Keskustelut Metsänhoito Ensiharvennus kahdessa osassa?

  • Tämä aihe sisältää 36 vastausta, 17 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 10 vuotta sitten arttuu toimesta.
Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 36)
  • Ensiharvennus kahdessa osassa?

    Hei

    Suunnittelen ensiharvennusta omana työnä moottorisahalla ja mönkijällä kärryineen. Kun kyselin ostajia kuitupuille, paikalliset ostajat lupasivat ostaa vain koivukuidun. Mitä mieltä kokeneemmat metsänhoitajat ovat, onko järkevää tehdä ensiharvennus sillä tavalla kahdessa osassa, että ottaa nyt vain koivut (jos havupuille ei ole ostajaa) ja tehdä tai teettää myöhemmin ensiharvennus loppuun havupuiden osalta, kun niiden markkinatilanne on parempi? Otettavan puuston suhde tässä vaiheessa näyttäisi olevan koivu 80 ja mänty+kuusi 20 prosenttia, eli tämä ”ensimmäinen” harvennus antaisi jo kunnolla vauhtia jäävälle puustolle. En millään malttaisi olla tekemättä ensiharvennusta nyt itse, kun on tänä talvena luppoaikaa. =)

  • jees h-valta

    Ne mhy-vinkit voi aivan vapaasti unohtaa. Koivu toki kasvattaa latvusta mielellään mutta ei ole mikään sen elinehto kuitenkaan. Pystyy järeytymään taajemmassakin. Senverran koivua on jo tullut harvenneltua. Vaatii vain hiukan useammin harvennuksia mutta kiittää kyllä jokaisesta. Noin silmämääräisesti tietysti. Taajassa kuutiomäärä ei silti välttämättä paljon kutistu mutta konemiehethän siitä kitisee.
    Se maan lykkyvoima on aika vakio ja pystyy kasvattamaan monenasentoista puustoa. Minullakin on monenlaista ensiharvennussuositusta Metsään.fi:ssä mutta ainakin suurimman osan kasvatan samassa asennossa ja vedän kerrasta poik. Tulee kuutioita aivan kovaa vauhtia niinkin.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    ”Ei 200 m3 sivutöinä talvessa mönkijällä ensiharvennusta ja käsipelillä lastattuna mikään mahdoton ole.”
    Ei ehkä AMMATTIMIEHELLE, mutta muille kova juttu.

    Nii en tiedä minkälainen maasto on mutta jos kovin huono on niin joutuu joskus lapiolla heilumaan ja kiviä kääntelemään ja jos mönkijä vielä niin huolellista suunnittelua ja lumettomana aikana parasta. Sitten kun enempi lunta ni ei tarvii miettiä pääseekö jostain menemään, voi vaan kaadella. Isommilla traktorilla voi sitten enemmä suunnitella viivottimella.

    LMP LMP

    Useamman eri ostomiehen kanssa olen kuitupuun hankintakauppoja tehnyt. Aina on sovittu että minimimäärä on nuppikuorma. Ja hankintasopimukseen on merkitty mottimääräksi se, minkä itse arvioin koko leimikon maksimipoistumaksi.

    Välillä on tuotos jäänyt reilustikin alle arvioidun, kun hakkuupäivien määrä on jostain syystä jäänyt murto-osaan suunnittelemastani. Mutta eipä ole haitannut ketään. Ennakkomaksua en ole koskaan hankintakaupoista huolinut.

    Tiku

    Latvuksetpa hyvinkin… =) Työ tekijäänsä neuvoo, joten eiköhän näillä vinkeillä pääse alkuun. Yritän muistaa raportoida, kuinka homman kanssa aikanaan käy.

    metsänvartija

    Olisiko Joensuun yliopiston metsätieteellisen osaston kirjasto se oikea paikka ? Kyllä se olisi, tässäkin tapauksessa.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Se 5 metrin ura näyttää alkuun lähes avohakkuulta, että eihän tänne jää mitään kasvamaan, mutta jos se into loppuu sen mönkijän kanssa ni sit saa varmasti ne puut pois. Joillekin saattaa tulla kiusaus tehdä kaposampi ura kun mahtuuhan se mönkijä mistä raosta tahansa. Sit pitää ottaa huomioon, että kiintokuutio painaa n. 900 kiloa et minkä verran mönkijä jaksaa hinata. 90 000 kg tavaraa pitäs niiku siirtää. Puut tuntuu sit kevät talvella paljon kevyemmiltä mut se ei johdu siitä, että puut olisi kuivempia keväällä vaan siitä, että lihakset on kasvanut.

    tamperelainen tamperelainen

    Kyllä firmat on aika joustavia niiden kauppakirjaan sovittujen mottien kanssa.
    Ajourat kannatta suunnitella ensiksi ja ehdottaisin traktoriurakoitsijalla ajattamista,Ei se ajoura tarvi olla joka paikasta 5metriä.Iso Vatra menee jopa 3 metrin reiästä tasaisella mutkattomalla uralla,karikat pahiten kärryn kallistaessa raapii puiden kylkiä.urat mahdollisimman suoriksi:kanntaa soittaa ajomiehelle,onko aisaohjaus,runko-ohjaus ,maavarasta.
    Ajolenkit logistisesti järkeväksi,ettei tarvi vajailla kuormilla ajella.
    Hakatun puumäärän sanelee oma motivaatio ja erityisesti hakkuukelit,jos tulee 1/2 metriä lunta,niin kannattaa heivata.Myös ajokelit tämän vuoden kevään tavoin saattaa loppua keväämmällä

    Metsuri motokuski

    Se lienee sama ajaako ne puut tarktoriyrittäjä tai ajokone. Jos maapohja upottaa niin se upottaa kaikilla koneilla. Ainostaan ajokoneeseen mahtuu kuormaa enemmän joten ajokertoja urille tulee vähemmän. Toisaalta maastokelpoisuus ajokoneella on ihan toista luokkaa joten hankalissa maastoissa ajokone on ylivertainen.

    Tuskin trakotimiehillä ne mottihinnat ovat yhtään sen halvemmat päinvastoin . Hitaampaahan se toiminta traktorilla on ja jokainen haluaa saada itselleen kohtuullisen tuntiansion. Ajourien leveys varsinkin risteykset voi ajokoneelle tehdä pienemmät kun yhdistelmä ei oikaise juuri nimeksikään.

    Se voi olla että kylältä traktorimiehen saa helpommin kuin ajokoneurakoitsijan joka on sopimustensa mukaisessa työssä.

    Itse suosittelisin että unohdat ne metsurihakkuut noinkin isolta kuviolta. Riittää kun raivaat kuvion hyvin ja teet edellytykset hyvälle koneelliselle harventamiselle. Siinä on ihan tarpeeksi puuhaa yhdelle miehelle ja tuotto on varmasti parempi kuin manuhakkussa.

    Tiku

    Hyviä pointteja noista ajourista. Vaikka ala on iso, aloitan ensiharvennuksen joka tapauksessa käsityönä. Olen vähän sitä koulukuntaa, että metsänomistajan pitää vähän itsekin tietää, miten työ tapahtuu eikä vain tyytyä soittamaan konemiehille ja maksamaan laskut. Kun en laske työlleni hintaa, saan hyvästä harrastuksesta paitsi hyvää liikuntaa, myös mukavan korvauksen jo yhdestäkin myydystä kuormasta. Toki runsas lumentulo muuttaa tilanteen kokonaan, mutta tämä on kuitenkin suunnitelma. Mitähän ajokoneen/traktorimiehen veloitus on vaikka hehtaarilta jos sellaista apua tarvitsisi? Onhan se totta, että ajamiseen menee tolkuttomasti aikaa pienillä kuormilla.

    huithapeli

    Näkemättä metsää tai sen puustotietoja heräsi pari ajatusta: Onko leimikolla ennakkoraivaustarvetta (”juurimetsää, ongenvapaa” jne.)? Jos on niin, aloittaisin tekemällä ravakan ennakkoraivauksen. Maastosta, puustosta ja tahdista riippuen tuollaisen alan raivaamiseen menee ehkä10 – 20 työpäivää.

    Ravakalla raivauksella puusto voisi kasvaa ja lihoa vielä pari vuotta, jolloin ne suhdanteetkin olisivat ehkä paremmin kohdallaan. Ja on syytä huomata sekin, että 10 hehtaarin huolella ennakkoraivattu leimikko, jossa puusto on kerinnyt järeytyä on houkutteleva kohde myös puunostajalle. Ennakkoraivaushan ei millään tavoin estä aloittamasta omatoimista hakkuuta, jos intoa ja keliä riittää.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 36)