdosta suoraan politiikkaan mukaan.  Vaikutukset ja seuraukset näkyvät jonkin ajan kuluttua, jää nähtäväksi mitkä ne ovat. Ihminen on lapsi vielä 25 vuotiaana. Ihminen on aikuinen vasta kun pesänrakennusvietti aktivoituu. Itsellä se tapahtui 30V . Tuo vietti on alkukantainen ja geeneihin kirjoitettu joka löytyy jokaiselta elolliselta. Jos tuota ei ilmene on elollinen sairas.

Esillä 10 vastausta, 331 - 340 (kaikkiaan 847)