Keskustelut Tekniikka Ensimmäinen raivaussaha

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 21)
  • Ensimmäinen raivaussaha

    Terve!

    Yritetäänpä, josko täältä saisi apua ja hyviä pointteja ensimmäisen raivaussahan ostossa..?

    Saha tulee yleiseen käyttöön mökille / omiin metsiin harvennuksille..

    Kiitokset jo etukäteen!

  • T.Pihlaja

    Metsäänsä hoitava ei voi mennä vikaan kun muistaa kaksi sääntöä:

    – Raivurit = Stihl
    – Moottorisaha = Ruotsalainen (Japski on vielä testissä! Ehkäpä myös se!)

    Stihl 450 on osoittautunut erittäin luotettavaksi. Uusista malleista (fs 460) ei ole vielä kokemusta, kun edellinen saha toimii edelleen luotettavasti ja sahuun määrä on vähentynyt.

    Itseä mietityttää kyllä toi kestovoideltu kulmavaihde. Tosin 450:n lisäsin rasvaa 1-2 kertaa työkaudessa (7-11 kk).

    Tarvetta kulmavaihteen rasvaukseen ei siis ole kuin satunnaisesti. Jos Huskin kulmavaihde tyhjentyy 10 h aikana, niin todennäköisesti kulmavaihde on täytetty liian täyteen ja rasva lämmetessään (laajentuessaan!) on korkannut kulmavaihteen yläpuolisen stefan. Stihl:ssä tätä stefaa ei ole, vaan ylimääräinen rasva työntyy runkoputkeen, josta valuu kulmavaihteelle tarpeen mukaan (=kulmavaihde on kestävämpi.)

    Jos rasvaa kuluu koko ajan, niin huskista kulmavaihde irti ja stefa vaihtoon VÄLITTÖMÄSTI! Muuten on varmasti pian vaihde paskana! Uusi maksaa muistaakseni n. 200 €, joten vähänkin vanhemmassa sahassa kannattaa harkita uuden raivurin (Stihl!) ostoa! Samassa rempassa kannattaa tarkistaa myös kytkimen kunto ja uusia tarvittaessa.

    Huskin raivureiden ”heikot paikat” ovat juurikin kytkin ja kulmavaihde, johtuen ”suunnitteluvirheistä”! Kokemus aikaisemmasta elämästä yrittäjänä on osoittanut nämä asiat tosiksi.

    Itäsuomen Antti

    Saattaapi olla jotta Stihl olis parempi raivuri, mutta minä ainakin oottelen sitä että jälleenmyyjä näillä kulmilla vaihtuu. Niin kauan minulle kelpaa husokin jonssin tai Dolmarin kalusto.

    Ja kyllähän sillä minun raivurilla alkaa olla ajotunnit täynnä, mutta koska takuu on jo menny ja moottorissa on puristukset vielä tallella niin annan sen laulaa niin kauan kuin se vaan on käytettävissä.

    Anton Chigurh

    Kotikyläni ammattimetsureilla (3 kpl) oli jo viime vuonna käytössä 460:set stihlit. Kehuivat kovasti.

    T.Pihlaja

    Täytyy Artolle myöntää, että parannusta huskillakin on tässä kytkin asiassa ollut roimasti. Tosin mielestäni on huomattava ero ammattilaisen näkökulmasta, jos alkaa remppaa tulemaan jo 200 ha:n kohdalla.

    Itsellä ensimmäinen ”iso” remppa 450:ssä tuli n. 500 ha:n kohdalla, kun tyristori sanoi työehtosopimuksen irti… Tässä vaiheessa kone itsessään oli jo niin väljä, että laitoin suosiolla varaosiksi ja ostin uuden 450:n tilalle… Muuten vikalistaan 500 ha:n matkalla kuului normaalien huoltojen lisäksi 6 kpl tulppia ja 1 kpl kaasuvaijereita, jonka vaihdoin liiallisen venymisen vuoksi…

    Jos ajatellaan, että tuohon hehtaarimäärään olisin joutunut vaihtamaan 2x kulmavaihteen yms. pikkuista, niin laskennallisesti säästin lähes yhden raivurin hinnan…

    Lopputoteamuksena voisin sanoa, että hyvin huollettuna ja ilman ulkoisia ”haavereita” (ajetaan autolla sahan yli tms…) stihl:n 450 on normaalin metsänomistajan tarpeissa lähes ikuinen saha, joka toimii luotettavasti vuodesta toiseen…

    Muistettava kuitenkin on, että jokainen valitsee sahansa mieltymystensä mukaan… Riippuu vähän tykkääkö peukalo- vai etusormiliipasimesta, jälleenmyyjän/huollon läheisyys jne… Yhtä oikeaa vaihtoehtoa EI OLE olemassa…

    Mehtäläenen

    Itsellä on uusi Husqvarnan 545 Fx- raivuri ja 353 moottorisahana ja voin Huskyn ”ammattisahoja” lämpimästi suositella, mutta kokemusta uutuuksistani ei ole kuin muutaman hehtaarin verran. Hyvin ovat pelittäneet, mutta pidänkin rakkaista harrastevälineistäni hyvää huolta. 😀 Meinasin ensin Stihlin 480:tä, mutta Huskun kauppias otti vanhan ja loppuun ajetun Huskun raivurin vastaan ja hyvitti mukavasti, joten päätös oli selvä. Mahtavat valjaat ja oikein hyvä saha. X-torq on kuulemma hyvin tarkka säädöistään, mutta osaavan käyttäjän käsissä löytyvät ja pysyvät(ammattimieheltä kuultua). Sisäänajosäädöt on tosin aika vaarattomat, mutta moottori saa hioutua rauhassa. Huskuissa on ergonomia huippua, mutta voihan se Stihli olla kestävämpi ja parempi. Molemmista merkeistä pelkästään hyvää kokemusta, mutta Stihlin raivurit on tuntemattomia.

    6tukki

    Ostin viime kesänä Huskin mallia 343 F ja kesän ja syksyn mittaan sahailin reilut 60 tankillista ilman minkäänlaisia ongelmia. Sahaa näkyy nyt saavan esim. Oulusta alle 600 eurolla/kpl.

    Kulmavaihteen rasvauksesta Huskin ohjekirja neuvoi tarkastamaan rasvatilanteen kerran 3 kuukaudessa, joten tuo jatkuva tsekkaaminen lienee turhaa…

    Per Ä Reikäs

    EDIT

    Jätkä

    Huskun kulmavaihde kestää siinä kuin Tilhinkin, ellei sinne olla tunkemassa vaseliinia ihan joka kuukausikaan. Se on sellainen värkki tuo kulmavaihde, että kun sen täyttää vaseliinilla, on se jo yhden tankillisen sahaamisen jälkeen vajentunut. Siinä aivan varmasti riittää, jos siellä ON vaseliinia edes kolmasosa tilavuudesta.

    Tilhin kulma alkaa pitää aika pahaa ääntä melko pienen sahailun jälkeen. Ohje on, että sahaillaan, kunnes se roppaa. Takuuseen uusi, jos takuuta jäljellä.

    Tilhi on niin laiska kiihtyjä, että siinä ei kytkin lyö tyhjää kaasuttaessa.  Huskun kiihtyvyys on täysin toista luokkaa, mutta molempien käyttötekniikka on erilainen. Ammattitaitoisella sahaajalla Huskun kytkin kestää kyllä oikein hyvin, vaikka sillä samassa ajassa sahaakin helposti kolmasosan enemmän kuin Tilhillä. Paljon paremmilla ansioilla on varaa parinsadan hehtaarin välein vaihtaa kytkin, sehän vaihtuu samalla uudeksi kuin koko sahakin. Ammattilainen ei vanhoilla tuhisijoilla kehtaa sahata, kun niillä tahtoo ansiot jäädä pieniksi.

    Tomperi

    Miksi ei järjestetä kilpailuja sahojen paremmuudesta rallikilpailujen tapaan?  syntys enemmänkin jossiteltavaa ja näkyvyyttä onko se tiili tai huski paras vai peräti makita?

    Hjalmar

    Toisaalta kun ostaa Stihlin ensimmäiseksi sahaksi, voi olla ettei toista tarvitsekaan.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 21)