Keskustelut Puukauppa Eräs puukauppa.

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 81)
  • Eräs puukauppa.

    Maas.Tul. 29.11-17

    Ottamatta kantaa kyseiseen juttuun Petolahdella tapahtuneesta puukaupasta tuntuu minun mielestä oudolta että myymällä puuston sillä voi rahoittaa ko. metsätilan oston. Siinä pitäisi jo myyjäpuolen epäillä puukauppa-arvion oikeellisuutta. Tietenkin herää epäily kuiduttavaa toimialaa harjoittavan ostajan toimista, mutta niinkuin kuvastakin näkyy ovat kannot aika pieniä. Huono on keskenkasvuisesta metsästä tukkia tehdä. Pitää muistaa että arvio on aina arvio – turha sitä on lähteä sosmediassa tai paperilehdessä itkemään vaikka onkin noviisi, opintiellä täällä ollaan.

     

     

  • Jätkä

    Kyseisen puukaupan ennakkoarviot tehnyt Metsäliiton puukauppahenkilö on ilmeisesti samaa kuppikuntaa kuin täällä palstalla joku ns. metsäammattihenkilönäkin esiintynyt. Tarkoitan niitä ”tukintekijöitä”, joiden ammattitaitoinen silmä löytää tukkiaihioita ensiharvennusmänniköstäkin, jossa D 1,3 on 10 – 11 cm.

    Onhan se kaamea yllätys, jos ei tukkia otetakkaan kahdeksaan senttiin, kun männyn pitäisi olla vähintään 15 cm ja kuusen 16 cm – kuoren päältä kapeimmalta puolelta. (Ja latvasta mitattuna)

     

    oksapuu

    Täällä meillä…

    Männyn latva lpm. 14cm, pikkutukki 13cm…

    Timppa

    Nin-  Ostajat halusivat laidunmaata myös kotitarvesioilleen.  Siksi juttu liittyy sikatalouteenkin.

    Jovain

    Tähän puukauppaan. Mitalilla on myös toinen puolensa. Sen suhteen kannattaisi olla hieman varovainen, sillä keskustelussa todetaan korkeintaan, onko näitä tapauksia enemmänkin? Minä en ainakaan usko satuihin ennakkotapauksista. Niitähän ei ole ensimmäistäkään ja vallitsevan käytännön mukaisesti esille tulevat lunastetaan. En olisi taipuvainen tekemään sopimusta vaitiolovelvollisuudesta.

    Aika ajoin kuulee näistä ”ennakkotapauksista”. Kysymyshän on tiimin ja yhtiön välisestä toiminnasta. Se, mitä siellä tapahtuu, ei tule puun myyjän tai yleisön tietoon. Näyttö on vaikea turvaverkoistakin huolimatta, toivottavasti ei kuitenkaan maan tavasta?

    Tolopainen

    Tukkiprosentti hoidetulle metsälle rannikkoseudulla on n.60%, varsinkin männyt ovat lyhyitä ja oksaisia. Koivutukille tuolla alueella ei ole markkinaa, eikä sitä osteta, jos ei ole rekkakaupalla, vaikka metsäsuunnitelmassa lukisi raudus, se on pääasiassa hiestä ja kannattaa sen mukaan hinnoitella aina kuituna. Rannikkoseudulla kasvaa Suomen heikoimmat metsät, puusto lyhyttä ja kitukasvuista. Tuskin tuosta mitään sikalaiduntakaan saa metsämaat on yleensä aika kivisiä, kun parhaat alueet on jo pelloksi tehty. Kaupassa maksettiin huomattava ylihinta, motokuski tuossa päätti tukkiosuudet, laatukriteerien perusteella. Tässä metsänmyyjä teki hyvät kaupat, näin käy monessa muussakin kaupassa, koska tukkien laatua ei metsäarvioineissa oteta huomioon, metsät pitäis hinnoitella  niin, että tukkiprosentti on korkeintaan 50% ja jos kaupassa sovittuja tukkimääriä ei hakkuissa löydy, välittäjä vastaa erotuksesta. Yleensä metsäpalstasta saa korkeintaan puolet kauppahinnasta ensimäisessä myynnissä. Mikä on alueen myyjän käsitys tuosta metsästä, hän on myynyt tukkipuustona, jota ei ollut. Onko ihan puhtoiset jauhot pussissa, pelasivatko ostomies ja myyjä yhteistä peliä tietämättömän ostajan vahingoksi. Maksettu kauppahinta on huomattava ylihinta ja aika linjassa nykyisten metsäpalstojen hintojen  kanssa, eihän niitä nykyisin saa ostettua sillä hinnalla, johon puusto on arvioitu. Ensimäinen ostaja tuli julkisesti valittamaan, että teki huonot kaupat, miksi noita ei ole enempää. Kaikki metsäpalstat nykyisin on kalliimpia kuin puuston arvo edellyttäisi, markkinoilla kysyntä määrää hinnat.

    mehtäukko

    Hyviä kommentteja.

    Joka tapauksessa jutun ensimmäisen metsäläntin ostaja teki laput silmillä joukon typeriä virheitä.

    Jos tietoa ja taitoa ei ole jonkin asian hallitsemiseksi, on pöljyyden huippu sonklata asiat luuloilla ja arvuutuksilla julkisuuden kautta käräjille.

    pikkutukki

    Korvaukset tuollaisesta harvinaisia . Puukauppa perustuu aina arvioon . Joskus voisi sattua harjoitttelija motopoika joka olisi peloteltu raakin suhteen silloin yhtiö voisi tulla vastaan mutta näyttöä pitäisi löytyä .

    harrastelija

    Olisi ehkä ostajan kannattanut perehtyä enemmän metsäasioihin tai pyytää arvio kolmannelta taholta. Puun ostajan arvio on tässä tapauksessa ollut tahallonen tai sitten kovin huono.

    Sika- ja kotitarvelehmätalouden kannattavuudesta en osaa sanoa, mutta tuossa metsikössä on ns. arvokasvu alkanut vasta toteutumaan, joten hakkuu on ennenaikainen. Hoitamaton palsta on myös vaikea arviointikohde, koska on tarvittu ennakkoraivaustakin.

    Harrastukset ovat harrastuksia ja ne yleensä maksavat. Kasvattamalla metsää oikeaan päätehakkuukuntoon ostajat olisivat palstallaan ehkä saaneet paremman tulon kuin sikoja ja lehmiä laiduntamalla?

    Tuo vaitiolo-vaatimus on johtunut varmaankin ostajien somejutuista? Olisi pitänyt heti ottaa yhteyttä puun ostajaan ensimmäiseksi! Tuo jutun levittäminen maailmalle ensimmäiseksi on ns. selkään puukottamista, joten siinä mielessä ymmärrän MG:n henkilöstön reaktion. Joka tapauksessa tietämätöntä on kusetettu metsän myyjän ja puun ostajan taholta 🙁

    kiipiä

    Lähipalstan alkuperäinen myyjä haistanut pariskunnan maapohjan tarpeen ja hinnoitellut metsälön markkinahintaiseksi. Pettyneet ostajat yrittivät iltalypsyä julkisuudessa puukaupan toiselta osapuolelta. Etenkin lähipalstojen kanssa kannatta pitää jäitä hatussa, vaikka hallinnan kannalta ylivertaisia. Ehkä kannattaisi käyttää mhy:n paveluja jo palstan ostoa suunnitellessa jos oma tietämys tuota tasoa. Kyllä myyjälläkin puukaupassa pitää vastuu olla. Kun itse omistaa yli satakaksikymmentä vuotta vanhoja männiköitä tuntuu surullista kun enskat lyödään nykyään suoraan siemenpuu asentoon tai aukoksi kuin ko. jutussa. En näe puukaupan ostajapuolella mitään moitittavaa.

    Jovain

    Tuskin kuitenkaan kysymys on ”luuloista”, todetaanhan myös ostomies ammattitaitoiseksi. En usko arviointivirheeseen, sillä mäntytukkeja tuli vajaat kaksikymmentä prosenttia ja myös kuusitukkien saanto kerrotaan olleen saman suuntaisen. Ilmeisesti koivu on mennyt kuituihin tai on otettu vain laatutyvet. Tekeehän kauppa kuituinakin yli kaksikymmentä tuhatta euroa.

    Ratkaisu on tukeissa, missä ovat tukit? Jäähän kokonaiskuutiomäärä myös vajaaksi. Tämän koko luokan arviointivirheet tuskin ovat madollisia, ellei kysymys ennakoimattomasta tuhosta maannousemasta tmv, josta ei kuitenkaan ole kerrottu?

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 81)