Keskustelut Metsänhoito Ennakkoraivaus

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 54)
  • Ennakkoraivaus

    Aloittelija kysyy: Teen kuntoilumielessä ennakkoraivausta pitkään käsittelemättä olleella kuusivaltaisella palstalla. Osaksi yli-ikäistä kuusta, osaksi liian tiheässä kasvavaa rk-mitalta 5-20 cm kuusta. Välissä lehtipuuta. Myyntipuiden Tyveltä on tietenkin raivattava metrin säteeltä lyhyeen kantoon, mutta haittaako pitkät kannot muualla? Jos puuhastelisi lumikenkien kanssa työmaalla.

  • jees h-valta

    Mielestäni puun ottaminen puskan takaa ei kestänyt tältä mainitsemaltani motokuskilta yhtään kauempaa kuin näköpaikastakaan. Hän vain pudotti kaatopään runkoa myöten alas ja suihkasi poikki. Ja se koivu sieltä ojan pohjalta tuli hyppysissä puskan yli aivan mainiosti. On tietty maastoja joissa kivet haittaavat sokkosahausta mutta se ei taida kuitenkaan mikään suuri yleisongelma olla. Nuoret ovat vain rohkeita ja tekevät eivätkä itke. Kun hän tuli palstalle terä oli pikkasen tylsässä tällissä mutta katkoi suht hyvin. Ennen isompia puita sitten terä kuntoon ja 1,9 kiintomottinenkin vaikkei oikein enää hyppysissä mittausta tahtonut pysyäkkään tuli tehdyksi mökin räystään vierestä. Ja tuuli oli kokoajan yltymään päin. Iso Ponsse oli hyvissä käsissä.

    Pete

    Hyvin yksinkertaisesti, Jeesmies, olet sitä mieltä, että sovituista asioista ei tarvitse pitää kiinni. Mitä muita sovittuja asioita laiminlyöt tai kehotat muita laiminlyömään?

    Metsä-alalle on muodostunut monta ”maan tapaa”, niitä pitää kyseinalaistaa jos haluamme muutosta.Minusta suorittava on aivan oikeilla jäljillä.

    jees h-valta

    Mistään sopimusasioista ei ole ollutkaan kyse Pete.. Kerroin jo ettei ostaja raivausta ole tämän talven hakattavista pyytänytkään. Mutta jos pyytää raivaan sen suosituksen mukaan joka on mm. Metsäliiton puunhankinnan ohjeistuksessa nykyisin. Eli hyvin luontoympäristöä säästävä ja kevyt raivaus. Mahdollisia puskiakin jää. Kerroin vain kuinka hyvin hakkuu sujui omissa ilman raivaustakin. Eikä kuski ollut siitä puskista puiden ottamiseen ollenkaan otettu. Ja edelleen painotan etten aio yhtään turhaa tuhtaamista metsissäni harrastaa käsityönä jos sitä ei välttämättä ole tarve. Metsä on bisnestyyppistä, ei hikoilua huvittelun vuoksi. Vain poltinpuut pirtin lämmitykseen ja ehkä hiukan hankintakuitua.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Turha tuosta raivauksesta on kinastella.
    Jos ostaja ei vaadi raivausta, niin raivaamattomuudesta on turha motokuskin syyllistää metsänomistajaa. Kisa on silloin ostajafirman ja motofirman välinen.
    Jos kauppa on tehty niin että myyjä raivaa ja palsta on raivaamaton, niin kiista on myyjän ja ostajan välinen. Ostaja voi nähnäkseni raivauttaa ja pidättää tilistä kustannukset. Siis, jos on rohkeutta tähän.
    Tässäkin tapauksessa kisa raivaamattomuudesta siis käydään aivan muualla kuin motokuskin ja metsänomistajan välillä.

    Onko se nyt niin vaikeaa ymmärtää että kauppa tehdään ostajan ja myyjän välillä.
    Hakkuusta sovitaan ostavan firman ja motofirman välillä ja motokuski on työsuhteessa motofirmaan.
    Jos siis motokuski on tyytymätön työoloihinsa niin osoite on työnantaja, ei metsänomista. Näin siinäkin tapauksessa että huonot olosuhteet johtuisivat siitä ettei myyjä ole noudattanut kauppasopimuksen ehtoja.

    Erityisen hölmöä on syyllistää metsäomistajaa raivaamattomuudesta, jos ostaja ei ole edes ollut raivausta vailla.
    Esim Jees H-valta on selkeästi sanonut moneen kertaan että raivausta ei ole vaadittu, kellä siitä on sitten mussutettavaa myyjälle?

    Omana mielipiteenäni voisin sanoa, että raivauksen suorittaminen ja siis sen vaatiminenkin, on kaikkien osapuolten etu.
    Toisaalta en oikein ymmärrä kyllä, miksi energiapuusavotalle niin kiihkeästi vaaditaan raivausta, jos vielä korjataan karsimattomana. Palaa se pienempikin risu.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    huski

    Jeesille niin kuin olen johonkin muuhunkin komenttoimaan asiaasi sanonut , että sulla on asiat lapasessa ja hommat hoidossa(ostajat nuhteessa). Motokuski- jonka kyydissä istuit ei luultavasti ole yleensä metsänomistajalla töissä eli maan omistajalle ollaan AINA kohteliaita.Niin kuin suorittava sanoi virhe on tapahtunut yleensä puukaupantekohetkellä kun ei ole tarkistettu palstojen pystykauppa kelpoisuutta tai varmistettu kohteiden saattamista korjuukuntoiseksi.Minulla on tällä palstalla tarkoitus luoda kulttuuria nuorten metsien hoitoon kulttuuria ehkä tapojakin että hommat hoituisi eli metsän hoito kunniaan.ETENKIN raivaussaha.Ja että jokainen suorittava ja omistava porras saisi tuottoa ja korvausta kärsitystä vaivasta ja kivusta!

    jees h-valta

    Minulle ei kyllä vaadittu raivausta e-puun kaupassakaan. Ei mitään siihen suuntaankaan.

    huski

    Taneli just noin minäkin ajattelin vaikka erisanoilla kirjoitin.

    Metsuri motokuski

    Minusta Taneli kiteytti asian aivan oikein. Tästähän on juuri kysmys. Vaikka itse teen töitä motolla niin ennakkoraivaus ei ole itsetarkoitus. Silloin raivataan kun on tarvis. On paljon harvennuksia että raivaukselle ei ole mitään tarvetta ainakaan hakkuun suorittamisen vuoksi. Se on sitten eri asia haluaako maanomistaja mahdollismman hyvä tuloksen harvennuksesta ja laittaa metsän sellaiseen kuntoon että ne huonolaatuiset poistettavat puut sillä varmuudelta löytyvät.

    Jessen leimikot lienevät sellaisia että harvennukset sujuvat ilman raivausta mutta yleisohjeeksi tämä ei sovi. Itse ole aina ”narinat” raivauksesta kohdistanut ostaja osapuolelle enkä koskaan maanomistajalle. Ainostaan olen ohjeistanut hyvät ja etenkin huonot puolet siitä mitä raivaamattomuus aiheuttaa. Aina maanomistajat ovat sen ymmärtäneet ja yleensä asia korjaantuu pl. hevosmiesten tilat 🙂

    Suorittavan kannan myös ymmärrän koska iste olen omassa työssäni huomannut sen että raivaustarpeessa olevan leimikon hakkuutuotto on noin 25 % alhaisempi kuin raivatun leimikon. Se että onko kenelläkään yrittäjällä 25 % taksan alennukseen varaa niin vähän epäilen. Sama ongelma tulee meille rengeille kun emme saa työvuorolle asetettua hakkuutavoitetta suoritettua ja sitä kautta työ tuottavuus kärsii.

    suorittava porras suorittava porras

    Ennakkoraivaus ei todellakaan ole itsetarkoitus . Alusta pitäen hoidettu metsä tarvitsee vain vähän tai ei ollenkaan kunnostustoimenpiteitä ennen hakkuuta .

    Ennakkoraivaus ja sen puutteet ovat kuitenkin valitettavasti edelleenkin yleisimmät puheenaiheet siellä , missä konemiehet kokontuvat . Tämän vuoksi olen ottanutkin asian keskusteluun suoraan ja kiertelemättä niiden tahojen kanssa , joita asia koskee . Viesti ei valitettavasti aina etene perille asti virkatietä pitkin . Siksi nämä keskustelufoorumit ovat hyvä apu asioiden tuomiseksi yleisempään tietoisuuteen .

    Päätökset siitä , mitä metsissä tapahtuu tekee maanomistaja . Hän myös päättää toimenpiteiden aikatauluista. Kukaan muu ei sitä hänen puolestaan tee . Olen siksi suunnannut viestin juuri maanomistajalle.

    Olen hiukan hämmästellyt joidenkin kitkerää suhtautumista ennakkoraivaukseen . Sen hyödyt on osoitettu varsin kiistattomasti moneltakin taholta . Metsäyhtiön koneenkuljettajille järjestetyissä koulutustilaisuuksissakin on annetu selkeästi ymmärtää , että raivaamattomia leimikoita (jos raivaustarvetta) ei osteta ellei ole varmuutta siitä , että työmaa on kunnossa , kun koneet viedään sinne . Tämä on puita myyvien syytä ottaa huomioon puukauppoja suunnitellessaan . Hakkuukoneenkuljettajat on ohjeistettu niin yhtiön kun urakoitsijankin taholta pidättäytymään hakkuun aloittamisesta näissä tapauksissa. (tätä ei aina kaupantekohetkellä valitettavasti ”muisteta ”kertoa)

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Tuo ”kitkerä suhtautuminen” johtuu ainoastaan siitä, että jos ostajan edustaja ei myyntihetkellä vaadi raivausta tai niinkuin esim. minun tapauksessani, ei kysyttäessäkään pitänyt raivausta edes tarpeellisena, niin turha raivaamattomuudesta on sitten metsänomistajaa syyllistää.

    Kyllä se vain niin on että sitä virkatietä pitää käyttää, virkaasioissa.

    Kuten aiemmin totesin ennakkoraivaus parantaa kaikkien osapuolien elämää.
    Toisaalta, miksi energiapuumetsässä, josta tehdään karsimatonta rankaa pitäisi tehdä ennakkoraivaus. Palaako pienen puun runko ja oksa jotenkin huonommin kuin ison puun oksa?

    Terveisin: Korpituvan Taneli

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 54)