Keskustelut Metsänhoito Energiapuun tulevaisuus

Esillä 10 vastausta, 151 - 160 (kaikkiaan 266)
  • Energiapuun tulevaisuus

    Tämä liittyy vuosi sitten julkaisemaani kuvaan: https://www.metsalehti.fi/lukijoiden-kuvat/miten-kasittelisitte-2/

    Kohteella tehtiin energiapuuhakkuu menneenä talvena. 16 ha alalta tuli kertymää 1047 m3. Ostomies arvioi, että pääosa kohteesta tehdään karsittuna rankana, ja jotkut kohdat kokopuuna. Näytti kuitenkin toteutuneen toisin päin. Hinta oli molemmille lajeille sama. Puustolle jäi tiheyttä vieläkin sen verran, että 5 vuoden päästä on edessä ensiharvennus. Muistelen usean palstan ”ammattimiehen” olleen kuvien perusteella sitä mieltä, että raivaussaha olisi oikea väline tällä kohteella. No, nyt tuli tehtyä hyvä ”raivaus”, hakkuutuloa tuli yli 20 k€ ja Metkat päälle. Olisi muuten ollut raivaussahalla aika iso työmaa…

    Tämän kohteen perusteella tuntuisi siltä, että rehevällä kasvupaikalla voisi puuta kasvatella alkuvaiheessa huomattavan tiheässä asennossa. 15 vuoden jälkeen energiapuuhakkuu ja 20 vuoden jälkeen ensiharvennus. Korkokannan ei tarvitse kummoinen olla, jotta tämä malli olisi kannattavin.

    Mutta, millaisia näkemyksiä palstalaisilla on energiapuun kysyntä- ja hintanäkymästä, sanotaan vaikka 15 vuotta eteenpäin? Itsellä on melko paljon ylitiheitä taimikoita, joissa vaihtoehtona olisi taimikonraivaus per heti, tai energiapuun korjuu 5-10 vuoden päästä.

  • suorittava porras suorittava porras

    Karsittu ranka kelpaa paremmin . Käyttäkööt yrittäjät kamppeensa loppuun ,kun sesonki on päällä. Uusia koneita hankkivien kannattaa miettiä , onko erikoiskalustoon järkeä investoida. On monen kohdalla osoittautunut hukkainvestoinniksi. Pakko kuitenkin tehdä jotain ,kun vehkeet on hankittu. Tekeminen ei läheskään aina tarkoita sitä ,että homma kannattaa. Tehdään vain epätoivoisesti pakkoliikkeitä ,jotta ”rotta ei päädy arestiin”.

    Vihreästi ajatteleville olisi oiva vinkki keskittää suojelukohteiden hankkiminen jo alunperin puulajistoltaan monipuolisiin ja nopeasti lahopuuta tuottaviin lehtipuuvaltaisiin ja hoidon puutteesta kärsineisiin nuoriin metsiin. Saataisiin monta kärpästä yhdellä iskulla , kun kohteet olisivat metsätaloudellisesti toisarvoisia , mutta monimuotoisuuden kannalta parasta A-ryhmää. Jos lunastamaankin joudutaan saadaan hankittua monta hehtaaria yhden runsaspuustoisen vanhan metsän hinnalla. Vastustajia toimenpiteelle olisi taatusti vähemmän.

    Visakallo Visakallo

    Eikö kaikki kuitenkin lähde kaukolämpöyhtiöistä jotka haluavat ostaa energiapuuta? Pitääkö energiapuun käyttö kieltää Suomessa? Ainakin toistaiseksi, kun teollisuus on tarvinnut paljon kuitupuuta, eikä Venäjältä sitä tule, kysyntä ja hinta ovat olleet korkealla niin kuitupuussa kuin energiapuussa. Jostainhan energialaitosten on pitänyt polttoaineensa hankkia. Ei suomalaiset yksityismetsänomistajat ole tähän syyllisiä, vaan ennemminkin ratkaisu.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Suorittavan ehdotus nuorten tiheiköiden ostamisesta suojeluun on hyvä.

    Samaa professori Jari Kouki ja perusteli sillä, että myös nuorista runsaslahopuustoisista kohteista on suuri pula talousmetsäluonnossa. Jos tällainen pieni alue on unohtunut raivata, sen voi rauhoittaa omalla päätöksellään lahopuun tuotantoalueeksi. Itselläni on noin hehtaarin kokoinen aikoinaan ojitettu lehtipuuvaltainen korpi. Nyt ojat ovat jo tukkeutuneet, ylispuina on isoja koivuja ja alla runsas lehtipuusto. Mielenkiinnolla seuraan kehitystä ja odotan valkoselkätikkaa pesimään.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Yksi kolmesta isosta julkulle hyvän tarjouksen tehneestä voidaan varmaan metsä group sulkea pois? Siellä taidetaan katsella vain kateellisena kun öljyt kiehuvina rahaa virtaa.

    mehtäukko

    Minkä myrkyn raivooja on nielly, kun koko valtakunnassa toimiva kotimainen toimija on jatkuvasti teko-hampaissa ?

    suorittava porras suorittava porras

    Visalle on toistettava ,että energiapuuta saadaan riittävästi järeämmiltä kohteilta ,joilla pienet erät yksittäisiä puulajeja yhdistetään isommaksi kokonaisuudeksi ja tehdään ainoastaan  energiapuuta. Koneiden ei tarvitse haroa tyhjää eikä kuljettaa ilmaa. Normaalilla laajemman käyttöalueen omaavalla korjuukalustolla pärjätään.

    Yksi kehityksen suunta on jäänyt monilta huomaamatta. Energiapuuta korjaaville yrityksille on tarjottu lisämahdollisuuksia(=lue ostaja halunnut ulkoistaa taloudellisen vastuun) kokonaiskorjuun muodossa ,jossa yritys sekä ostaa puut/risut ,että huolehtii korjuusta. Tämä on houkuttelevuudestaan huolimatta uhka tulevasta. Kysynnän ehtyessä jää koko hankkeen kustannukset yrittäjän kontolle ja mitä todennäköisemmin metsänomistaja ilman odottamaansa tiliä. Ainoa, joka kärsii taloudellista ja mainehaittaa ,on yrittäjä. Metsänomistajalle jää vain ikävä mieli tilistä ,jota ei tullut. Se mielentila kyllä haihtuu lopulta taka-alalle ,kun käy ilmi ,että keppimetsä ei toivukaan kasvuun halutulla tavalla. Esimerkkejä haketusta odottavista puukasoista ja rahojaan odottavista osapuolista löytyy tuoreimpien uutisten perusteella.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Metsä groupin metsänhoito on pielessä kun tuotetaan energiametsiä mutta ei sitten korjata jälkiä. Metsä group on noin muuten pääkumppani koska ottavat tukin erittäin tarkkaan hyvän toimitussopimuksen ansiosta, oma toiminta ei mitään erityisempää ole. Olen tehnyt vuoden aikana varmaankin n. 50ha istutuskuusikon energiapuuennakkoraivauksia usealle eri toimijalle ja se on seurausta nykyisistä metsänhoito-ohjeista. Varmasti tuo 2014 tullut varhaisperkaus kemera on räjäyttänyt tulevaisuudessa energiapuuksi hakattavien istutuskuusikoiden määrän. Olen kertonutkin jo aiemmin miten ohjasin MHY:n hoitoasiakkaan energiapuuta tekevän yhtiön kanssa tekemään sopimuksia kun en viitsi enää tehdä 12 centin ennakkoraivauksia. Edelliset harvennukset teki group 2010-luvulla kun olin tehnyt ainespuuennakkoraivauksen.

    Harvennusmallit on kompromissi kannattavuuden ja kasvun suhteen. Maksimikasvusta tingitään hakkuun kannattavuuden suhteen. Lähtökohtaisesti puuta kasvaisi kiertoajalla enemmän jos harvennettaisiin usein tiheässä kasvavaa puustoa. Kyllähän tälläinen kilpailu harvennusmalleissa on hyväksi metsänomistajille kun boi harventaa aikasemmin ja saada enemmän puuta kasvatettua. Tahvosen maksimihiilensidonta mallikin tuki tiheässä ja usein harventaen.

    Tosiaan joku kuulikin jo sanan toimitussopimus tai varmaan kuullut sopimuksesta hankintapuun vastaanottamisesta ennen hakkuuseen ryhtymistä.

    suorittava porras suorittava porras

    Äläpä nyt AR suolla tuubaa Finsilvan toimintatavoista. Ei ole tarvinnut ajatellakaan energiapuuta tai keräillä pelkkiä terveisiä Finsilvan toimenpiteiden jäljiltä ellei kyseessä ole ollut haltuun päätynyt hoitamaton yksityispalsta. Hakkuitakaan ei tarvitse olla alvariinsa tekemässä ,kun töiden ajoitus on kohdallaan.

    Korjuukertojen määrä vähenee yksityistenkin puolella ,kun 2014 tehdyt päivitykset taimikonhoitoihin alkavat tuottaa tulosta. Se   että puuta korjattaisiin palstalta nykyistä useampia kertoja , on silkkaa toiveajattelua. Ei riitä tekijät eikä kertymät kannattavaa toimintaa ajatellen. Enemmänkin suunta on sellainen ,että tehdään ainoastaan yksi harvennus ja seuraavaksi päätehakkuu. Tämä onnistuu ,kun taimikot on hoidettu ajallaan. Muita poppakonsteja ei tarvita.

    …Tämä nyt vain muutaman tuhannen  harvennushehtaarin/23 vuotta kokemuksella Finsilvankin metsissä. Johtopäätökset on tehty mittaustietojen pohjalta ,joten luuloilla ei ole osuutta lopputulokseen.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Ikävä kyllä finsilvan toimitusjohtaja oli terveessä asti kertomassa miten finsilva on siirtymässä jatkuvaan kasvatukseen. Sinähän esittelit miten finsilvalla tehdään 12 centin ennakkoraivauksia. Nyt niitä ei enää viitsitä tehdä vaan otetaan energiaraipoiksi. Lähes kaikki nämä istutuskuusikot ovat sellaisia mitkä ovat olleet hoidossa ja ammattilaiset on niihin tilanneet työt suorittavan ohjeiden mukaan. Etupainoitteisten raivausten jälkeen 15-20vuodessa niihin kasvaa energiaraippaa ja häiritsevää pikkukantoa sekä luontaista kuusta, jota ei ole saatu leikattua vihreän alapuolelta.

    Mä nostan kanssa iha kädet pystyyn istutuskuusikoiden kanssa, jotka ovat nykyohjeiden mukaisessa hoidossa. Ilmastonmuutoksen myötä puut kasvavat nopeammin, tarvitaan jokatapauksessa useampia harvennuksia, maksimkasvun saadakseen harvennukset pitää tehdä nykyistä aikaisemmin, sähkönhinta nousee, kaukolämpölaitoksilla o  enemmän paineita olla sähköntuottajia ja käyttäjiä. Varsinkaan Metsä Groupin ohjeilla hoidetut kuusikot ,missä jätetään siemensyntyistä koivua, eivät näytä lupaavalta, että ne välttäisivät energiapuukohtalon. Metsä Groupillakin voisivat hyväksyä tosiasian ja alkaa myös siivoamaan tätä sotkua. Yhtään ei myöskään auta pseudotutkimus skoivujen ja kuusten samasta kasvunopeudesta. Minä olen 25 vuotta istuttanut ja raivannut huippujalostettua kuusta, yhtään todistetta en ole vielä saanut missä koivut ja kuuset kasvavat samaa vauhtia.

    suorittava porras suorittava porras

    Lehtipuusuositukset ovat tulleet mukaan luontoväen painostuksesta. Kyllä se suunta muuttuu ,kun tulokset liiasta lehtipuiden suosimisesta selviävät. Toisaalta lehtipuita suositellaan kasvattamaan ryhminä ,jossa ne eivät haittaa havupuiden kehitystä.

    PS. Ennakkoraivausten kohdalla olen kertonut raivattava puuston max läpimittana rinnan korkeudelta 8cm. Ennakkoraivauksia tosin tarvitaan harvoin , mikäli varhaisperkaus ja th tehdään ajoissa eikä lehtipuun anneta kasvaa silmien tasoa korkeammalle. Olen kahlannut läpi lukuisia taimikoita ,joissa ei kasva piipanpiippaa ylimääräistä varsinaisen th:n jälkeen ja moton voi aikanaan lähettää harvennushommiin ilman , että olisi tarvetta raivata ennakkoon.

Esillä 10 vastausta, 151 - 160 (kaikkiaan 266)