Keskustelut Metsänhoito Energiapuun tulevaisuus

  • Tämä aihe sisältää 266 vastausta, 32 ääntä, ja päivitettiin viimeksi , 7 tuntia sitten Sulli toimesta.
Esillä 6 vastausta, 261 - 266 (kaikkiaan 266)
  • Energiapuun tulevaisuus

    Tämä liittyy vuosi sitten julkaisemaani kuvaan: https://www.metsalehti.fi/lukijoiden-kuvat/miten-kasittelisitte-2/

    Kohteella tehtiin energiapuuhakkuu menneenä talvena. 16 ha alalta tuli kertymää 1047 m3. Ostomies arvioi, että pääosa kohteesta tehdään karsittuna rankana, ja jotkut kohdat kokopuuna. Näytti kuitenkin toteutuneen toisin päin. Hinta oli molemmille lajeille sama. Puustolle jäi tiheyttä vieläkin sen verran, että 5 vuoden päästä on edessä ensiharvennus. Muistelen usean palstan ”ammattimiehen” olleen kuvien perusteella sitä mieltä, että raivaussaha olisi oikea väline tällä kohteella. No, nyt tuli tehtyä hyvä ”raivaus”, hakkuutuloa tuli yli 20 k€ ja Metkat päälle. Olisi muuten ollut raivaussahalla aika iso työmaa…

    Tämän kohteen perusteella tuntuisi siltä, että rehevällä kasvupaikalla voisi puuta kasvatella alkuvaiheessa huomattavan tiheässä asennossa. 15 vuoden jälkeen energiapuuhakkuu ja 20 vuoden jälkeen ensiharvennus. Korkokannan ei tarvitse kummoinen olla, jotta tämä malli olisi kannattavin.

    Mutta, millaisia näkemyksiä palstalaisilla on energiapuun kysyntä- ja hintanäkymästä, sanotaan vaikka 15 vuotta eteenpäin? Itsellä on melko paljon ylitiheitä taimikoita, joissa vaihtoehtona olisi taimikonraivaus per heti, tai energiapuun korjuu 5-10 vuoden päästä.

  • Apli

    Jos sulla on rakennettua tuulivoimaa käytössä mihin se siitä tuleva sähkö kannattaa käyttää? Myydä se markkinoille huonolla hinnalla vai tehdä sillä kaukolämpöä? Ei tarvitse olla ekonomi. Toki sähkökattilat maksaa, mutta melko huolettomia, nopeita käynnistää yms ei tarvitse henkilökuntaa juurikaan..

    Visakallo Visakallo

    Näin se on kuten Nuakka totesi. Kaukolämpölaitoksetkin saavat tulonsa vain asiakkailtaan, eli sähköistäminenkin tapahtuu vain siihen tahtiin kun rahoitus siihen järjestyy. Sen minäkin haluaisin vielä tässä elämässä nähdä, missä ensimmäinen kaupunkialueelle sijoitettu pienydinvoimala käynnistyy! Suomessa kun ei tahdo edes päiväkodille löytyä paikkaa, kun siitä on niin paljon haittoja naapureille!

    Husq165R

    Apli. Mutta kun sähkökattilan puuhaajat ei tiedä että kantaverkko kaatuu ihan justiinsa. Eivät huomanneet kysyä Vk:lta.

    Visakallo Visakallo

    Husse on tainnut aloittaa jo munien maalauksen ja Pääsiäisen vieton, vai oletko ”etätöissä”?

    Visakallo Visakallo

    Jos Husse maltat Pääsiäisen vietoltasi hieman perehtyä hankkeisiin, jossa sähkönkulutus olennaisesti nousee, suunnittelu lähtee aina ensin sähkön siirron kapasiteetin riittävyydestä. Tämä koskee ihan taloyhtiöitäkin ja joskus jopa omakotitaloja. Suomessa on tällä hetkellä suuri määrä suuriakin hankkeita, jotka odottavat sähkön siirtokapasiteetin lisäämistä. Tämähän on aivan peruskauraa, mutta ei tietenkään ihan kaikille…

    Sulli

    Sähkökattiloilla voi korvata jonkin pakkaspäivän kevytöljylaitoksen käynnistäminen. Esimerkiksi Tampereella Naistenlahti3 biomassavoimala lämpöteho on 160 MW (noin puolet Tampereen tarpeesta) ja sähköteho 50 MW. Lielahteen tehdyt sähkökattilat 1 ja 2 ovat yhteisteholtaan 145 MW, joten niillä ei edes teoriassa voi talvella korvata biomassaa. Lisäksi, tuottamatta jäisi tuo 50 MW sähköä, joka pitäisi jollain muulla tavalla saada tuotettua samanaikaisesti. Kaasuturbiinillako?

    Varalla on maakaasuvoimala lämpöteho 144 MW sähköteho 129 MW. Tuon varavoimalan pystyisi hetkeksi korvaamaan, mutta sittenkin pitäisi jostain löytyä 129 MW sähköä (pörssihinta taivaassa), eli homma on +-0

    Lielahden kaasuvoimalan lämpöteho 160 MW sähköteho 145 MW.

    Toki kesäaikaan voi tehdä lämmintä vettä halvemmalla.

Esillä 6 vastausta, 261 - 266 (kaikkiaan 266)