Keskustelut Puukauppa Ensiharvennus

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 68)
  • Ensiharvennus

    Ensiharvennuksen ongelmat ovat ajankohtainen aihe juuri nyt, vaikka ongelmia on ollut kiihtyvään tahtiin ainakin kymmenisen vuotta. Yhä useammin ensiharvennukset tehdään aivan liian voimakkaina. Samaa olen havainnut jo jopa joissakin toisissakin  harvennuksissa. Näin metsänomistajille koituu tappioita ja hiilinielukin ilmeisesti kärsii. Suurimmat syyt menettelyihin tunnetaan, mutta miksi asiaa ei saada oikaistuksi?

    Syinä harvemmin mainitaan metsäyhtiöiden puunhankintaorganisaatioiden miehityksen ohkaisuus ja sitä kautta hakkuiden valvonnan vähäisyys, joudutaan luottamaan usein alihankkijan osaamiseen ja vastuullisuuteen. Huonoa on ollut myös julkinen, lähinnä Metsäkeskuksen, valvonta. Resurssipula on kai sielläkin ja Metsälakikin on aika hampaaton tässä asiassa. Eipä sertifioinnitkaan näytä auttavan, Metsälain vastaisesti vaan hakataan.

    Yksittäisen metsänomistajan valvonta yhä useammin on vain jälkikäteen tapahtuvaa, koska asutaan kaukana, ellei käytetä esim. metsänhoitoyhdistystä apuna. Monesti hakkuuntekijä voi toimia aika itsenäisesti ja sellainen ei näköjään kertakaikkiaan nyt toimi. Kauppatapakin on kummallinen, ostaja valitsee tavarat eli puut ja mittaakin ne. Omalla kohdallani usko mittaustodistustenkin luotettavuuteen on sattuneista syistä kärsinyt.

     

  • Metsuri motokuski

    Joo. Kyllä niitä virheitä voi aptissakin olla. Silloin vain yhteyttä ostajaan niin kyllä se siitä korjaantuu. Periaatteessa pitää aina leimikko hakata todellisen puumäärän mukaisesti.  Tavaralajisiirtymät tehdään sitten jälkeenpäin. Kukaanhan ei tiedä mitä edessä tulee ja kuinka paljon kutakin tavaralajia kertyy loppujen lopuksi.

    suorittava porras

    Sekin tiedoksi ,että kuljettaja ei voi lisätä puulajeja ,tavaralajeja eikä uusia pituus- tai läpimittaluokkia aptiin. Kaikki halutut muutokset etenevät”konttorin” kautta ,josta lähetetään tarvittaessa uusi päivitetty työohjelma koneeseen. Muutaman rungon takia ko prosessia harvoin käynnistetään.

    Visakallo

    Luotan motojen mittausjärjestelmiin. Puiden varsinainen varastaminen vaatisi jo järjestelmällistä yhteistyötä ostofirman ja motomiehen välillä. Aina on kuitenkin vaara, että kannot käydäänkin laskemassa, eli riski on saavutettavaan hyötyyn nähden liian korkea. Kuten suorittava edellä selvitti, muutamien puiden takia ei välttämättä muutosprosessia lähdetä käynnistämään. Sen verran kiinnostukseni kuitenkin heräsi, että onko eri puulajeista tehtävien kuitujen ja tukkien tekotaksoissa eroja? Voisiko ainakin teoriassa motomies tienata hieman enemmän puimalla ns. väärää puulajia?

    mehtäukko

    ”..teoriassa motomies tienata hieman enemmän ..”

    No ei. Rungot jotka olisi/on poistettava, korjaavat järeyttä ja taksaa siinä suhteessa. Kun ruikula harvennuskuiturunko on luokkaa alle euron arvoinen, ja jos se menee ”väärään”  ptl:n, ei olla kummoisista summista sottailemassa.

    Visakallo

    Onko siis tekotaksat männyille, kuusille ja koivuille aina samat?

    mehtäukko

    Se on sopimuskysymys, yleensä ei ja järeyteen perustuva. Ollaan Ensiharvennus-aloituksen aiheessa…

    Visakallo

    Anteeksi, jos kysymykseni ei ollut aloituksen aiheeseen sopiva. Kaipaisin toki hieman perusteluja, miksi se ei ollut.

    mehtäukko

    Tarkoitin,”…kun ruikula harvennuskuiturunko on..”   🙂

    Tomperi

    Taitaa olla suurin ongelma päätehakkuu metsissä ja mmyöhemmissä harvennuksissa se, että tukkipuun siirtymää kuitupuuksia saattaa tapahtua ja paljon.  Ei mhy halua eikä ehdi valvoa, esimerkiksi eräs kesähakkuun jonka tiedän, moto tuli seuraavan päivänä oli jo lähikuljetus jo käynnissä, metsänhoitoyhdistys ei ollut tietoinen suunnittelemansa korjuun aloittamisesta….  Sellaista tirehtööriä ei olekaan jjoka pystyy kasassa olevat puut arssinoimaan siten että voi osittaa tukkipuun kuituun siirtymän hakkuun jälkeen vertaamalla kauppasopimukseen.  Ainut tapa olisi otantaan perustuva ennakkoon tapahtuva mittaus pystypuista, se on tosin täysin tarpeetonta koska erilaisia mittaustapoja ei voi verrata toisiinsa. Näinhän siitä puhuttiin  pystymitan aikoihin kun joidenkin mielestä pinomitan tulos olisi ollut parempi kuin pystymitatun… tiijjä häntä

     

    mehtäukko

    ”…että tukkipuun siirtymää kuitupuuksia saattaa tapahtua ja paljon…” Siinäpä taas asiantuntija-lausunto

    ”..Sellaista tirehtööriä ei olekaan jjoka pystyy kasassa olevat puut arssinoimaan siten että voi osittaa tukkipuun kuituun siirtymän hakkuun jälkeen… Miksi ei ? Mutta kun on sellaisia viisaita, että näkevät puutavarapinosta moisen.

    Siinä on fakiirit asialla!

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 68)