Keskustelut Puukauppa Ensiharvennus

  • Tämä aihe sisältää 68 vastausta, 17 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 2 vuotta sitten Tomperi toimesta.
Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 68)
  • Ensiharvennus

    Ensiharvennuksen ongelmat ovat ajankohtainen aihe juuri nyt, vaikka ongelmia on ollut kiihtyvään tahtiin ainakin kymmenisen vuotta. Yhä useammin ensiharvennukset tehdään aivan liian voimakkaina. Samaa olen havainnut jo jopa joissakin toisissakin  harvennuksissa. Näin metsänomistajille koituu tappioita ja hiilinielukin ilmeisesti kärsii. Suurimmat syyt menettelyihin tunnetaan, mutta miksi asiaa ei saada oikaistuksi?

    Syinä harvemmin mainitaan metsäyhtiöiden puunhankintaorganisaatioiden miehityksen ohkaisuus ja sitä kautta hakkuiden valvonnan vähäisyys, joudutaan luottamaan usein alihankkijan osaamiseen ja vastuullisuuteen. Huonoa on ollut myös julkinen, lähinnä Metsäkeskuksen, valvonta. Resurssipula on kai sielläkin ja Metsälakikin on aika hampaaton tässä asiassa. Eipä sertifioinnitkaan näytä auttavan, Metsälain vastaisesti vaan hakataan.

    Yksittäisen metsänomistajan valvonta yhä useammin on vain jälkikäteen tapahtuvaa, koska asutaan kaukana, ellei käytetä esim. metsänhoitoyhdistystä apuna. Monesti hakkuuntekijä voi toimia aika itsenäisesti ja sellainen ei näköjään kertakaikkiaan nyt toimi. Kauppatapakin on kummallinen, ostaja valitsee tavarat eli puut ja mittaakin ne. Omalla kohdallani usko mittaustodistustenkin luotettavuuteen on sattuneista syistä kärsinyt.

     

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    Tomperilla mielenkiintoinen idea: reki metsätraktorin perään. Mietin hetken ja tulin tulokseen että reki voisi toimia tasaisella maalla tai suolla talviaikaisessa hakkuussa, mutta normaalissa mäkisessä ja kivisessä kannokossa ehkä ei.

    Visakallo Visakallo

    Jollainhan sitä rekeä olisi vedettäväkin, kun ei se oikein itsestään kulje kuin alamäessä. Siinä on vetokone kovilla, kun alkaa isoa rekikuormaa kiskoa kohti tienvartta. Voi upota koko systeemi vetokoneen tekemiin raiteisiin.  Eiköhän vain nykyiset systeemit ole parempia. Muistui mieleen vanha Fiat 4-veto traktoreiden mainoslause: ”Jos pyörä ei vedä, se jarruttaa!”

    Tomperi

    entä jos tosiaan meinaaa upota niin kevennetäään raktoria, eihän se alunperinkään tarvitse olla niin painava kuin kantavana ollesaan.  tooisaalta voian se mennä pehmeikö yli ja vaijjerilla vetää rekikuorman kuten vedettiin -60 luvulla metsäauroja.

    Itämaan ihme

    Siinä kun aletaan 1-2 mottia tuomaan palstalta kerrallaan tien varteen voipi maksajista olla jo pula. Viepihän niitä pöllejä ukko vaikka yksi kerrallaan tien varteen jos siitä saa 200€/kpl, mutta kukapa maksaa?

     

    mehtäukko

    ”…metsätraktori suunniteltaistiin vetämään kuormaa reellä..” on kolmekymmentä vuotta vanha kehityksen vaihe joka oli ja meni., eikä taatusti tule takaisin. On tullut sellaisellakin puuta hilattua laaniin, vastamäessä ei päässyt oikein minnekään.

    Metsäkupsa Metsäkupsa

    Harrastelijoille ja hyvän eläkkeen omaaville sopivia ovat rekipelitkin. Kyllä nykyinen systeemi taitaa olla se paras laatu/kustannustehokkuus  suhteessa, kun homma menee optimaalisesti. Parantamisen varaa aina löytyy varmasti, väliin sattumusten summakin saattaa lopputuloksen pahastikin pilata. Nykyisin julkisuutta saavat epäonnistumiset ja kielteiset tapahtumat ylenpalttisesti kautta linjan. Vartijat näinä päivinä saaneet kokolailla negatiivistä julkisutta, vaikka uskoakseni  ainakin 95% on asiansa osaavaa väkeä.

    mehtäukko

    Kyllä tässä systeemissä on loppujen lopuksi hitonmoinen arvostuksen puute. Mo, joka on aktiivisesti hoitanut tiluksiaan valmistellen harvennuksia ja aukkoja sadonkorjuuseen, ei tarvitse muuta kuin soittaa ja sopia/hyväksyä kauppaehdot. Allekirjoitus ja se on siinä. Kun leimikot ovat sitä kuin pitää,tiet ja kulku-yhteydet kunnossa ja korjuuajankohta harkittu, omistajan ei tartte kuin patsastella laanissa…pölkkyvirtaa ei voi estää. Jos tulee korjuussa töplös, se selviää ja sovitaan pois.Tätä on normi toimintakulttuuri ja meininki. Helppoa ja vaivatonta.

    Laiminlyöntien, vaikeuksien, tuottamattomuuden ja kiroamisen tie on toinen.Kumpi olisi maukkaampi?

    Tomperi

    Arvostus täytyy hankkia, Hankkijakin piti hävittää, tiijjä häntä mistä sen löytäs, lääkkeen arvostuksen puutteeseen….

     

    mehtäukko

    Miten niin ”täytyy hankkia”?

    Jos metsänomistaja ei arvosta toimivaa menetelmää, mutta vikaa ja syytä osoitellaan etupäässä muualle, on jotain pahasti pielessä.

    Visakallo Visakallo

    Olen mehtäukon kanssa täysin samaa mieltä. Kun metsänomistaja on hoitanut oman osuutensa, asiat sujuvat puunostajien ja muidenkin yhteistyökumppaneiden kanssa hyvinkin vaivattomasti. Yhdellä ainoalla yhteydenotolla saa jo aikaan melkoisen tapahtumaketjun. En totta vieköön olisi jaksanut kaikkia näitä vuosikymmeniä olla metsätilayrittäjänä, jos homma olisi ollut sellaista räpeltämistä, kuin  joidenkin kirjoittajien teksteistä on voinut ymmärtää!

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 68)