Keskustelut Metsänhoito Energiapuun tulevaisuus

Esillä 10 vastausta, 241 - 250 (kaikkiaan 265)
  • Energiapuun tulevaisuus

    Tämä liittyy vuosi sitten julkaisemaani kuvaan: https://www.metsalehti.fi/lukijoiden-kuvat/miten-kasittelisitte-2/

    Kohteella tehtiin energiapuuhakkuu menneenä talvena. 16 ha alalta tuli kertymää 1047 m3. Ostomies arvioi, että pääosa kohteesta tehdään karsittuna rankana, ja jotkut kohdat kokopuuna. Näytti kuitenkin toteutuneen toisin päin. Hinta oli molemmille lajeille sama. Puustolle jäi tiheyttä vieläkin sen verran, että 5 vuoden päästä on edessä ensiharvennus. Muistelen usean palstan ”ammattimiehen” olleen kuvien perusteella sitä mieltä, että raivaussaha olisi oikea väline tällä kohteella. No, nyt tuli tehtyä hyvä ”raivaus”, hakkuutuloa tuli yli 20 k€ ja Metkat päälle. Olisi muuten ollut raivaussahalla aika iso työmaa…

    Tämän kohteen perusteella tuntuisi siltä, että rehevällä kasvupaikalla voisi puuta kasvatella alkuvaiheessa huomattavan tiheässä asennossa. 15 vuoden jälkeen energiapuuhakkuu ja 20 vuoden jälkeen ensiharvennus. Korkokannan ei tarvitse kummoinen olla, jotta tämä malli olisi kannattavin.

    Mutta, millaisia näkemyksiä palstalaisilla on energiapuun kysyntä- ja hintanäkymästä, sanotaan vaikka 15 vuotta eteenpäin? Itsellä on melko paljon ylitiheitä taimikoita, joissa vaihtoehtona olisi taimikonraivaus per heti, tai energiapuun korjuu 5-10 vuoden päästä.

  • Rukopiikki

    Varmaan ne samat maat jotka käyvät kauppaa Israelinkin kanssa. Jotkut maat ostavat sieltä jopa aseita, vaikka maan johtajakin pitäisi pidättää tavattaessa.

    suorittava porras suorittava porras

    Pohjois-Savon tapaus osoittaa ,että väitteeni pienpuun korjuun riskeistä eivät olleet ihan tuulesta temmattuja. Kokopuun kohtalo on taputeltu ,kun tavallisen ensiharvennuspuun käsittelykin johtaa taloudellisiin vaikeuksiin. Se tietää käyttökelvotonta rautaa liiterin taakse ruostumaan ja energiapuun tuottamiseen tarkoitettujen nuorien metsien nopeaan rappeutumiseen. Ei tullut yllätyksenä.

    hikinen94 hikinen94

    Mielenkiintoista, että karjalan metsä ja energia KME lisää vaan ostoja tälle vuodelle, vaikka Kuopion energia ollut iso ostaja heillä. Ilmeisesti saaneet uusia tilalle ja ylikin. Hinta kuulemma vähän laskenut, muttei mitenkään romahtanut.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Eikös nuo ole pelkästään energiapuuhun keskittyneitä jos kuitu ei lyö leiville ollenkaan? Tässä on vuoden aikana tapahtunut sellanen juttu, että Stora ja UPM alko ostaa ja toimittamaan energiapuuta niin sitä tavaraa tulee paljon tarvittaessa. MHy:n malli oli, että 5-v varhaisperkaus ja 3-7v taimikonhoito niin tämä malli tuotti paljon energiapuuksi soveltuvia mm. istutuskuusikoita. Järeämpää riukua ehti kasvaa niihin kun luultiin, että etukenossa tehdyt raivaukset poistaisivat ennakkoraivaustarpeen tai mitä lie, todellisuudessa luotiin koko joukko enegiapuumetsiä. Takapuolituntuma on, että energiapuutukia on eniten saaneet kuusikkonsa ohjeiden mukaan hoitaneet mutta lopulta ovat joutuneet tekemään energiapuuaharvennukusen kun se kolmas raivaus on sellanen moukari mihin ei moni pysty.

    Musta on hyvä, että tippuu pois se kaikkein pienin, tehottomin ja vanhin rauta pois. Eihän oikeesti kun kattoo kalustoa millä mhy:lle tehdään olisi asiaa muualle. Sitten kun taas vetää, koska 2026 ei taas kukaan ja sitten on varasto tyhjä ni eiköhän ne taas täyty sillä tehoikkammalla kalustolla isompien toimijoiden toimesta.

    jpjulku jpjulku

    Kuopion Energia on rakentamassa 5,4  miljoonaa euroa maksavaa sähkökattilaa. Toisaalta yhtiöllä on yhä kahdeksan polttoöljyä käyttävää lämpölaitosta. En oikein osaa  nähdä suoraa yhteyttä Pohjois-Savon MHY:n päätöksen ja lämmöntuotannon sähköistymisen välillä. MHY lopettaa koko korjuupalvelunsa, ei pelkästään energiapuun. Kisa energiapuumarkkinoilla on koventunut, kun siellä toimivat nykyisin myös isot metsäyhtiöt.

    suorittava porras suorittava porras

    Se valitettavasti merkitsee sitä ,että tähän asti mhy:n operoimat tuottamattomat ripposet jäävät metsään.

    mehtäukko

    ”…Niukkeneva puupolttoaineen tarve saadaan sen jälkeen tyydytettyä metsäteollisuuden sivutuotteilla..” on jutun luonnollisin päätelmä sähkökattiloiden täydennyksiksi.

    ”…energiapuun tuottamiseen tarkoitettujen nuorien metsien nopeaan rappeutumiseen. Ei tullut yllätyksenä,” -on suorittavan analyysi joka on helppo ymmärtää. Sivuilla niin kehuskeltu paljojen ruikularunkojen politiikka kannattaa lopettaa, ja hoitaa nuoret metsät tukkisatoa tavoitellen. Sitä on kypsytelty eh-ajankohta ja laatuharvennus.

    Nostokoukku

    Eikös se Kuopion kallis sähkökattila korvaa hyvinkin kahdeksan esiteollisen ajan lämpölaitosta? Pitkillä pakkasjaksoilla saattaa tulla vilu, tai sitten käyttäjille likviditeettikapeikko, mutta mitäpä sitä ei sietäisi, kun kysymyksessä on vihreä siirtymä. Ajelin tuossa kierroksen metsäteitä, sivusi uutta turvesuota. Viime kesänä nostivat mahtavat aumat polttoturvetta. Nyt ei ollut jäljellä kuin pölyt ojanpenkoilla. Viime talven lyhytkin pakkasjakso söi kaiken.

    Visakallo Visakallo

    Turpeella tuotetaan kaukolämpöä edelleen enemmän kuin sähköllä. Myös kotimainen energiapuu pysyy vielä kauan merkittävänä kaukolämmön lähteenä. Tuontipuulla näkyy olevan sen verran hintaa, että kyllä kotimaiselle puulle vielä markkinoita löytyy.  Metsäuutisten mukaan Suomeen tuotu puu on tällä hetkellä peräisin noin 90 prosenttisesti kolmesta maasta: Latviasta, Virosta ja Ruotsista. Baltiasta Suomeen laivataan etenkin koivukuitua ja haketta, Ruotsi on mäntykuitupuussa ykköslähde. Latvialaisen koivukuitupuun kuutiohinta pyöri viime vuonna rajalla 60–80 euron välillä, latvialaisesta mäntykuitupuusta maksettiin rajalla 60–70 euroa.

    Husq165R

    Juu. Kaikki kehitys on pahasta. Selkeämpää olisi Impivaarassa.

Esillä 10 vastausta, 241 - 250 (kaikkiaan 265)