Keskustelut Metsänhoito Energiapuun tulevaisuus

Esillä 10 vastausta, 161 - 170 (kaikkiaan 266)
  • Energiapuun tulevaisuus

    Tämä liittyy vuosi sitten julkaisemaani kuvaan: https://www.metsalehti.fi/lukijoiden-kuvat/miten-kasittelisitte-2/

    Kohteella tehtiin energiapuuhakkuu menneenä talvena. 16 ha alalta tuli kertymää 1047 m3. Ostomies arvioi, että pääosa kohteesta tehdään karsittuna rankana, ja jotkut kohdat kokopuuna. Näytti kuitenkin toteutuneen toisin päin. Hinta oli molemmille lajeille sama. Puustolle jäi tiheyttä vieläkin sen verran, että 5 vuoden päästä on edessä ensiharvennus. Muistelen usean palstan ”ammattimiehen” olleen kuvien perusteella sitä mieltä, että raivaussaha olisi oikea väline tällä kohteella. No, nyt tuli tehtyä hyvä ”raivaus”, hakkuutuloa tuli yli 20 k€ ja Metkat päälle. Olisi muuten ollut raivaussahalla aika iso työmaa…

    Tämän kohteen perusteella tuntuisi siltä, että rehevällä kasvupaikalla voisi puuta kasvatella alkuvaiheessa huomattavan tiheässä asennossa. 15 vuoden jälkeen energiapuuhakkuu ja 20 vuoden jälkeen ensiharvennus. Korkokannan ei tarvitse kummoinen olla, jotta tämä malli olisi kannattavin.

    Mutta, millaisia näkemyksiä palstalaisilla on energiapuun kysyntä- ja hintanäkymästä, sanotaan vaikka 15 vuotta eteenpäin? Itsellä on melko paljon ylitiheitä taimikoita, joissa vaihtoehtona olisi taimikonraivaus per heti, tai energiapuun korjuu 5-10 vuoden päästä.

  • Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Lähes kaikki energiapuuennakkoraivaukseen joutuvat kuusikot ovat tehty etukenossa suorittavan ohjeilla. Niin ja näytit kuvaa missä finsilvalla on homma hanskassa kun ennakkoaraivauksessa kannot on 12cm, muistatko? Reilusti etukenossa tehdyissä ei ole tilajärjestys selvillä ja siinä vasta arviöuutellaan kasvaako ne välikoivut miten ja toisaalla taas kun reilusti etukenossa kasvavat kuusikoissa pienet kannotkin häiritseviksi 15-vuodessa ja energiarappaa on siellä täällä. Kun et ymmärrä kuusenkasvatusta ja ylipäätään rehevempien alueiden yapahtumia niin tuntuu, että päinvastoin  taistelisit energiapuumetsien kehityksen puolesta.

    hikinen94 hikinen94

    Onko finnsilvalta tullut todella tietoa, että ovat siirtymässä jk.n.🤔 Olen ymmärtänyt, että  kylläkin jakavat tietoa ja edistävät tätä mallia, mutta se että siirtyisivät tähän kokonaan on toinen juttu. Eiköhän realiteetit ole äkkiä nähtävissä sielläkin🤔

    suorittava porras suorittava porras

    Olen  seurannut rehevälle pohjalle istuttamieni taimikoiden kehitystä  . Ei tarvitse miettiä energiapuutouhuja eikä etukenoisia hakkuita. Metsä kasvaa puuta,ei risuja huolimatta siitä ,että lähtötilanne oli pilalle harsittujen kuusikoiden uudistaminen. Raivaus ei tuosta huolimatta muodostunut ylivoimaiseksi. Sulkeutuva taimikko hoiteli pian itseään.

    Tuohon aikaan 1980- luvulla oli voimassa vanha metsälaki ja vakuustalletus. Viimeisen erän sai vapaaksi ,kun taimikko todettiin vakiintuneeksi eikä  siinä esiintynyt raivaustarvetta. Siksipä meillä ei uudistamisessa viivytelty ja raivaus tehtiin heti kun mahdollista 3- 4 vuotiaaseen taimikkoon. Sen jälkeen oli rahat tilillä. Parhaimmillaan riitti yksi käsittely vesurilla eikä muuta tarvittu.

    Mutta olepa hetkikin myöhässä niin raivaamista riittää isältä pojalle. Kerran myöhässä , aina myöhässä.

    mehtäukko

    Muistaakseni Finnsilva siirtyy niillä kohteilla jk:n, joissa se on luonnostaan mahdollista tunnetuilla kasvupaikoilla. Ei sen ihmeempää. Ja se sama sapluuna on tavan mo:llakin, mutta kun soveltuvuutta ja kannattavuutta on tunnetusti vähän…

    suorittava porras suorittava porras

    Juteltiin aikanaan Finsilvan metsäasiantuntijan kanssa jk:sta. Vastuualuetta hoitopuolelta reilu 10 000ha. Systeemiä oli kokeiltu ,mutta huonoksi havaittu . Asiantuntija oli valmis järjestämään tutustumisvierailuja koealoille ,jotta silmät avautuisivat niillä ,jotka ovat aatteeseen hurahtaneet.

    Pikkuisen keulii jk-homma nykyään ,mutta käytäntö varmasti vie asioita aikanaan takaisin järkevämpään suuntaan. Kun ei tuota puuta eikä sido hiiltä , on jk-n palattava menetelmänä , takaisin marginaaliin, mikäli on sieltä edes lähtenytkään.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Voin luvata ja taata, että jos rehevälle tehdään kuusikkoon 3-4-vuotiaaseen taimikkoon varhaisperkaus niin ei takuuvarmasti tule riittämään, siitä tulee painajainen. Tosiaan meilläkin vedettiin  vesurilla reikäperkaus 3-4 vuotiaaseen taimikoon jolloin myöhemmin tehtävä yksi raivaus on riittänyt. Nykyisessä ilmastossa kuuset eivät tarvitse tuota vesuriperkausta kun suoraan vaan tekee sitten sen myöhemmän raivaukssen siinä 7-vuotiaasta eteenpäin. Reikäperkauksessa vesurilla oli ihan hyvä idea, että saadaan ne lähimmät kuusta vaimennettua aiheuttamatta kuitenkaan vesakkokaaosta.

    Ps. Aika ironista, että minä pidän metsä groupin muotoja leivän syrjässä kiinni tekemällä erinomaiset ja puustoisia kuusentaimikoita ja siellä missä on groupin ohjeet käytössä, tulee eniten energiapuuksi hakattavia kuusikoita, ei kaikista, mutta juoni on selvä mikä niitä aiheuttaa.

    Sen lisäksi kun kyse on kokonaisuudesta metsätilalla, niin samalla tuhoutuu mahdollisuudet järkevään koivun ja männyn kasvatukseen, sekapuuna tai erikseen.

    Nostokoukku

    Minäkin olen seurannut Finsilvan ja valtion mailla satojen hehtaarien verran kuusentaimikoita, istuttamisesta ja ensimmäisestä raivauksesta alkaen,ollut jopa itse niitä raivaamassa. Nyt nuo alkavat olla kohta ensiharvennuksessa. Kyllä niistä energiapuuta saa, se on vain tehtävä ainespuusta. Mitään räippämetsiä ne eivät ole, satunnaisia räippiä siellä täällä, pääasiassa kuvion reunoilla, kuten metsässä aina on.

    mehtäukko

    ”…Mutta mitä tehdään kaukolämpöyhtiöille ja energiapuun korjaajille, kielletäänkö heitä ostamasta ja korjaamasta kokopuuta?…”

    ”..Kyllä niistä energiapuuta saa, se on vain tehtävä ainespuusta. Mitään räippämetsiä ne eivät ole..”             Se on juurikin näin.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Tuossahan mä laitoin muutaman kuvan istutuskuusikoista mistä saisi jopa osasta tukkia mutta ovat menossa energiaksi. Sitä ennakkoraivattavaa ei ole paljon, se on tullut pienistä kannoista ja se laukasee sen energiapuuksi kun maanomistaja ei itse tee ennakkoraivausta. Kaikki on hoidettu, 5 vuotiaana vvarhaisperkaus ja niin edelleen. Mutta se etupainotteisuus minkä jälkeen pienillä kannoilla on 15 vuotta aika kehittyä hakkuuta häiritseväksi. Sieltä sitä otetaan mistä helpoiten saadaan, aktiivisessa hoidossa ja myynnissä olevilta tiloilta missä koivut ei kasva samaa tahtia kuusten kanssa ja pienet kannot ei lopeta vesomista.

    Mutta tulevaisuudessa on hyvä jos erilaisia palveluita on saatavilla mistä valita tuottaako itselle suuremman hyödyn useampi harvennus vai yksi harvennus joka lähinnä maksimoi yrittäjän tilin kuin oman. Jo muinoin metsänvartija tiesi, että apuharvennus tuottaa maksimaalisen puuntuotoksen.

    Visakallo Visakallo

    Miten mehtäukko ainespuu olisi riittänyt teollisuudelle sekä energiayhtiöille, kun venäläistä puuta ei ole nyt käytettävissä, ja turvekin samaan aikaan kuopattiin?

Esillä 10 vastausta, 161 - 170 (kaikkiaan 266)