Keskustelut Metsänhoito Ennakkoraivaus ja harvennuksen kustannukset?

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 44)
  • Ennakkoraivaus ja harvennuksen kustannukset?

    Onko missään TUTKITTUA TIETOA (ei mitään mutu/petu-luuloa) siitä, minkälaiset harvennuskustannukset ovat ( €/ha ), jos harvennus tehdään metsikössä, jossa ennakkoraivaus on tehty tai sitä ei ole tehty?

    Oletan siis, että ennakkoraivatussa kohteessa harvennuskustannus olisi pienempi, mutta kuinka paljon pienempi se on?

    Kuinka paljon maksaa ennakkoraivaus / ha, jos sen tekee ulkopuolinen?

    Kannattaako ennakkoraivaus, vai onko se vain joidenkin tahojen tavoite työllistää itseään?

    En tässä halua, että spekuloidaan jäljelle jätettävien puiden laadulla (raivatussa kohteessa helpommin valittavissa poistettavat/jätettävät) ja sitä myöten paremmalla arvolla joskus 20-30 vuoden päästä. Päätehakkuun aikaan voi ao. puulajin myyntiarvo kuitenkin olla mitä vaan.

  • jees h-valta

    Halla kyllä tosiaan tuhosi mutta sitä ei voi estää lannoituksella.
    Se vain vanhassa suomuuntumassa on riesa joka häviää kun saa sen ensimmäisen satsin puuta kasvamaan hiukan isommaksi.
    Eli suojapuustoksi. Ja sitä on turha väheksyä missään aukoilla. Se vain tarvitaan.

    suorittava porras

    Kuvion reunoilta löytyi esimerkkejä , kuinka kuusi ja hieskoivu menstyvät. Koivut olivat suorastaan h##in monivääriä ja kuuset korjanneet latvustaan useampaan kertaan.

    Toimihan tuo mainitsemani kuusentureikko sentään edes hyvänä hirvien pesänä (ei tosin enää) . Hakkuualue on viimeisin paikka , jossa olen hirven nähnyt ihan livenä .
    Pupelteli kaikessa rauhassa pajukkoa ojien varsilta.

    Aiheeseen:

    Jos taimikot hoidetaan huolimattomasti tai ei lainkaan , on ennakkoraivaus edessä ennen jokaista hakkuukertaa. (lisää kuvia tulossa aiheesta) Tulevan taimikon istuttajan on todella otettava tämä asia huomioon , jotta myöhemmin vältytään työläältä ja kalliilta raivaustyöltä. Kun taimikko pidetään alusta alkaen kunnossa , se kehittyy tasaiseksi , eikä kilpailevalle puuainekselle jää tilaa kasvaa.

    Jos raivaus tehdään vasta juuri ennen hakkuuta , syntyy valtavasti uutta vesakkoa hakkuun jälkeen vapautuvaan tilaan. Erityisen suuri riski hallitsemattomalle vesakon kehitykselle , on silloin , kun päätehakkuuta edeltävän harvennuksen yhteydessä ei ole poistettu lehtipuita kokonaan.

    kuusessa ollaan

    ”Erityisen suuri riski hallitsemattomalle vesakon kehitykselle , on silloin , kun päätehakkuuta edeltävän harvennuksen yhteydessä ei ole poistettu lehtipuita kokonaan.”

    Jep.

    Tästä syystä kannattaa viimeisessä harvennuksessa ottaa kaikki ylimääräinen koivu pois. Vain rauduksia jättää, jos niissä on tukin kasvatukseen mahdollisuuksia.
    Hies yleensä väljennyksen jälkeen alkaa lahoamaan latvasta ja uudistusvaiheessa on jo pökkelöitynyt.

    Koivujen jättämiin aukkopaikkoihin syntyy muutoin sitä luontaista sekataimikkoa, josta uudistusvaiheessa pystyy jättämään ”pikkulintusaarekkeita” aukon keskelle. Paljon luonnollisemman näköisiä kuin pakkojätetyt jättöpuuryhmät ja kestävät hyvin tuulenpuuskiakin. Jättöpuiksi kannattaa jättää jo lahoamassa olevia tai muutoin vikaisia puita, niistä lienee eniten hyötyä ekologialle.

    metsänvartija

    Eräällä kuviolla jättöpuut oli kaulattu, fiksu idea.

    Saa tikat pesäkoloja.

    jees h-valta

    Koko säästöpuut eivät ole fiksu idea mutta pakkohan tuo kun sellaisetkin on jotkut pipertäjät riesoiksemme keksineet. On aika ikävä katsella kun niitä sitten romahtelee uuden taimikon päälle katkoen ja vikuuttaen. Ja samoin tulee naapurin metsistä välillä kauheita kuusen ruotoja ja siinä lepää vaikka maailman tappiin asti. Huolettoman pöljää on välillä metsämaailmamme touhu.

    Pete

    ”Minä kyllä, minä kyllä…”

    Jeessiltä taas unohtuu, että olosuhteet ovat erilaisia eripuolella Suomea. Tukkipuun kasvatuksessa boorilannoitus on lähes aina tarpeen rannikkoalueita lukuunottamatta.

    jees h-valta

    Se yleistysvimma alkoi kyllä jo A.J:n toteamuksella Pete. Minä vain eriytin tämän suunnan pois yleistyksestä ja kerroin myös vaihtoehtoisen metsänaloitustavan jossa ei turhia tuhtauksia liiemmin tarvita. Ja voidaan kasvattaa muutakin kuin tukkipuustoa.
    Kuten useimmiten tukinkasvattajakin lähes suurimmalta osin kasvattaa vain kuitua.

    suorittava porras

    Onkos parempi tuhtailla vielä enemmän matkan varrella , kun että tekisi sen aloituksen kunnolla?

    Tuo boorin puute oli havaittavissa esimerkkikohtellekin . Kuusten latvanvaihdot eivät johtuneet pelkästään koivuista ja lumivaurioista. Myöskin koivujen monivääryys kieli puutteista ravinnetasapainossa.

    Jos kuusi on lyhyt ja leveä , kun hurjan turkki , on se varma merkki boorin puuttumisesta samoin koivu , joka muistuttaa rungoltaan kampiakselia.

    Puun takaa

    Miksi hybridihaavan kasvatus ei ole yleistynyt Suomessa?
    Miksi Metsäliitto lopetti uusien takuuhintasopimusten teon metsänomistajien kanssa?

    jees h-valta

    Puuntakusen kyselyyn tuolla aiemmin että Metsäliitto infosi soppareiden teosta ettei ole enää tarpeen koska h-haapa heillä mielletään aivan normi kasvatuspuuksi jo muiden rinnalla. Ei siis vaadi enää erityiskohtelua. Ja se toinen miksi ei ole yleistynyt on se kolme asiaan pahasti ihmisten mielissä vaikuttavaa: Hirvet,hirvet ja hirvet!
    Kaikki tai edes monetkaan Suomalaiset eivät ole enää sitä sisukasta yrittäjäkansaa vaan metsän pitäisi kasvaa perseen sohvalta nousemati ja vain kaupantekoon voidaan vaivautua.
    Huvittavinta kyllä olen tässä pikkuhiljaa todennut itsekseni että onkin helpoin kasvatettava. Ja Metsä-Groupin metsäpalvelu ei ole sanallakaan laittanut haavankasvatukseeni poikkiteloin. Palvelevat aivan yhtä auliisti kuin muitakin. Nytkin suunnitelemme jo seuraavien kuvioiden käsittelyä josta huomenna soittelemme lisää.
    Samalla kulku varmaan tehdään uusiksi eräänlaisella pengertiellä joten aidan tarkastuksille ja akun vaihdoille pääsen todennäk. autolla sielläkin. On sentään loppupeleissä aika iso kokonaisuus muodostumassa ja H-vallan alat jäävät aika pian kakkoseksi kooltaan. Se tie hyödyttää muitakin kuvioita paljon.
    Olen kuitenkin sitäkin mieltä että kun on asian perinpohjin sisäistänyt ja homman helpolla osaa jo paketoida voi sitä vielä aika hyvät alat lisääkin laittaa. Helppoahan se on kuin heinän teko!

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 44)