Keskustelut Metsänhoito Ennakkoraivaus ja harvennuksen kustannukset?

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 44)
  • Ennakkoraivaus ja harvennuksen kustannukset?

    Onko missään TUTKITTUA TIETOA (ei mitään mutu/petu-luuloa) siitä, minkälaiset harvennuskustannukset ovat ( €/ha ), jos harvennus tehdään metsikössä, jossa ennakkoraivaus on tehty tai sitä ei ole tehty?

    Oletan siis, että ennakkoraivatussa kohteessa harvennuskustannus olisi pienempi, mutta kuinka paljon pienempi se on?

    Kuinka paljon maksaa ennakkoraivaus / ha, jos sen tekee ulkopuolinen?

    Kannattaako ennakkoraivaus, vai onko se vain joidenkin tahojen tavoite työllistää itseään?

    En tässä halua, että spekuloidaan jäljelle jätettävien puiden laadulla (raivatussa kohteessa helpommin valittavissa poistettavat/jätettävät) ja sitä myöten paremmalla arvolla joskus 20-30 vuoden päästä. Päätehakkuun aikaan voi ao. puulajin myyntiarvo kuitenkin olla mitä vaan.

  • jees h-valta

    Tuuliviiri kasvattaa välillä e-puuta ja välillä totaaliraivaa…..

    suorittava porras

    kts. ”raivaus viime tipassa” lukijoiden kuvista …vähän syventävää aineistoa keskusteluun

    jees h-valta

    Kun tehdään vääriä toimia niin ei se raivauksen vika ole jos ei mikään työ pelitä.

    Puun takaa

    Aika lyhytjänteistä ja suunnittelematonta tuntuu joidenkin metsätalous olevan, jos moton edelle pitää raivurin kanssa mennä juoksemaan ja vieläpä keskellä talvea!
    Metsäsuunnitelmassa, – on sen nyt tehnyt mikä taho hyvänsä tai sitten isäntä/emäntä itse filttihattunsa alle, näkyy kyllä hyvissä ajoin ne kuviot, jotka ovat tulossa hakkuuseen muutamien vuosien sisällä.
    Joskus toki jollain ostopalstalla saattaa tulla kiire, kun hoitotyöt on jääneet edelliseltä omistajalta tekemättä, ja moto tulee hakkuulle heti kun metsänkäyttöilmoitus on jätetty pikana.

    jees h-valta

    Ei tuo raivausajankohta ole ongelma kunhan painetaan raivattu puu alas kaikki. Mutta se on ongelma ettei käsitetä mitä puuta missäkin kannattaa kaataa tai kasvattaa. Jos on kattava kuusikko noin harvan männikön alla (ja noin hel…in huonon) niin siitä pitää ottaa ylispuu pois ja kuusi vapauttaa kasvuun. Tosin sekin vaatii konemiestä ja hyvää isoa konetta mutta tulos silti parempi loppupeleissä. Koska noin hontelo männikkö on joka tapauksessa jääväksi kestämätön ratkaisu.

    suorittava porras

    Esittämäni kuva on otettu suolta , joten kuusi ei todellakaan ole mikään vaihtoehto tässä tapauksessa.

    Monille metsän laatu ja tila selviää vasta , kun ennakkoraivaus on
    tehty . Koko ajan hyvässä kasvukunnossa pidetyssä metsässä tulee harvoin arviointivirheiä , mutta heikolle hoidolle jääneillä palstoilla kuvan tilanne on varsin yleinen. Ei ole lainkaan harvinaista , että raivauksen jälkeen huomataan , että hakkuumahdollisuudet odottavat vasta vuosien kuluttua. On kuitenkin myöhästä rypistellä , kun moto on jo kintereillä keräilemässä niitä vähiä puita , mitä sattuu löytymään . Kylillä tarina kuitenkin kertoo kehnosta työjäljestä ja onnettomasta motokuskista , joka on pilannut palstan hakkaamalla liian harvaksi.
    Harva tohtii tunnustaa , että puutiheydessä on ollut puutteita jo ennen hakkuuta.

    jees h-valta

    Hyvinpä on suomuuntuma näkynyt kuusta lykkivän. Kuka sellaisen kiellon on tehnyt ettei turvesaroilla voi kuusta kasvattaa?

    kuusessa ollaan

    Meilläpäin pakkanen ja ravinnetasapaino.

    On kokeiltu juttu, mänty tuuppaa parhaiten turvepohjaisilla paikoilla.
    Koealue on vanha turvepelto, jossa nyt luontaisesti syntynyt yhden tukin männikkö (ikä 40v.), täydennystä on yritetty kuusella ja rauduskoivullakin, huonolla menestyksellä. Ne rauduskoivut, mitä on jäänyt kasvamaan lumituhojen jälkeen, ovat mutkaisia ja oksikkaita harvuudesta johtuen…Luontaista kuusta on syntynyt, mutta kituu muutaman sentin latvakasvaimilla. On mätästetty ja kokeiltu kaikkea.

    Nyt metsittymättömät kohdat jääneet hirvien makuupaikoiksi ja pajukon valtaamiksi.

    A.Jalkanen

    Entinen pelto tarvitsee lähes aina terveyslannoituksen (boorilannoite) kasvaakseen puuta kunnolla, vaikka näkyviä puutosoireita ei olisi. Jos turvekerros on ohut, voi kyseessä olla alun perin korpi, eli sopii hyvin kuusellekin, ellei halla vaivaa alkuvaiheessa. Taimivaiheen jälkeen halla ei kai enää haittaakaan.

    jees h-valta

    Taas hiukan häirii A.J:n toteamus: Kasvaakseen puuta kunnolla.
    Minä olen kyllä kasvattanut puuta kunnolla vanhassa pellossa ilman mitään lannoitusta. Ei terveys-eikä sairauslannoitusta.
    Mutta lehtipuuta.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 44)