Keskustelut Metsänhoito Energiapuun tulevaisuus

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 102)
  • Energiapuun tulevaisuus

    Tämä liittyy vuosi sitten julkaisemaani kuvaan: https://www.metsalehti.fi/lukijoiden-kuvat/miten-kasittelisitte-2/

    Kohteella tehtiin energiapuuhakkuu menneenä talvena. 16 ha alalta tuli kertymää 1047 m3. Ostomies arvioi, että pääosa kohteesta tehdään karsittuna rankana, ja jotkut kohdat kokopuuna. Näytti kuitenkin toteutuneen toisin päin. Hinta oli molemmille lajeille sama. Puustolle jäi tiheyttä vieläkin sen verran, että 5 vuoden päästä on edessä ensiharvennus. Muistelen usean palstan ”ammattimiehen” olleen kuvien perusteella sitä mieltä, että raivaussaha olisi oikea väline tällä kohteella. No, nyt tuli tehtyä hyvä ”raivaus”, hakkuutuloa tuli yli 20 k€ ja Metkat päälle. Olisi muuten ollut raivaussahalla aika iso työmaa…

    Tämän kohteen perusteella tuntuisi siltä, että rehevällä kasvupaikalla voisi puuta kasvatella alkuvaiheessa huomattavan tiheässä asennossa. 15 vuoden jälkeen energiapuuhakkuu ja 20 vuoden jälkeen ensiharvennus. Korkokannan ei tarvitse kummoinen olla, jotta tämä malli olisi kannattavin.

    Mutta, millaisia näkemyksiä palstalaisilla on energiapuun kysyntä- ja hintanäkymästä, sanotaan vaikka 15 vuotta eteenpäin? Itsellä on melko paljon ylitiheitä taimikoita, joissa vaihtoehtona olisi taimikonraivaus per heti, tai energiapuun korjuu 5-10 vuoden päästä.

  • jpjulku jpjulku

    Minun mielestä metsään.fi palvelu pitäisi lopettaa. Monen ostotilan osalta on tullut kaupan yhteydessä metsäammattilaisen tekemä puustoarvio. Metsään.fi:n tiedot ovat niihin verrattuna niin puumäärien, puulajien kuin kasvupohjien osalta yleensä pielessä. Metsään.fi:n tietoja ei voi käyttää minkäänlaisen päätöksenteon pohjana. Palvelun suurin funktio on varmaan se, että se voi saada digiaikakauden ihmisiä kiinnostumaan metsäasioista.

    Panu Panu

    Metsään.fi tiedot paranevat koko ajan kun tekniikka kehittyy. Aika isoja virheitä on ollut myös ammattilaisten maastossa tekemissä arvioissa. Toisinaan tulee mieleen onko tahallaan arvioitu rajusti yläkanttiin myytävän tilan hintaa vedättäen.

    Visakallo Visakallo

    Katsoin omasta suunnitelmasta luontaisesti syntyneen n.20v. koivikko-kuusikon, joka oli merkitty kiireelliseksi hoitokohteeksi. Puusto melko tasakokoista. Pystyssä 105 M3/ha, runkoluku 3000/ha, eli keskikoko 35 litraa. Hakkuukertymä kuituna 40 mottia/ha, karsittuna rankana/kokopuuna enemmän. Hyvin tyypillinen täkäläinen ”hakametsä”.

    hikinen94 hikinen94

    Metsään.fi.n puustotarkkuus kyllä parani täällä viimeisessä keilauksessa hyvinkin tarkaksi. Nämä sakeat monilajiset hatelot voivat kyllä heittää aikatavalla. Mutta järeässä harvennetussa metsässä on hyvinkin tarkkoja.

    Viime syksynä piti energiarangan hinta laskea, täällä nousi useita euroja 🤔

    suorittava porras suorittava porras

    Kuvat eivät ole edustavia ,jos hehtaarilta on saatu kertymään 40 mottia enempää ellei ole tehty aukkoa. Noin rapeiden poistumien perusteella ennustan ,että enskaa ei tehdä vielä viiden vuoden päästä. 60 motin hehtaarikertymä tuollaisesta vitelikosta on merkinnyt tähän asti sitä ,että runkoja on poistettu niin paljon  ,että puusto saa varttua rauhassa päätehakkuuseen asti ilman harvennuksia.

    Älkää nyt hyvät ihmiset innostuko enää enempää laiminlyömään taimikoitanne! Motokuskeja on paljon rajoitetummin saatavissa tulevaisuudessa verrattuna metsureihin ja tervekätisiin maanomistajiin. Kuskit ansaitsevat palkkansa tekemällä ainespuuta. Energiapuu ei ole lyönyt leiville tähänkään asti. Joku sanoi ,että kyllähän sitä energiapuuta tehdään. Tehdään toki ,mutta pieniläpimittaista tehdään tappiolla. Sitä ei yrittäjien talous kauaa kestä.

    Kannattaa raivata se taimikko jo siinä vaiheessa , kun työ ei tunnu liian haastavalta ja tarvittaessa tiiviillä aikataululla toimenpide toistaen. Ranteenvahvuinen pöpelikkö ei ole herkkua konemiehille eikä raivaajille. Ylimääräinen roju sormenvahvuisena nurin ,niin vältytään ongelmilta tulevaisuudessa ja saadaan enskat kaupaksi normaalien harvennusten yhteydessä. Pienempialaiset energiavitelikot jäävät taatusti ilostuttamaan omistajaansa. Niistä ei tehdä erikseen kauppoja ,kun tekijöitä ei ole tarjolla. Ei ole tehty tähänkään asti. Hehtaareita on pitänyt olla mieluummin kaksinumeroinen määrä ja kertymä vähintään 200 mottia.

    Jalmari Kolu

    Mielenkiintoinen kohde. Omakin arvioni hoitotoimista pelkkien valokuvien perusteella osoittautui vääräksi toteutuneiden hurjien kertymätietojen mukaan. Mutta kysyn mieluusti:

    a) Kuormainvaakassa käytetty kerroin?

    b) Hakkuun ajankohta?

    Vertailun vuoksi motolla tehty aikaistettu eh, jossa poistuneeen rungon keskitilavuus 58l ja kertymä hehtaarilta 38m3. Jäävä puusto 1200-1400 luokassa/ha.

    Pieksämäki on rajakunta. Eli mahdollista olisi ajella katsomaan..

    Metsäkupsa Metsäkupsa

    Kyllä nyt kun tuli uudet Metsään.fi keilaustulokset, niin kunnon metsissä puuston määrät yhtä tarkkoja kuin tila-arvioiden. Puulajit kylläkin heittää. Olen erittäin kiitollinen  ja tyytyväinen Metsään.fi ja Kansalaisen karttapaikkaan. Näitä olemme hyödyntäneet katsastaessa myytäviä tiloja. Näiden tietojen lisäksi omat laskelmat, joita verrataan tila-arvioon.

    Jalmari Kolu

    Laserkeilaus tuottaa tarkkaa tulosta kehitysluokista 02 eteenpäin ja varsinkin hoidetuissa metsissä. Ongelma syntyy monasti kuvion rajan epämääräisyydestä, jolloin naapurikuvion puuta tulee mukaan ja sotkee loppulaskelman.

    Tolopainen Tolopainen

    Olen joskus ottanut kolmen ostomiehen arvion leimikosta, ei niissä ole kovin isoja eroja. Vaikka lähtötiedot olivat virheellisiä metsään.fi:ssä. Ymmärrän kymmenen prosentin heiton arvioissa, mutta ei ammattilaiset koskaan erehdy kolmannesta kertymistä. Kertymää tietenkin saa 10m leveillä  ajourilla ja hakkaamalla alle lakirajan.

    Kuusiuskova

    Itse olen raivannut viime viikkoina umpeenkasvavia pellonreunoja ja ojia. Kyllä lähteee motteja ku hyvin sakeasti puuta kasvaa. Viime vuonna tuli reilu sata mottia energiapuuta tehtyä hankintana ja oli erittäin kannattavaa.

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 102)