Keskustelut Metsänhoito Energiapuun tulevaisuus

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 102)
  • Energiapuun tulevaisuus

    Tämä liittyy vuosi sitten julkaisemaani kuvaan: https://www.metsalehti.fi/lukijoiden-kuvat/miten-kasittelisitte-2/

    Kohteella tehtiin energiapuuhakkuu menneenä talvena. 16 ha alalta tuli kertymää 1047 m3. Ostomies arvioi, että pääosa kohteesta tehdään karsittuna rankana, ja jotkut kohdat kokopuuna. Näytti kuitenkin toteutuneen toisin päin. Hinta oli molemmille lajeille sama. Puustolle jäi tiheyttä vieläkin sen verran, että 5 vuoden päästä on edessä ensiharvennus. Muistelen usean palstan ”ammattimiehen” olleen kuvien perusteella sitä mieltä, että raivaussaha olisi oikea väline tällä kohteella. No, nyt tuli tehtyä hyvä ”raivaus”, hakkuutuloa tuli yli 20 k€ ja Metkat päälle. Olisi muuten ollut raivaussahalla aika iso työmaa…

    Tämän kohteen perusteella tuntuisi siltä, että rehevällä kasvupaikalla voisi puuta kasvatella alkuvaiheessa huomattavan tiheässä asennossa. 15 vuoden jälkeen energiapuuhakkuu ja 20 vuoden jälkeen ensiharvennus. Korkokannan ei tarvitse kummoinen olla, jotta tämä malli olisi kannattavin.

    Mutta, millaisia näkemyksiä palstalaisilla on energiapuun kysyntä- ja hintanäkymästä, sanotaan vaikka 15 vuotta eteenpäin? Itsellä on melko paljon ylitiheitä taimikoita, joissa vaihtoehtona olisi taimikonraivaus per heti, tai energiapuun korjuu 5-10 vuoden päästä.

  • Tolopainen Tolopainen

    Minulla on 17v ikäinen kuusentaimikko, joka ei ole koskaan ollut hoitamaton, puut on vajaa 10l. Tämä on sitä realismia meillä päin. Ei siitä tarvitse poistaa yhtään havupuuta, kun tekee taimikonhoidon.

    mehtäukko

    ”…Ei sitä hakkuuta tehty noissa kuvien mukaisissa kohteissa, jos poistuma oli 65m3/h. Ei noista niin paljoa kerry vaikka kaikki olisi korjattu pois…”

    Pakko peesata moto-yrittäjäkolleega Tolopaisen pelisilmää. Nuo linkin kuvat ja 65 motin saanto/ ha ja joutuu 5 vuoden kuluttua vielä  ensiharvennukselle..!

    Jossain mättää ja pahasti?

    jpjulku jpjulku

    Kyllä olin itsekin yllättynyt kertymästä. Ostomiehen arvio oli 700 m3, josta tosiaan suurimman osan piti olla rankaa. Mikä lienee eri puulajeilla kertymäero rangalla ja kokopuulla? Aiemmat kuvani olivat mielestäni edustavia koko palstaa ajatellen. Kuvat oli otettu talviaikaan, jolloin koivut yleensäkin näyttävät aika ”surkeilta” saman pituisiin havupuihin verrattuna.

    Olin tälle keväälle suunnitellut taimikoiden harvennuksia, mutta tämän kokemuksen valossa jätän tekemättä. Missään niistä tilanne ei ole niin paha, että latvusten kärsimisen pelossa pitäisi raivata.

    Tolopainen Tolopainen

    Millä puumäärä mitattiin.

    jpjulku jpjulku

    Kuormainvaakamittaus.

    Tolopainen Tolopainen

    No eipä noita aukkoja kannata istuttaa, jos luonnon tilainen metsä tuottaa puuta noin hyvin.

    mehtäukko

    Jos riukujen keskikoko on ollut 20L, niitä on kertynyt n. 3270 r/ha. Maanomistajan lähtöpuusto oli 3000-3500, eli jäljellä olisi n. 200 kpl/ha…

    Visakallo Visakallo

    Eiköhän se ole Tolopaisen jo syytä jättää ne sikäläiset kitunäreiköt, ja siirtyä mukavasti viiniköynnösten alle.

    Visakallo Visakallo

    Käsitellyllä 16 ha alueella on varmaan ollut myös sellaisia puuryhmiä, mistä on poistettu suurempia puita. Kuviin on hyvin vaikea saada vangittua kattavaa käsitystä noinkin isosta alueesta.

    jpjulku jpjulku

    Luultavasti runkojen keskikoko on ollut 40 litran paikkeilla. Tähän oksat ja neulaset päälle.

    En oikein ymmärrä miksi joku epäilee. Laittakaa sähköpostiosoitetta niin voin laittaa mittausraportin. Katsomaankin voi tulla, kohde on Pieksämäellä.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 102)