Keskustelut Puukauppa Energiapuusta maksettava hinta vs. energiamäärä

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 90)
  • Energiapuusta maksettava hinta vs. energiamäärä

    Turpeen käyttö vähentyy dramaattisesti ja metsäenergian käyttö lisääntyy huomattavasti lämmön ja sähkön tuotannossa. Onko kukaan laskenut ja ihmetellyt energiapuusta myyjälle maksettavaa hintaa verrattuna sen energiasisältöön ja arvoon energiamarkkinoilla? Jotain saisi MTK yrittää tehdä asian korjaamiseksi parempaan suuntaan! Vai onko Kepulle liian vaikea aihe?

  • vmt

    Yritin vähän laskeskella.

    Jos puun lämpöenergiasisältö on pyöreästi 4 kWh/kg ja kuutio vähän kuivunutta energiapuuta painaisi vaikka 600 kg/m3, niin sen energiasisältö olisi 2400 kWh.

     

    Kattelin, että sähköenergian veroton SPOT-hinta on ollut kuukausien keskihinnalla parin vuoden aikana n 2 – 6 snt/kWh.

    Tilastosta katsomalla rankapuusta on maksettu hankintakaupoissa viimeaikoina 26,6 €/m3, joten kWh hinnaksi tulee noin 1,1 snt/kWh. Mielestäni yllättävänkin iso osuus tuosta sähköenergian hinnasta, kun huomioi, että se puu on vielä kuljetettava ja haketettava ennen kattilaa ja huomioidaan se, että sähkö on varsin ”jalostettu” energiamuoto. Jos lämpölaitoksessa käytetään, niin tuo polttoaineen osuus lopputuotteen osuudesta vaan kasvaa prosentuaalisesti.

     

    Mielestäni isoin asia tuossa on se, että energiapuun korjuukustannukset ovat suuret verrattuna vaikkapa siihen turpeeseen. Päätehakkuilta kohtuulliset, mutta harvennuksilta niin suuret, että ei paljon jää metsänomistajan taskuun. Siksi minusta pitääkin katsoa vähän tuon hankintakaupoista maksetun hinnan kautta.

    Tolopainen Tolopainen

    No miten se lasketaan paljonko energiapuusta pitäisi maksaa. Rankapinosta on aika monta vaihetta ennenkuin lämpö menee maksavalle asiakkaalle. Vesi virtaa vesistössä ilmaiseksi, mutta kun se pyörittää turbiinia siitä syntyy sähköä lähes nolla kuluilla tai tuuli saa aikaan sähköä tuulivoimalassa. Turvetta korvataan sähkollä ja voimaloiden huomattavasti parantuneiden hyötysuhteiden takia nykyisin tarvitaan haketta vähemmän kuin 2000-luvun alussa, vaikka turvetta poltettiin huomattavasti enemmän.

    vmt

    Mielestäni ihan siitä energian markkinahinnasta se pitää laskea. Jos pystyttäisiin kaikki tekemään vaikka sillä vesivoimalla, niin polttoainetta ei tarvittaisi voimalaitoksille ja siten energiapuullekaan ei olisi tarvetta. Eikä poltettavalle turpeelle. Eikä millekään poltettavalle. Vaan kun se ei pelkästään riitä. Ainakin toistaiseksi on käytettävä myös polttoon perustuvia lämpövoimaloitakin. Saati sitten pienempiä lämpölaitoksia lämpöverkoissa.

    Apli

    Energiapuun ja kuitupuun hinta on hyvin lähellä samaa, kun lasketaan että latva 2cm ja kaikki puut kelpaa + kemerat on taloudellisesti järkevää antaa mennä ensiharvennukset energiaksi, näin ainakin keskisuomessa omalla kohdalla.. Itselle on ihan sama meneekö polttoon vai selluksi, ei ole moraalista ongelmaa asian suhteen euro ratkaisee, jatkossa kohoavia hintoja odotellaan..

    Visakallo Visakallo

    Minullakin on nyt menossa 2. harvennus, jossa tukit menee sahalle ja muu osa rungoista energiaksi.

    Tolopainen Tolopainen

    Energiapuun hinta on nyt niin korkea ja menekki hyvä, että kannattaa valittaa mieluummin kuitupuun huonosta hinnasta.

    Näyttää Kemin biotuotetehdas saaneen ympäristöluvan, investointipäätös tehdään jo ens viikolla.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Ainakin täälläpäin on energiapuun suurin 0ngelma se että jos tänään menee kaupaksi kohtuu hyvälläkin hinnalla, niin huomenna ei kelpaa juuri ilmankaan.

    Jos kivihiilestä nyt sitten luovuttaisiin ensin ja vasta sitten katottais että onko järkeä luopua kotimaisesta turpeesta. Näistä molemmista jos luovutaan niin onhan se energiapuun käytölle plussaa. Kysyä kuitenkin sopineen onko turpeesta järkevää edes luopua.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Tolopainen Tolopainen

    Energiapuun menekki ei voi tasaista olla, koska talvet ovat erilaisia, eikä kukaan pysty ennakoimaan paljonko  polttohaketta kuluu talvenaikana. Sellutehtaan puunkulutus tiedetään ennakolta.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Tolopainen: ”Energiapuun menekki ei voi tasaista olla, koska talvet ovat erilaisia, eikä kukaan pysty ennakoimaan paljonko  polttohaketta kuluu talvenaikana. Sellutehtaan puunkulutus tiedetään ennakolta.”

    Juu sattumalta on tiedossa tuokin, mutta se ei selitä kaikkea tempoilevuutta. Yhtenä vuotena maksetaan 29€/kiinto ja sitten muutaman vuoden 24 ja 23. Sitten taas tempaistaan ylös.

    energiapuun markkina ei ole vielä vakiintunut, kovaa kouhketta energiapuusta on pidetty jo yli kolmekymmentä vuotta, mutta mitään systematiikkaa ei ole löytynyt.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    vmt

    Eihän tuollainen noin 20% heittely nyt niin älytöntä ole, kun vertaa muuhunkin puun hintaan.

    Tai vaikka energian hintaan verrattuna..

    Mutta eiköhän jokainen rakennettava biokattila osaltaan sitä kysyntää lisää.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 90)