Keskustelut Metsänhoito Ensiharvennukset

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 55)
  • Tomperi

    Mikä on  tämänpäivän metsureitten päivänsaato hakkuu hommmissa.  saatan olla väärässä mutta joskus jostain olen lukenut että päätehakkuissa jotain  20 30 kiintoa päivässä ja harvennushakkuissa 10 kiinnon molemmin puolin keskimäärin.  Halkojahan ne hakkas päivässä 10 motista 20 mottiin päivässä kilpailutuloksissa.

    JiiKoo

    En pohtinut ollenkaan syitä lakirajan alituksiin, vaan sitä mistä en ole nähnyt kirjoituksia / uutisointia vaikka on mielestäni erittäin oleellinen asia. Äkkiseltään en keksi syytä, joka sallisi metsänhakkuuoikeuden haltijan hakkaamaan metsän vajaatuotoiseksi. Minusta siis keskeisin kysymys on se, että metsänomistajan tekemää metsänhakkuusopimusta on rikottu, ja metsää tärvelty aiheuttaen huomattava taloudellinen vahinko. Tästä sopimusrikkomuksesta on metsänomistaja  kai oikeutettu saamaan korvauksen ja hyvityksen – oli puunkorjaajalla sitten mikä tahansa ”selitys” ala-arvoiseen korjuujälkeen.

    Tomperi

    Metsälaki muuttui ns hakkuuta suosivaksi, selkeästi sanotaan vain että uudistamisvelvoite tulee jos metsän hakkaa liian harvaksi tai puuttomaksi, jotenkin näin.  Pitäs jaksaa käydä ne kohdat läpi mitä on kirjoitettu ns perusteluihin yms.  kaitpa sitä lakia on rikottu jos metsäkeskus niin sanoo, en tiedä?

    mehtäukko

    ”…oli puunkorjaajalla sitten mikä tahansa ”selitys” ala-arvoiseen korjuujälkeen….”

    Entäpä jos kyseessä on eräs Tiltu, joka on höynäyttänyt myhistyksen valtakirjailijan ja  ostopomon kauppaan. Yrittäjä tuo ketjunsa risukkoon jossa keskijäreys on 30-40 L/r. Leimikko on 1/2 km päässä tieltä, kuten usein ja on jo hämärän pimeää.

    Kun tuosta aletaan haalia puuta olettaen että kumpareen takana paranee…..mutta ei.

    Oletko JiiKoo edelleen asiasta eri mieltä?

    suorittava porras

    ??Nyt oli mehtäukko asian ytimessä. Täällä näkee ,kuka on käynyt metsässä asti ,eikä huutele tietämättömänä kotisohvalta…tai toimistolta ilmakuvien äärestä.

    JiiKoo

    En Mehtäukko vieläkään näe tuossa perustetta hakata tuollainen rääseikkö vajaatuottoiseksi, tyyliin 650 r/ha. Pikemminkin sanoisin että tuollaiseen kohteeseen syntyy vain ajourat, ja kertymä on tietysti olematon. Jos kohde on oikeasti perkausharvennuksen eikä harvennushakkuun tarpeessa, ei siitä silloin korjuussa puuta löydy. Ymmärrän kyllä ettei tilanne ole helppo korjuuyrittäjälle, jos hakattavaa ei oikeastaan ole. Siltikään ei vajaatuottoiseksi hakkuu ole oikeutettua eikä hyväksyttävää. Tilannetta ei myöskään yhtään paranna metsäyhtiöiden äärimmäisen kireä taksapolitiikka, joka on todella lyhytnäköistä. Samaan aikaan voivotellaan tekijöiden puutetta, kun alan urakointi on vuodesta toiseen heikosti kannattavaa tai jopa tappiollista.

    Tomperi

    Tämä on täysin sama asia kuin kartelliasiassa, sekin vesittyi.  Kuka täysjärkinen pienmetsänomistaja lähtee oikeuteen tonnin tai kahden takia, riski hävitä on suuri tai jos tulee nahkapäätös.  Asian selvitys ja toiminta kuuluu metsänhoitoyhdistykselle, jäsentensä osalta.  Miksi nukkuu MHY kenttä? Luulis eroamisten vähentyvän ja uusia jäsenia tyulevan jos alkaisivat hommiin?  Vai pitääkö anomus tulla metsänomistajalta ja sitoumus kaikkien kulujen maksuun ennalta?

    mehtäukko

    JiiKoo, leimikon tilan esimerkki oli vain yksi monista, mitä voi eteen tulla.

    ”Siltikään ei vajaatuottoiseksi hakkuu ole oikeutettua eikä hyväksyttävää”- tästä arvuuttelusta ei ole kysymys, kun kaivellaan juurisyitä.

    Taksapolitiikka sivuaa asiaa siten, että mikä saa kuskille motivaation ja keinon yrittää tehdä tuotosta vuorollaan? Aamulla on ajokoneen kuski ihmettelemässä kuorman parin ”saalista”. Mitä hän kertoo naapurin tulevalle kuskille olosuhteista?

    Nyt tuo hatelikko on joko tehtävä loppuun tai kutsuttava lavetti. Naurattaako vai meneekö noitumiseksi?

    suorittava porras

    Vuosien varrella on herättänyt suurta pahennusta ,kun olen maininnut ,että paikalta poistuminen on varteenotettava vaihtoehto , kun korjuukelvoton palsta tulee vastaan. Syyttävä sormi oli heti tanassa ja uho päällä ,että kuski hakkaa eikä kitise. Nyt ovat hakanneet… kitisemättä.

    Entistä enemmän näyttää tulevan vastaan työmaita ,jossa työntekijä toimeen tarttuessaan kiipeää samalla tuolille ja virittää rasvatun köyden kaulaan. Voimattomana sitten odottaa ,kuka potkaisee ensin tuolin alta , työnantaja, pomo vai maanomistaja.

    A.Jalkanen

    Komppaan JiiKoota siinä mielessä, että hakkuusopimuksia voisi tarkentaa jäävän puuston tavoitteen ja poikkeamien aiheuttamien korvausten osalta. Käräjille ei yleensä kannata mennä: vahinko suhteessa sen kuluihin on kuitenkin yleensä liian pieni.

    Puukaupan osapuolet ovat sitoutuneet PEFC-sertifikaattiin ja siinä kyllä sanotaan että lakeja noudatetaan. Jos ei noudateta, pitäisi tulla sertiraporttiin poikkeama, ja näin ollen päälle uhka että puu ei käy enää kaupaksi.

    Korjaavat toimenpiteet: 1. taimikoiden säntillinen hoito, 2. parempi ennakkosuunnittelu eli maastokäynti. Varalla 3. ehdollinen kauppa eli ostaja voi halutessaan perua kaupan, jos kauppatavara ei vastaa luvattua. Jos leimikoiden keskimääräinen laatu paranisi, nämä ennakoivat toimet tulisi todennäköisesti maksettua.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 55)