Keskustelut Metsänhoito Energiapuun tulevaisuus

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 102)
  • Energiapuun tulevaisuus

    Tämä liittyy vuosi sitten julkaisemaani kuvaan: https://www.metsalehti.fi/lukijoiden-kuvat/miten-kasittelisitte-2/

    Kohteella tehtiin energiapuuhakkuu menneenä talvena. 16 ha alalta tuli kertymää 1047 m3. Ostomies arvioi, että pääosa kohteesta tehdään karsittuna rankana, ja jotkut kohdat kokopuuna. Näytti kuitenkin toteutuneen toisin päin. Hinta oli molemmille lajeille sama. Puustolle jäi tiheyttä vieläkin sen verran, että 5 vuoden päästä on edessä ensiharvennus. Muistelen usean palstan ”ammattimiehen” olleen kuvien perusteella sitä mieltä, että raivaussaha olisi oikea väline tällä kohteella. No, nyt tuli tehtyä hyvä ”raivaus”, hakkuutuloa tuli yli 20 k€ ja Metkat päälle. Olisi muuten ollut raivaussahalla aika iso työmaa…

    Tämän kohteen perusteella tuntuisi siltä, että rehevällä kasvupaikalla voisi puuta kasvatella alkuvaiheessa huomattavan tiheässä asennossa. 15 vuoden jälkeen energiapuuhakkuu ja 20 vuoden jälkeen ensiharvennus. Korkokannan ei tarvitse kummoinen olla, jotta tämä malli olisi kannattavin.

    Mutta, millaisia näkemyksiä palstalaisilla on energiapuun kysyntä- ja hintanäkymästä, sanotaan vaikka 15 vuotta eteenpäin? Itsellä on melko paljon ylitiheitä taimikoita, joissa vaihtoehtona olisi taimikonraivaus per heti, tai energiapuun korjuu 5-10 vuoden päästä.

  • Tolopainen Tolopainen

    Kyllä on täysin turhaa antaa metkarahoja kohteelle, jossa on pääasiassa hieskoivua ja muutama havupuu. Ei se harventamalla parane.

    Eipä istutuskuusikoissa pahemmin hoitorästejä voi tulla, jos varhaisperkaus on tehty, ei lehtipuu enää kuusia tavoita ja ennen enskaa voi olla vain pientä raivaustarvetta.

    mehtäukko

    Edellä kolme hyvää saarnaa aiheesta. Kyllä keinottelu ja hinnoitteluvääristymät  tukirahoilla (velkarahoilla) saisivat loppua.

    Visakallo Visakallo

    – Ja Herrojen ratkaisuehdotus oli mikä..?

    Eli toistetaan kysymys: Mistä tekijät tekemään raivaussahoilla kaikki rästityöt ja sen jälkeen raivaamaan kaikki taimikot ajoissa?

    suorittava porras suorittava porras

    Aloitetaan niistä oikea-aikaisista raivauksista ,niin saadaan moninkertaisesti tulosta aikaan. Mieluummin viikossa 3-4 hehtaaria taimikkoa kasvukuntoon ,kun tuusata viikko hehtaarin energiaviidakossa,josta ei enää kunnon metsää saada. Antaa luonnon hoitaa se puoli. Hyvä ei mene pilalle.

    Visakallo Visakallo

    -Eli mistä tekijät?

    Kokenut kaiken tietää

    Itse ostin UPM:ltä raivauksen. En muuten, mutta oli joku tärpppitarjous, satanen metsänhoitotöihin kun teki sitä tai jotain. Ostin kaukaisimman puolen hehtaarin kuvion varhaisperkauksen, helppo raivuu. Ihan tuttu syntyperäisesti suomalainen mies sieltä soitteli naapurikunnasta, kun oli menossa raivuulle. N 333 euron lasku siitä alveineen tuli, kyllä tuollaisia kohteita itsekin voisi tuolla hinnalla raivata, kohde oli sellainen, että sitä sen hehtaarin päivässä tekisi. Onhan noita raivaajia, metsuriyrittäjiä, suomalaisia, ja muualta tulleita, kyllä niitä markkinoidaan ja on, mutta se on sitten eri asia, että kun siitä ei haluta maksaa sitä reilua 500/ hehtaari  kahta tai kolmea kertaa ennen ensiharvennusta, niin sen ensiharvennuksen aikaan käsissä on aivan järkyttävä risukko, jonka ennakkoraivaus maksaa yli tonnin, ja sen jälkeen pitäisi vielä muutama vuosi lihottaa. Vaikean ennakkoraivauksen takia olen itsekin myynyt kokopuuta. Silloin 15 v sitten hintataso oli ensiharvennuspuulla tuollaisessa kohteessa 10-12, kokopuu 5. Pelkkiä huonoja vaihtoehtoja. Mutta tuli hoidettua, nyt sillä kuviolla on sen jälkeen jo käyty pari kertaa motolla, seuraava on päätehakkuu 20 vuoden kuluessa. Jos ei itse raivaa, niin hyvän tyypin palkkaaminenkaan tuntitöinä ei ole huono vaihtoehto. Sitä ei välttämättä kyllä helposti löydy. Kerran otin metsuriyrittäjän raivaamaan, kun tuli vähän enemmän hoidettavaa kerralla. Taksa oli 5 vuotta sitten muistaakseni varhaisperkauksella 300-330 eur/ha,  poistettava puusto oli osin kyllä aika isoa. Jos maksajia piisaa, niin raivaajiakin piisaa, tulee ne fingridin sähkölinjatkin raivattua, aina kaikki ajoissa.

    suorittava porras suorittava porras

    Visa kyseli tekijöitä. Niitä löytyy sieltä nuorten metsien kunnostusten puolelta ,jossa hehtaarin käsittelyyn kuuluu pahimmillaan viikko . Samat tekijät raivaavat taimikoita 4-5 hehtaaria viikossa. Aloitetaan siitä .Kyseessä vain priorisointikysymys. Lisäksi annetaan rästikohteet luonnon hoidettaviksi (ilmaiseksi) ja odotellaan puiden varttumista kaikessa rauhassa riittävän isoksi markkinaehtoista koneellista puunkorjuuta varten. Jälkimmäinen on valintakysymys.

    Sekä metsuripuolella ,että koneellisessa toiminnassa on niukkuutta tekijöistä. Edellä mainitulla keinolla pienennetään ongelmaa. Lisäksi metsänomistajien ryhtymiskynnys raivaushommiin alenee ,kun savotan ei anneta kehittyä ylivoimaiseksi. Oikea-aikaisuus on avainsana tähän vaivaan.

    Tietysti hommia voisi vauhdittaa ”veroporkkanoilla” ,jolloin määrättäisiin päästömaksu huonoon kuntoon päätyneille taimikoille. Se olisi ihan jopa oikeutettu toimenpide. Huonokuntoinen metsä päätyy päästölähteeksi ja myöhässä tehdyt korjaustoimet aiheuttavat runsaasti työtä ja päästöjä. Eniten silloin ,kun homma tehdään motolla.

    mehtäukko

    Kyllä lähtökohdan olisi oltava niin, että perkaukset taimikkoharvennukseen asti pitäisi suoraan kuulua rs-töihin, ja siinä vaadittavat tiheydet. Jos kannot on nostettu, vielä suuremmin syin humuksen poiston ja lannoituksen vuoksi. Työt olisi mo vastuulla. Nämä työt olisi ajoitettava siten, että vesominen olisi vähäisintä ja kasvupaikalle parhain laatupuu pystyisi kasvamaan oikeaan eh-kokoonsa.

    Jos mo tekee normi tavaralajikaupan, siinä voisi olla tuettu ennakkoraivaus tarvittaessa. Jos tekee energiakaupan, niin ei tukia. Siten etusija olisi teollisella käytöllä ja poltto toisena.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Metkan kokonaan poiston vaihtoehtona voisi olla nuoren metsän hoidon tuen poisto, eli tuettaisiin vain alle 8 metriä pitkän puuston hoitoa.

    mehtäukko

    Ja turve takaisin mukaan energiapalettiin.

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 102)