Keskustelut Metsänhoito Ennuste: Puolet työpaikoista katoaa

Esillä 9 vastausta, 1 - 9 (kaikkiaan 9)
  • Ennuste: Puolet työpaikoista katoaa

    Puolet työpaikoista katoaa muutamassa kymmenessä vuodessa. Näin arvioi usan joku työryhmä. Suomessa kuulemma tehtiin sama tutkimus ja tulos oli samansuuntainen. Kolmannes häviää etenkin yksinkertaisimmissa työtehtävissä. Normaali tehdastyö on robottiteknologian kehittymisen mukana siirtymässä historiaan.
    Metsäalan kannalta taimitarhatuotanto on helpoin robotettava ala. Raivausrobotin tulemista saa odottaa vielä aika pitkään.
    Yksikään robotti ei osaa tehdä ihmisen kaltaista nopeata valintaa sekunnin murto-osissa. Raivaajat ovat turvassa.
    Miten tutkimus vaikuttaa tulevaan?
    Nyt olisi jo viimein korkea aika poistua tekemisen tekemisestä ja siirtyä ajattelemisen ajatteluun.

  • aalto

    Tuo arvio Suomen tilanteesta kuulostaa ihan realistiselta. Onko todellisuus sitten 20, 30 vai 50% onkin sitten tilastonikkareiden asia päättää.

    Mutta kyllähän tekniikka tulee varmasti korvaamaan myös metsänhoidossa ihmistyötä. Onhan tässä viimeisen 60 vuoden aikana koneet lisänneet tehokkuutta niin metsässä, kuljetuksissa kuin tehtaissakin. Miksi tuo kehitys pysähtyisi.

    Nyt näyttää siltä, että tekniikka tulee korvaamaan ainakin suunnittelupuolen töitä kun metsään ei ole enää pakko mennä, vaan puuston tilanteen voi katsoa koneelta. Tai ainakin tulevaisuudessa voi. Se, että voidaanko esim. taimikonhoitoon kehittää robottia, on varmaan kustannustehokkuudesta riippuva asia. Voisiko meillä olla mönkijän kokoinen robotti, joka ajelee itsekseen pitkin metsiä, hoitaa heinäämiset, vesakoiden raivaamisen ja haluttujen taimien laskemisen?

    Suden jälki

    Onneksi ajattelun vapautta ei voi vielä verottaa. Siksi olisikin suotavaa ajatella kerran päivässä. Vain ajattelun ja hullun luovuuden avulla Suomi saa uusia ideoita, joilla maksetaan minunkin eläkkeet.
    Itse olen innovaattori, joka kertoo mahdollisuuksista. Minusta meidänkaltaisiakin tarvitaan. Ja tulevaisuudessa entistä enemmän.
    Tiedättekö että usassa on 5 000 lobbaria.
    Miten sitten korvaamme 2 m Suomalaisen työt?
    Helpoin tapa on lisätä puun tutkimuksen rahoja 10-kertaiseksi.
    Olla avoin kaikille ideoille. Tämä pitkä tie luo kumminkin edes väylän pärjätä aasialaisia vastaan.

    Suden jälki

    Uutta ajattelua työpaikkojen luomiseksi voisi olla, vaikka tämä:
    Tevaleppä kasvaa vain rannoilla. Miksi se ei pärjää metsässä.
    Luultavasti syy on bakteerien toiminnan vaatimista edellytyksistä.
    Juuriston bakteerithat luovat sen näkyvän puun. Juuriston bakteerit elävät maan alla näkemättä mitään. Silti ne toimivat oman käskynsä mukaan. Tervaleppä ei ole talouspuu, joten sen bakteereja ei kukaan halua tutkia.

    Suden jälki

    Mistä kysymme vastauksia?
    Miten bakteeatrit saavat omat ravinteensa.
    Pohjavesi onluonnon oma aarreaitta.
    Pohjaveden bakteerit luovat vasta sen puun kasvun.

    Suden jälki

    Pohjavedessä asuvat eliöt luovat sen eliympäristön, jota me kutsutaan metsiksi. Kannaisko tutkia.

    Portimo

    Muistelkaapa. 30 vuotta sitten tietokoneet auttoivat yksinkertaisissa laskentatehtävissä kuten kirjanpidossa tai ihmisten ja asioiden rekisteröinnissä. Mekaaniset kirjoituskoneet ja laskukoneet olivat käytössä.

    Paljon on tuosta kehitytty. Mutta ajatelkaapa kehitystä tästä hetkestä 30 vuotta eteenpäin. Tietotekniikan kehitys kiihtyy koko ajan. i.

    Ei varmaan mene 30 vuotta, kun monitoimikone kehitetään niin pitkälle, että se pystyy tekemään itsenäisesti töitä. Kone laserkeilaa jokaisen rungon erikseen ja pääsee parempaan tulokseen kuin nykyisen motokuskin silmäarvio. Päästään optimaaliseen katkontaan, joka on taatusti sopimuksen mukainen. Siinä vaiheessa pieninpiä ongelmia ovat koneen rasvaus ja ketjujen vaihto. Isommassa ongelmassa kone lähettää huoltokutsun.

    Kyllä kai lähikuljetuskin on yhtä lailla automatisoitavissa. Sehän on niin helppoa, että robotti ajelee gepsiin rajatulla alueella ajouria, laserkeilaa puukasat ja arvioi puut ja nostelee kyytiin. Ei mene tukkia kuitukasaan, kun kone mittaa laserilla. Lanssissa sitten nostelee pois.

    Ei kai kaukokuljetuskaan niin vaikeaa ole. Helppo homma, että kone nostaa puut kyytiin. Se kai on jo selvää, että tulevaisuudessa rekat ja junat ajavat ilman kuljettajaa. Osaahan kone kääntyäkin lanssissa nopeammin kuin ihmiskuljettaja.

    Hakkuu-, ajo- ja kaukokuljetuskoneessa on tietenkin lämpökamera, joka tunnistaa ihmisen ja eläimen niin, että vahinkoja ei pääse syntymään.

    Eli koko ketjuun ei tarvita kuin muutama ostoasiamies ja monikansallinen urakoitsija opastaa koneet kohteelle.

    Tässä tulevaisuus. Koko yhteiskunnassa käy vastaava kehitys. Nythän tämä toimii jo niin, että meidän robottejamme ovat Intiassa ja Kiinassa töitä tekevät köyhät. Jatkossa sitten koneet. Olemmeko tulevaisuudessa hyvinvoivia vapaaeläviä. Vai olemmeko kurjia työttömiä. Itse ainakin olen eläkkeellä mutta kuka sen eläkkeen maksaa, jos robotit tekevät työn.

    Uskokaa vain, että koneiden vallankumous on ihan kulman takana tekemässä tuloaan.

    jees h-valta

    Nuoret pystyy mihin vain kunhan saavat tilaisuuden oppia ja työtehtäviä myös. Kyllä minulla on pelkkää hyvää sanottavana niistä nuorista joita olemme esim. ammattikoulun työharjoitteluun ottaneet. Metsätyö nyt ei kiinnosta heitä juuri käsityöpuolelta mutta konetyö kyllä. Sitähän se tulee olemaan joten ei paha ollenkan. Kunhan metsäkoneurakoitsijat alkavat käsittää että kyvykäs nuori haluaa myös vakiintuneen työmiljöön ja vakituisen palkan joka riittää elämiseen. Kaikki muu onkin sitten jo hienosäätöä.

    metsänvartija

    Nyt meni sitten UKK;n Rautaruukki. Valtiontehdas.

    Millon Metsähallitus myydään?

    Tolopainen Tolopainen

    Miten tuossa ETLAn tutkimuksessa yksikään virkatyö ei ollut uhattuna, oli jotain höpötyksiä, mm.taksien korvaamisesta roboteilla ja kirjanpitäjät häviävät, ei häviä nimikkeet vain ovat vaihtuneet.
    Kaikkia töitä ei korvata roboteilla, sehän on ollut mahdollista jo pitkään, kaikki mikä on mahdollista ei ole järkevää.
    Ei ne robotit yksinään mitään pysty tekemään ne vaativat valvontaa ja korjausta.

Esillä 9 vastausta, 1 - 9 (kaikkiaan 9)