Keskustelut Metsänhoito Energiapuuta pelloilta

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 19)
  • Energiapuuta pelloilta

    ”Kuusisenttisena keräillyn energiapuun korjuu tien varteen maksoi raskain nykykonein 58 euroa kiintokuutiolta.”

    Energiapuun korjuun kannattamattomuuteen liittyvä ratkaisu, jonka tarjoaa Veli Pohjonen Maaseudun Tulevaisuudessa: kasvatetaan energiapajua pelloilla. Homman kustannuksia säästävä perusidea on se että sato korjataan pellolta suoraan hakkeeksi, vähän samaan tapaan kuin lehmien säilörehu.

    Pellolla kasvatettavaksi energiakasviksi kelpaisivat tietenkin muutkin nopeakasvuiset puuvartiset kasvit kuten haapa, leppä ja hieskoivu. Jälkimmäiset voidaan perustaa valmistellulle pellolle halvalla keräämällä siementä ja kylvämällä tai ympäristön siemenpuita hyödyntämällä. Kasvuston joutuisi perkaamaan vähintään kerran, mutta sadonkorjuun jälkeen seuraavan sadon saa vesoista.

    Energiapelloiksi kelpaisivat myös huonotuottoiset pellot, joissa on viljeltyinä ja joka vuosi muokattuina suuret turpeen hajoamisen aiheuttamat hiilipäästöt.

    http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/puheenaiheet/mielipide/artikkeli-1.1757834

  • mehtäukko

    Pohjosen jutussa on perää.

    Nykyinen yrittäjyyttä pieksävä vihermafia-politikointi alkaa kyllä tuottaa tulosta. Se tappaa yrittäjyyden.

    Pitkäjänteinen turvepolitiikka romutettuine koneineen ei innosta ketään itseään kunnioittavaa nuorta lähtemään höynäytettäväksi. Haketta virtaa ulkomailta, kun kotimaan energia-ala ajetaan polvilleen.

    Mihinkään kun ei ole luottamista. Enää.

    Visakallo Visakallo

    Viime vuonna Suomi teki kivihiilenkin käyttössä ennätyksen. Aika vähälle huomiollehan se tuntui jostain syystä jääneen.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kuulemma Venäjä rajoittanut ammoniumnitraatin tuontia Suomeen, voi rajoittaa hakettakin. Seuraavaksi muut energiat. Nyt kannattaisi miettiä sitä huoltovarmuutta ja ehkä peruuttaa turvepäätös. Mika Lintilä ehkä viittasi tähän eduskunnan kyselytunnilla vastatessaan kysymykseen jota en enää muista mutta sanoi: ”ollaan tehty oma tilanteemme vaikeammaksi kotimaisin ratkaisuin”.

    Petkeles Petkeles

    Energiapajusta ei sitten opittu mitään.

    Gla Gla

    Tuliko ennätys kivihiilen kulutuksen suuruudessa vai vähäisyydessä?

    Visakallo Visakallo

    Ei millään pahalla arvon naiset, mutta eilen illalla kyllä Antti puhui yksinään enemmän asiaa kuin kolme naista yhteensä. Lopettakaa hyvät naiset jo lässyttäminen ja päällehuutaminen.

    https://areena.yle.fi/1-50949902

     

    Visakallo Visakallo

    Kivihiilen kulutusennätys tuli valitettavasti suuruudessa. Tänä vuonna tulee todennäköisesti vielä uusi ennätys.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Petkeles. Aloitin metsäammattilaisurani Suonenjoella (Metla) ja Uppsalassa (SLU) 1980-luvun alussa mittaamalla ja hoitamalla energiapajuja. Silloin oli aika toinen eikä hommasta saatu kannattavaa. Suurin syy taisi olla suuri lannoitteiden tarve pajulla, ja kuten tiedämme nyt lannoitteet ovat kalliita. En tiedä saataisiinko homma nyt toimimaan paremmin, kun Luke lanseeraa monenlaisia kosteikkoviljelykokeiluja eri kasveilla turvepelloille. Itsekin suhtaudun noiden vanhojen kokemusten perusteella hieman epäillen nimenomaan energiapajuun.

    Sen sijaan leppä olisi oiva energiakasvi, se kun ei tarvitse typpilannoitetta. Jos tarvetta ilmenisi, energiapelto olisi melko nopeasti otettavissa uudelleen maatalouden käyttöön.

    Tolopainen Tolopainen

    Pellolta saadaan eniten energiaa, kun sinne asennetaan aurinkopaneelit. Kaikki muut keinot tuottaa pellolla energiaa ovat saannoltaan huonompia.

    Puuki

    N. 10 v. sitten esim. Tanskassa on aloitettu e-puun viljely pelloilla .  Pajut puidaan muistaakseni 4 vuoden välein koneilla ja kuljetetaan suoraan lämpölaitokselle.  Muutama v. siten oli juttua tällä palstallakin siitä. Hyötysuhde pajun energia-arvoon nähden on erinomainen vaikka haketta ei kuivata.      E-puuviljelyn koealoja ja kokeita tehtiin energiakriisin aikaan 1970-luvulla , ja ne kokeilut loppui öljyn hinnan palauduttua normaaliksi.  Nyt on  ihan erilainen tilanne energian saatavuuden ja hinnankehityksen suhteen.   Pitäisi oppia jotain typerästä politiikasta jolla on jo pilattu  paljon kotimaaan energiahuollon toimivuudesta.

    Turvemailla (paksuturpeisilla)  on yleensä jo valmiina typpeä riittävästi eli riittäisi tuhkalannoitus myös pajun viljelyyn.

    Biomassaa parhaat pajulajit ja leppäkin tuottavat moninkertaisesti enemmän kuin esim. kuusikko 10-30 vuoden aikana.  E-puita  (esim.pistokkaita) istutetaan tiheään, n. 15 kpl/m².

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 19)