Keskustelut Puukauppa Erikoispuiden kauppa

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 15)
  • Erikoispuiden kauppa

    Tuolla haavan kasvatusketjussa, kaipailtiin markkinoita haapatukille.
    Keskustellaanpa taas erkoispuiden kaupasta yleisemminkin. Jokainen tuntee asiaa joltain kantilta. Täydentäkää nimikkeistöön ja erityisesti kaipaisin tietoja siitä jos joku jotain nyt ostaa tai on lähiaikoina ostanut.

    Haapatukki, sahaukseen tai viilutukseen, Jesse mainitsi yhden ostajan onko muita?

    Pihlaja ?? Puusepillä on kuulemma pulaa, mutta muutama vuosi sitten oli ML:n myyntipalstalla kolmekkin ilmoitusta myytävästä pihlajasta, ei yhtäkään vastausta kenellekkään. Sama juttu täällä paikallislehden ilmoitukseen ei vastauksia.

    Tervaleppä? Kaupassa oleva tervaleppäpaneeli on Virolaista, vaikka puuta kasvaa luontaisestikkin Suomessa.

    Harmaaleppä? Onko totta ettei tukkikokoiselle tavaralle ole markkinoita? Entä sitten savustuspuu ja savusaunojen klapit? Näitä klapeja minultakin on kerra kysytty.

    Entä tammi?

    Visakoivulla taitaa olla vakiintuneet myyntikanavat?

    Lehtikuusi, sahatavarana tai aitatolpan kokoisena.

    Jatkakaa luetteloa, mutta jätetään varsinaiset ulkomaan puut tämän ulkopuolelle, sitä valitusta ettei minun kontortani kelpaa kellekkään on jo luettu tarpeeksi.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

  • Pähkäilijä

    Kontorta mänty, hakattiin kaikki pois harvennuksella energiaksi.

    Metsuri motokuski

    Meillä oli hakkuussa pari vuotta sitten lehtikuusimetsä. Josta hakattiin noin 200 mottia. Puut olivat lähellä mottia jokainen. 50 kiintoo parhaita tukkia meni paikalliselle sahayrittäjälle ja muut polttoon. Ei varmaan lämmittänyt metsänomistajaa.

    Visakallo

    Parasta taloudellista tulosta olen saanut visakoivuilla, tyvikoivuilla ja joulukuusilla.
    Muutamat järeämmät omenapuun rungot ovat menneet paikalliselle puusepälle.

    metsänvartija

    Omatoiminen metsänomistaja saa erikoispuista hyvän tilin, tyvikoivut, joulukuuset ym.

    Maanouseman saastuttamat kuuset ym. tyvi lumpit voi tehdä jätkänkynttilöiksi.

    Hyöteikkö

    Jos jotain uutta näiden perinteisten lisäksi alan kasvattaa, niin ehdottomasti visakoivua ja tervaleppää. Tässä järjestyksessä.

    Itselleni en kyllä niistä tuottoa enää odota.

    koivunkaataja

    Olen myynyt viiniköynösten tukikeppejä ranskaan. Neljä ja viisimetrisiä riukuja Latvasta 4-6cm reilu nuppikuorma.

    Visakallo

    Oliko oltava jotain tiettyä puulajia, vai riittikö, että mitat täyttyy?

    Mäntymaita

    Viinipaaluja on mennyt lähinnä Italiaan ja pieniä määriä Ranskaan ja Espanjaan. Italiassa on mahdollisuus myös pienille mitoille: esim. pituus 1,8 m ja latva 5-7 cm. Riippui aivan asiakkaasta mitkä mitat ovat. Osa paaluista meni puuvalmiina työstettynä (kyllästys Italiassa) ja osa ekokyllästettynä (suomalaista). Periaatteessa iso mahdollisuus etenkin männylle ja ekokyllästettynä myös kuusi onnistuisi.

    Pienet lehtikuuset ja sydänpuupitoinen tiukkasyinen mänty käsittelemättömänä eivät onnistuneet. Väillä viejäyrityksellä oli innostus viedä pohjoisen tiukkaa puuta käsittelemättömänä, mutta ne alkoivat lahota Italiassa parin kolmen vuoden jälkeen.

    Hommassa olisi paljon mahdollisuuksia, mutta kausivaihtelu on rajua. Asiakas tilaa vasta viime hetkillä ja satamassa pitäisi olla hetkessä tuhansia lajiteltuja ja käsiteltyjä paaluja. Raaka-ainetta kyllä Suomessa olisi vaikka kuinka paljon.

    Jean S

    Tästä teemasta olisi muuten hyvä keskustella enemmänkin, koska näitten myyntikanavista on oikeasti hankala saada tietoja.

    Mulla olis Pohjanmaalla 1,5 ha soistunutta kalliota (niinpä…), jossa kasvaa mäntyä, jossa sentillä on noin 25 vuosirengasta. Järeys vaihtelee siinä 15-25cm välillä, suoraa runkoa on 1-2 tukin verran, sitten on virta loppunut.

    Ostaako joku näitä muuhun kuin energiapuuksi?

    Jätkä

    Mäntymaita. Miten kuusen kyllästäminen on onnistunut. Yleensä kuusta ei ole kyllästetty, kun on uskottu, että kuusen solukko on sulkeutunut, kun se on kuivunut, eikä kylläste pääs imeytymään / tunkeutumaan sen solukkoon.

    Nuori Lehtikuusi ei ole lahonkestävyydessään minkään arvoista. Käytännössä huippu-lehtikuusta saa vain tiheässä kasvattamalla ja ehkä ei parhaan metsätyypin pohjilla. Kun OMT:llä vuosilusto kasvaa yli puolen sentin paksuiseksi, puulajin visuaalinen ilme on se, joka nostaa sen arvoa, eli seinäpaneeleihin jne. Myös hirsirakentamisessa sitä voisi käyttää, mutta on hieman työlästä vuolla ja varata.

    Haapa lämpöpuuna on ollut kysyttyä tavaraa, hinnoissa on vain ollut paljon ilmaa, joten epäilen yrittäjien ahneuden pilanneen osittain markkinat. Sahatavara olisi saatava ilmaiseksi ja ruskeana laudepuuna hinta jopa ylittää Apassin hinnan.  Oksaton kuusilaude kepittää molemmat hinta/laatuvertailussa.

    Erikoispuille pitäisi perustaa pörssi, jossa tuottajat ja käyttäjät löytäisivät toisensa.

    Jean S. Tuollaiselle huippulaatuiselle männylle pitää löytää oikea tarvitsija. Sen sahaaminenkin on erikoistyötä, eli pitää joka leikkaus yksilöidä lustoihin nähden käyttökohdetta varten. Ensimmäisenä tulee mieleen puuseppä, joka tekee huonekaluja ja koriste-esineitä, joissa tarvitaan kaunista puuta.

    Tietenkin noista järeämmistä tukeista saisi myös huippuluokan ikkuna-kantellia, eli pokapuuta, mutta senkin sahaajalla pitää olla ammattitaitoa tehdä oikeanlaisia aihioita.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 15)