Keskustelut Metsänhoito Energiapuun tulevaisuus

Esillä 10 vastausta, 211 - 220 (kaikkiaan 266)
  • Energiapuun tulevaisuus

    Tämä liittyy vuosi sitten julkaisemaani kuvaan: https://www.metsalehti.fi/lukijoiden-kuvat/miten-kasittelisitte-2/

    Kohteella tehtiin energiapuuhakkuu menneenä talvena. 16 ha alalta tuli kertymää 1047 m3. Ostomies arvioi, että pääosa kohteesta tehdään karsittuna rankana, ja jotkut kohdat kokopuuna. Näytti kuitenkin toteutuneen toisin päin. Hinta oli molemmille lajeille sama. Puustolle jäi tiheyttä vieläkin sen verran, että 5 vuoden päästä on edessä ensiharvennus. Muistelen usean palstan ”ammattimiehen” olleen kuvien perusteella sitä mieltä, että raivaussaha olisi oikea väline tällä kohteella. No, nyt tuli tehtyä hyvä ”raivaus”, hakkuutuloa tuli yli 20 k€ ja Metkat päälle. Olisi muuten ollut raivaussahalla aika iso työmaa…

    Tämän kohteen perusteella tuntuisi siltä, että rehevällä kasvupaikalla voisi puuta kasvatella alkuvaiheessa huomattavan tiheässä asennossa. 15 vuoden jälkeen energiapuuhakkuu ja 20 vuoden jälkeen ensiharvennus. Korkokannan ei tarvitse kummoinen olla, jotta tämä malli olisi kannattavin.

    Mutta, millaisia näkemyksiä palstalaisilla on energiapuun kysyntä- ja hintanäkymästä, sanotaan vaikka 15 vuotta eteenpäin? Itsellä on melko paljon ylitiheitä taimikoita, joissa vaihtoehtona olisi taimikonraivaus per heti, tai energiapuun korjuu 5-10 vuoden päästä.

  • Reima Muristo

    ”Ja syystä että?”

    Aidot yksityiset sahat yrittivät jo 30-40 vuotta sitten sahaus jätteet polttaa omassa lämpövoimalassaan. Sellufirmat sitten laittoivat kyseisten polttelijoiden kuitupuut osto boikottiin. Pääpukarina taisi olla upm, se metsäkasvattajan kestokiusa.

    Visakallo Visakallo

    Mitähän se Perko mahtoi tuolla edellä oikein sanoa?

    Perko

    Luiskahti  väärään poimuun teksti niin korjailin, on näitä suurtuottajien samantapaisia palstoja  ja   pilvenkorkuisia myyntikasoja, ei saa selkoa het’ mihin piti vastata.

    jpjulku jpjulku

    Melkoinen hölmöläisen homma on tehty tuossa suorittavan kuvassa. No, kaikki eivät toki ole rahasta niin kiinnostuneita…

    suorittava porras suorittava porras

    Väitätkö Finsilvaa hölmöläiseksi? Olen sitä mieltä ,että ”natsat” ei siihen ihan riitä. Pääpuita haittaavat harvalukiset koivut on laitettu tantereeseen ja harvennuspuut matkaavat yhtenä tavaralajina Äänekoskelle. Pieniä koivueriä ei ole järkevää keräillä pitkin teiden varsia. Järkevämpää kaataa maahan. Kannattaa lukea koko kuvan tarina niin loputkin selviää.

    On olemassa sanonta ,että markan perässä ei kannata juosta. Voi jäädä satanen saamatta.

    Nostokoukku

    Muistaakseni Jyrki Ketola vainaa sanoi aikoinaan eräässä Metälehden kolumnissaan, että ei kannata rakastua yhden markan koivuihin.

    jpjulku jpjulku

    Nostokoukku, se mikä on pätenyt joskus muinoin, ei välttämättä päde enää tänään.  Ajat muuttuvat, niin myös metsänkäyttö ja puumarkkinat.

    Jos on 10 ha palsta, noin suuren määrän noin suuria koivuja kaataminen maahan ennakkoraivauksessa on taloudellisessa mielessä ollut varmuudella hölmöläisen homma!

    suorittava porras suorittava porras

    Pienten erien keräily on kalliimpaa ,verrattuna siihen ,että kaadetaan maahan. Raha ratkaisee, mikä on järkevää.

    Visakallo Visakallo

    Asia on täsmälleen kuten jpjulku tuossa edellä totesi. On aina järkevintä pitäytyä tässä päivässä kuin menneessä. Tulevaisuutta voi toki yrittää ennakoida, mutta täysin varmasti siitä ei tiedä meistä kukaan. Tuskin meistä kellään on natsoja sanoa, että jpjulku olisi tehnyt jotenkin huonon energiapuukaupan. Hänellä on mielestäni aivan käytännönläheinen näkemys tämän päivän puukauppa-asioihin.

    suorittava porras suorittava porras

    Tilanteessa on ollut paljon onnea ja poikkeusolojen mukanaan tuomaa ylimääräistä kysyntää mukana. Kun keskustellaan tulevaisuudesta ja kehityksestä ei ole varaa luottaa sattumakymppeihin.

    Kerrataan vielä , että pienempi kuviokoko ja syrjäinen sijainti jättää suurimman osan jp:n leimikon kaltaisista tapauksista puukaupallisen toiminnan ulkopuolelle jatkamaan riukuuntumistaan hamaan tulevaisuuteen. Samaan johtaa kalusto-ja henkilöstöpula. Erikoiskoneita ei suinkaan ole tarjolla kaikkialle. Kuten eräässsä ketjun videossakin sanottiin :”Harvinaisempi tapaus”.

    Ehdin jo työelämässä ollessani parsimaan jälkiä ,joita energiapuun kasvattamiseen tähtäävä toimintamalli aiheutti. Kallis ennakkoraivaus ja 60% runkoluvusta lattiaan. Vasta tämän jälkeen leimikko kelpasi ostajalle. Pinta-alaakin yli 10ha. Hehtaarikertymä 30 mottia 40-litraista puuta. Tehtiin ,kun oli raivattu. Muuten olisi jäänyt korjaamatta. Tätä se arki oli ,kun energiapuun kysyntä oli normaalilla tasolla.

    Nyt energiapuutouhu on kehittynyt jo edellä kerrotusta tilanteeseen ,jossa usean puulajin harvennuskohteet päätyvät suoraan energiaksi. Tämäkin syö markkinat  välivaiheen kokopuun korjuulta olemattomiin. Kokopuuta korjataan vain poikkeustapauksissa ,kun kokonaisuus huomioidaan. Mikäli on aikomus saada tuote varmuudella kaupaksi, on taimikonhoidossa onnistuminen ensiarvoisen tärkeää. Kun kysyntä sakkaa ,risukot jäävät isäntänsä iloksi.

Esillä 10 vastausta, 211 - 220 (kaikkiaan 266)