Keskustelut Metsänhoito Ensiharvennus kahdessa osassa?

  • Tämä aihe sisältää 36 vastausta, 17 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 10 vuotta sitten arttuu toimesta.
Esillä 6 vastausta, 31 - 36 (kaikkiaan 36)
  • Ensiharvennus kahdessa osassa?

    Hei

    Suunnittelen ensiharvennusta omana työnä moottorisahalla ja mönkijällä kärryineen. Kun kyselin ostajia kuitupuille, paikalliset ostajat lupasivat ostaa vain koivukuidun. Mitä mieltä kokeneemmat metsänhoitajat ovat, onko järkevää tehdä ensiharvennus sillä tavalla kahdessa osassa, että ottaa nyt vain koivut (jos havupuille ei ole ostajaa) ja tehdä tai teettää myöhemmin ensiharvennus loppuun havupuiden osalta, kun niiden markkinatilanne on parempi? Otettavan puuston suhde tässä vaiheessa näyttäisi olevan koivu 80 ja mänty+kuusi 20 prosenttia, eli tämä ”ensimmäinen” harvennus antaisi jo kunnolla vauhtia jäävälle puustolle. En millään malttaisi olla tekemättä ensiharvennusta nyt itse, kun on tänä talvena luppoaikaa. =)

  • pihkatappi pihkatappi

    http://www.keitelegroup.fi/fi/page/74

    Tuo toimittaa käsittääkseni Viitasaarelle HakaWoodillekin. Voihan olla että Haka Wood ostaa suoraakin, mutta tuskin kainuusta. Eikös polttopuumiehet maksa järeyslisää, jos on suoraa ja järeää tavaraa.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Vuosikasvu pitäisi olla n.10cm vähintään kuusella, että on todennäköistä, että se vielä toipuu. Valoasemaan päässeen kuusen varjoneulaset vaihtuvat valoneulasiksi n. 4-5 vuotta. Sen jälkeen jos ei kasva ni sitten se varmaan jää kitukasvuiseksi.

    Tiku

    Kuka on sellunkeittäjä ja kuka ei, en osaa sanoa. Mielipide oli valtakunnallisen yhtiön ostajan. Täällä ei ole enää muita ostajia kuin stora enso ja metsäliitto. Tai sitten en ole osannut kysellä riittävästi.

    Kiitos tuosta kuusentoipumisarviosta. Kyllähän niissä yleensä on se kymmenen senttiä tullut vuosittain vaikka varjossa on ollutkin.

    raivuri

    Kannattaa tosiaan kysyä koivutukin myyntimahdollisuuksia mhy:ltä. Siellä tiedetään kaikkien ostajien tilanne, ei vain yhden.

    Melko kovankin varjostuksen alla olleet kuuset lähtevät yleensä kasvuun harvennuksen jälkeen, jos vain latva on ehjä. Kannattaa kuitenkin tarkistaa mahdolliset mutkat ja poikaoksat, jotka voivat kuusella olla ”piilossa”. Jos ylispuukoivut ovat jo tukkikokoa, poistaisin niitä hyvien kuusten päältä. Huonojen kuusten sijaan jättäisin kuitenkin ehdottomasti koivun lihomaan isommaksi tukkipuuksi.

    pihkatappi pihkatappi

    Kyllä tuo paikallinen markkinatilanne pitää vain hyvksyä. Koivutukkia ei osteta koko maassa, hankinta-alueet ovat pisimmillään 200 kilometriä. Eli koivukuidun ja järeän kovukuidun hinnan erosta tuossa puhutaan. Mhy tietää kyllä niitä halkomiehiäkin jotka ostavat järeää koivua ja tiedän että jotkut noista maksavat tuosta laadusta, kysyähän aina voi.

    Itse teen pohjoisen savotat juuri noin kun Tiku ja pidän huolen että koivut ovat järkevän kokoisia hakkuun kannalta, 70 – 100 litraa on jo mukava tehdä. Enkä jätä tuon jälkeen yhtään koivuja, jos epäilyttää että ne haittaavat tulevien kuusten kasvua.

    arttuu

    Viime talvena tein itte mönkijällä ja käsipelillä 70km3 energiaa. Kyllähän siinä hommaa oli kun harvennus oli vielä pahasti myöhässä eli isookin puuta piti kyytiin ähertää. Talvi oli vähäluminen eli mitään ongelmia ei etenemisen kanssa ollut kertaakaan.
    Hydraulikärryllä olisi kyllä yhtä juhlaa mutta niin on hintakin..

Esillä 6 vastausta, 31 - 36 (kaikkiaan 36)