Keskustelut Metsänhoito Ennakkoraivaus

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 54)
  • Ennakkoraivaus

    Aloittelija kysyy: Teen kuntoilumielessä ennakkoraivausta pitkään käsittelemättä olleella kuusivaltaisella palstalla. Osaksi yli-ikäistä kuusta, osaksi liian tiheässä kasvavaa rk-mitalta 5-20 cm kuusta. Välissä lehtipuuta. Myyntipuiden Tyveltä on tietenkin raivattava metrin säteeltä lyhyeen kantoon, mutta haittaako pitkät kannot muualla? Jos puuhastelisi lumikenkien kanssa työmaalla.

  • Timppa

    Katselin noita maksimimittoja.
    UPM:llä:
    kuusitukki 75 cm, kuusikuitu 65 cm, mäntytukki 55 cm, muut 60 cm.

    Jos alusta asti huolehtii perkauksista, niin ainakin meillä ei ole tarvittu ennakkoraivauksia kuin erittäin harvoin. Ehkä metsien huonoilla taimettumisominaisuuksillakin on osansa.

    Joskus olen käynnyt aukossa sitten muokkauksen jälkeen kaatelemassa, jos jotain on jäänyt pystyyn. Harvennuskohteita ei ole yleensä tarvinnut ennakkoraivata. Joskus on mäntyjen alle syntynyt kuusialakasvustoa, jonka raivaamisesta oli saattanut olla jotain hyötyä. Ei sitäkään kukaan esittänyt.

    japine

    Olin sahoilla töissä noin vuosina 75-82 ja silloin (vienti-) sahoilla oli yleisimpiä koneita Otso 700 -raamit. Muistaakseni juuri 700 milliä oli paksuin, joka mahtui läpi. Nykysahoista en tiedä. Kai ne myy isommat pienille vannesahalaitoksille? Joku asiasta tietävä voisi kertoa. Pianotehtaille (hellas ja fazer oli joskus) tuli äänipohjatavara jenkeistä, douglas-kuusta muistaakseni. Soittimiin siis voisi käyttää, jos olisi tekijä.

    Metsuri motokuski

    Hyviä ohjeita suorittavalta ja miisulta. Noin kun teette saatte varmaan mieleisen harvennustuloksen ja sinne jää vain se paras puuaines kasvamaan. Nyt on taas kerran harvennuksessa mhy:n leimikko joka on täyttä p…kaa. Ajourat tulevat liian tiheäaksi kun viereistä uraa ei näy kuin gps:n avulla. Harvennus tehdäään pelkällä runkoperusteella ilman sen suurempaa laadunvalvontaa näköesteen vuoksi. Nytkin kolme työntöä kouralla risukkoa nurin ja yhdellä vasta puusta kiinni. Minä en päästäisi mistään hinnasta konetta tuollaiseen omaan metsään. Joillekkin se raivaus ilmeisesti maksaa vain liikaa.

    suorittava porras

    Edelleenkin on tartuttava tuohon 4 cm:n raivattavien puiden minimiläpimittaan….

    Paras lopputulos saavutetaan , kun raivataan KAIKKI ALLE AINESPUUVAHVUINEN PUU POIS hakkuualueelta. Pitkät kannot eivät haittaa , jos raivaus tehdään 2-3 vuotta ennen hakkuuta .Muussa tapauksessa poistettavien puiden tyvillä on aluskasvos kaadettava mahdollisimman lyhyeen kantoon . Sellaiset termit , kun reikäperkaus ja näkemäraivaus on syytä karistella mielestä jo kättelyssä . Niiden vaikutus hakkuutyöhön ei ole riittävä . (=sama ,kun pissaa pakkasella housuunsa)

    Raivauksen tarkoitus ei sunkaan ole ainoastaan miellyttää motokuskia , vaan ensisijaisesti helpottaa työn suunnittelua ja oikeiden valintojen tekemistä. Puiden arviointi ja onnistunut apteeraaminen edellyttävät hyvää näkyvyyttä poistettaviin runkoihin eri etäisyyksiltä ja eri kulmista. Mahdolliset maastoesteet ja pehmeikötkin on helppo kiertää , kun ne voi havaita riittävän kaukaa.

    Kasvatushakkuiden ajourien välit on helpompi pitää riittävän suuruisina , kun edelliselle ajouralle ja sen varteen tehdyille puunipuille on esteetön näkyvyys. Näkyvissä olevat nippujen päät auttavat sopivan etäisyyden määrittämisessä.

    suorittava porras

    Erityisesti runsaasti (aluskasvos)lehtipuuta sisältävät leimikot on syytä raivata useampia vuosia ennen hakkuuta. Jos hakkuu tehdään välittömästi raivauksen jälkeen , versovat lehtipuiden kannot hanakasti.
    Jos aluetta ei harvenneta heti , vesominen tyrehtyy säilyvän varjostuksen ja kasvukilpailun takia nopeasti .

    Aluskasvoskuusikko hidastaa merkittävästi metsän kasvua. Harvennusta voi olla viisasta lykätä 5-10 vuotta tuonnemmas , jos taimikonhoitoja ei ole tehty. Liian monesti on joudutta harventamaan olematonta keppimetsää , kun on seurattu sokeasti päivittämätöntä metsätaloussuunnitelmaa. Raivauksen jälken on helppo todeta oikea harvennusaajankohta . Siis RAIVAUS ENNEN , kun suunnittelet PUUKAUPPOJA !

    vänkäri

    Vanerilla käytännön maksimimitta heittelee vähän eri tehtailla. Sinänsä kai sorviin sopii 75 senttinenkin, ongelmia tulee tukkiradan kanssa. Ne kun eivät ole aina suoria. Mikäli sinne tarjoaa metristä sorvipölliä voi sanoa, että talkoot odottavat. Pölli juuttuu radan mutkaan ja se sitten kiskotaan sieltä ihmisvoimin pois. Nimim. tätäkin on tehty…

    jees h-valta

    Niinpä tämä ristiinveto ja sekava ohjeistus eri suunnilta vain jatkuu.
    On kyllä olemassa aivan selkeitä raivausohjeita esim. Metsä-Groupilla ja varmasti muillakin firmoilla. Kyllä ne ovat näkemäraivauksia, eivät kaikkipois-raivauksia. Valitan motomiehet.
    Älkää syyttäkö metsänomistajia vaan tehkää kuten ohjeistus on.
    Me tuskin turhaan siellä alamme reuhuamaan jos ei kerran vaadita.
    Miisu oikeassa että on erilaisia raivausohjeita energia vs.muut harvennukset.
    Esim. juuri tekemääni e-kauppaan ei vaadittu minkäänlaista raivausta. Ja tihuja kuusipuskia kyllä. Mutta koko riittää nelisenttiseen mainiosti. Sekin on Groupilla vielä JUURESTA.
    Sen verran lueskelin heidän metsänkäsittely-vihkostaan. Joka jaettiin kaupan kylkiäisiksi. Kaikenlisäksi kuusikot olivat jopa halutumman oloisia kuin koivukohdat vaikka niissä konemiehen näkyvyys tosi selkeä. Näin eritavoin ajattelee ostava ja suorittava.
    Minulle mo:na riittää se mitä kauppakirjaan kirjoitellaan. Vedän siihen nimen alle ja vartoilen valmista tyydyttävää hakkuuta.
    Paremmalla hinnalla tällä kertaa kuin energia-erikoistunut.
    Yllätys kyllä itsellenikin.

    suorittava porras

    Vähän on vanhaa tietoa jessen käteen osuneessa vihossa.Juteltiin aivan hiljakkoin esimies- ja päällikkötason henkilöiden kanssa ja he totesivat näkemäraivauksen aivan virattomaksi toimeksi. Energiakohteillakin raivausraja on ,että alle 6- senttisiä ei alueella saa olla. Ainespuukohteilla KAIKKI alle 8 -senttiset pois lukuunottamatta ojanvarsia ojan puolella. Siellä saa kasvaa ,mitä kasvaa. …että näillä ohjeilla mennään…Jos ei ehdot täyty , jätetään metsä kasvamaan.

    jees h-valta

    Sopimus energiapuun korjuusta:(nuoren metsän hoito) Konetyö.
    -Energiapuuksi korjattava minimirunko on 4cm kantoläpimitaltaan.
    Tämän olen allekirjoittanut 2.1. 2013 Tuskin se sentään vanhaa tietoa on kun se kauppasopimuksen yhteydessä allekirjoitetaan.
    Molempien kauppasopimusosapuolien taholta. Molemmat ovat kohteella kulkeneet.

    Köppäkynsi

    On se Metsä Group hanakasti energiapuun perään, kun vie puut juurineenkin. Vieläpä niin, että 4 sentin läpimittaiset kelpaavat. Hyvä Jesse, olet sinä kova kauppamies. Vähän käy jo ostomiestä sääliksi.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 54)