Keskustelut Metsänhoito Energiapuun tulevaisuus

Esillä 10 vastausta, 181 - 190 (kaikkiaan 266)
  • Energiapuun tulevaisuus

    Tämä liittyy vuosi sitten julkaisemaani kuvaan: https://www.metsalehti.fi/lukijoiden-kuvat/miten-kasittelisitte-2/

    Kohteella tehtiin energiapuuhakkuu menneenä talvena. 16 ha alalta tuli kertymää 1047 m3. Ostomies arvioi, että pääosa kohteesta tehdään karsittuna rankana, ja jotkut kohdat kokopuuna. Näytti kuitenkin toteutuneen toisin päin. Hinta oli molemmille lajeille sama. Puustolle jäi tiheyttä vieläkin sen verran, että 5 vuoden päästä on edessä ensiharvennus. Muistelen usean palstan ”ammattimiehen” olleen kuvien perusteella sitä mieltä, että raivaussaha olisi oikea väline tällä kohteella. No, nyt tuli tehtyä hyvä ”raivaus”, hakkuutuloa tuli yli 20 k€ ja Metkat päälle. Olisi muuten ollut raivaussahalla aika iso työmaa…

    Tämän kohteen perusteella tuntuisi siltä, että rehevällä kasvupaikalla voisi puuta kasvatella alkuvaiheessa huomattavan tiheässä asennossa. 15 vuoden jälkeen energiapuuhakkuu ja 20 vuoden jälkeen ensiharvennus. Korkokannan ei tarvitse kummoinen olla, jotta tämä malli olisi kannattavin.

    Mutta, millaisia näkemyksiä palstalaisilla on energiapuun kysyntä- ja hintanäkymästä, sanotaan vaikka 15 vuotta eteenpäin? Itsellä on melko paljon ylitiheitä taimikoita, joissa vaihtoehtona olisi taimikonraivaus per heti, tai energiapuun korjuu 5-10 vuoden päästä.

  • Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Keski-Suomen kanervakankailla varmasti yksittäiset lepät jätetään monimuotoisuutta tukemaan, täällä sitä on paikoin kyllä ihan liikaa ja poltettavaksi asti.

    Varastot ovat täynnä energiapuuta, että se ei uhkaa loppua kesken kuten melkein kaikilta voimalaitoksilta 2024. Se jos joku on tehnyt tienvarteen ilman toimitussopimusta jotain ja toivonut, että sillä on ottaja niin se on kyllä voi voi. Vähän samalla tavalla ku isännällä joka keväällä kauppaa talven pinoa. Ensi talvi voi olla kylmä tai lauha, varmasti voi olla enemmän tai vähemmän se käyttö mutta mitä tienlaidassa on nyt, ei meinaa mitään mitä sitä ensi talvena käytetään.

    Kauempaa peräkorventieltä varmasti haetaan tukkirekallan pelköt rangat mutta lähemmäs mennää voimalaitosta niin tukit ja risut voivat olla samassa pinossa odottamassa hakettamista tienlaidassa.

    Visakallo Visakallo

    Täältä meiltä päin on vajaa sata kilometriä Jyväskylään sekä Lahteen. 20 vuotta sitten kaikki energiapuu lähti täältä kohti pohjoista Jyväskylän Energialle, ja jossain vaiheessa, en nyt muista tarkkaa vuotta, suunta kääntyi kohti etelää Lahti Energialle. Tuhansia motteja on ehtinyt kaikkiaan meiltäkin energiapuuta polttoon mennä. Yksikään pino ei ole koko aikana tienvarteen jäänyt ja rahat ovat aina tulleet sovitusti. Tänäkin talvena näkyi naapuritilalla olleen useamman hehtaarin energiapuuharvennus. Rungot on aina korjattu rankana ja latvat kokopuuna. Kolme suurta ja pari muuta ostavat puolestaan tukkia ja kuitua/energiapuuta, joista on ollut aivan tervettä kilpailua.

    Reima Muristo

    Wau. Suurin virhe suomalaisessa metsänkasvatuksessa ja puun myynnissä on ollut UPM ja Stora-Enso, kenties MG seuraa perässä.

    Visakallo Visakallo

    Ja syystä että?

    Kokenut kaiken tietää

    Motomiehet tykkää muutenkin jättää ne lepät koskematta, kun pakkaa ainakin rajummillla kaatopäillä aina mennä päreiksi. Niitä voisi kyllä rehevämmillä mailla hakata vähän enemmänkin, vesoista kasvaa seuraavaan hakkuuseen taas hakattavaa. Karuilla mailla kannattaisi jättää enemmän, sitoo typpeä, ja tekee humusta. Ovat hyviä säästöpuita ja teköpökkelötarpeita. Harmaaleppä jos kasvaa isoksi tukiksi lahoamatta, niin mallipuusepät tekee valumalleja, helppo työstää, ja kevyt. Toki laudepuunakin hyvä, vaikka väri yhtä valju kuin haavassa.

    konstapylkkerö2

    Harmaaleppä punastelee. Tervaleppä on valju.

    Apli

    Ponsse wisent viimeinen kuorma

    Tässä voisi olla myös omista metsistä korjattua energiapuuta, tämmöistä sen pitää olla minun mielestä.

    suorittava porras suorittava porras

    Sitähän se nykyään alkaa olla. Rästikohteet muuttuvat aikanaan ensiharvennuksiksi ja niitä korjataan videossa nähdyllä tavalla energiaksi. Lehtipuitakin jää metsään mukavasti ,jos ei takerruta tavaran laatuun. Potentiaalista energiapuuta jatkossakin. Tukin saanto jää niukaksi.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Metsäasiantijat vaikuttavat olevan myös sitä mieltä (FB-ryhmässä), että tuleva tukkisaanto ratkaistaan hyvin pitkälle taimikonhoidoissa. Tällä argumentilla ne pitäisi myydä metsänomistajille.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Lueskelin uutta Mhy lehteä niin sielläkin on näköjään ohjeena, että kuusikoihin jätetään siemensyntyistä koivua kuten metsä groupilla. Energiapuun tulevaisuus näyttää valoisalta koska mitä minä olen huomannut niin mhy:n suorittamalla kuusikon varhaisperkauksilla jää 1-2 metriä pitempi koivuja ja mitä olen seurannut myöhemmässä vaiheessa olevia niin tiheydetkin ovat pielessä kun varhaisperkauksessa eikä taimikonhoidossa ei sitten kaadeta istutuskuusia. Istutuskuusitilalla jolta otin haltuun metsänhoitotyöt MHY:ltä tehdään nyt suunnanmuutos. MHYn kaikissa hoitamassa metsissä oli kaikissa MHY:n tekemässä suunnitelmassa harvennukset merkattu energiapuuharvennuksiksi. Metsä group on hampaissa lähinnä sen takia kun se ei hoida sotkua mitä tulee jos joku alkaa uskomaan nykytutkimusta missä siemensyntyiset koivut kasvavat kuusten kanssa samaa  tahtia. Kannattaa tosiaa jättää se ryhmä koivuja koivuja kuusikkoon ja seurata tapahtuuko todella tälläisiä asioita.

Esillä 10 vastausta, 181 - 190 (kaikkiaan 266)