Keskustelut Metsänhoito Energiapuun tulevaisuus

Esillä 10 vastausta, 141 - 150 (kaikkiaan 266)
  • Energiapuun tulevaisuus

    Tämä liittyy vuosi sitten julkaisemaani kuvaan: https://www.metsalehti.fi/lukijoiden-kuvat/miten-kasittelisitte-2/

    Kohteella tehtiin energiapuuhakkuu menneenä talvena. 16 ha alalta tuli kertymää 1047 m3. Ostomies arvioi, että pääosa kohteesta tehdään karsittuna rankana, ja jotkut kohdat kokopuuna. Näytti kuitenkin toteutuneen toisin päin. Hinta oli molemmille lajeille sama. Puustolle jäi tiheyttä vieläkin sen verran, että 5 vuoden päästä on edessä ensiharvennus. Muistelen usean palstan ”ammattimiehen” olleen kuvien perusteella sitä mieltä, että raivaussaha olisi oikea väline tällä kohteella. No, nyt tuli tehtyä hyvä ”raivaus”, hakkuutuloa tuli yli 20 k€ ja Metkat päälle. Olisi muuten ollut raivaussahalla aika iso työmaa…

    Tämän kohteen perusteella tuntuisi siltä, että rehevällä kasvupaikalla voisi puuta kasvatella alkuvaiheessa huomattavan tiheässä asennossa. 15 vuoden jälkeen energiapuuhakkuu ja 20 vuoden jälkeen ensiharvennus. Korkokannan ei tarvitse kummoinen olla, jotta tämä malli olisi kannattavin.

    Mutta, millaisia näkemyksiä palstalaisilla on energiapuun kysyntä- ja hintanäkymästä, sanotaan vaikka 15 vuotta eteenpäin? Itsellä on melko paljon ylitiheitä taimikoita, joissa vaihtoehtona olisi taimikonraivaus per heti, tai energiapuun korjuu 5-10 vuoden päästä.

  • Visakallo Visakallo

    Eipä taida nykyinen Metka juurikaan kannustaa risujen kanssa tolskaukseen. Onko mehtäukko perehtynyt Metkan sääntöihin?

    mehtäukko

    Riittävästi siinä määrin, sillä Kemerat tai Metkat eivät ole ratkaisseet hoitotoimenpiteitä.

    Visakallo Visakallo

    No, sitten on kai otettava ne pakkokeinot käyttöön. Eihän nämä asiat puhumalla kuntoon tule.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Ehkä valistus kuitenkin riittäisi, eli tieto siitä kuinka paljon nopeammin metsästä alkaa tienata rahaa kaupallisissa hakkuissa, kun taimikko on hoidettu. Lisäksi jos energiapuun hinta vielä laskee, risukot ei käy enää kaupaksi.

    suorittava porras suorittava porras

    Hoitorästikohteet kyselemättä suojelun piiriin voisi olla ratkaisu yhtä aikaa kahteen ongelmaan. Piristäisi raivaushaluja eikä tarvitsisi etsiä suojelukohteita aktiivikäytössä olevista metsistä. Monimuotoisuus kehittyy noihin risukoihin aikanaan. Kun vielä korjuutuet poistetaan ja suojelukohteita syntyy ilmaiseksi , säästää valtiokin merkittävän määrän euroja järkevämpään käyttöön. Kun rästikohteet otetaan tähtäimeen ,päästään suojelutavoitteisiin heittämällä ja kustannustehokkaasti. Kyllä niistäkin aikanaan kehittyy vanhaa metsää eikä mene hyvä pilalle.

    mehtäukko

    On kahdenlaista tilannetta: hoitamaton risukko jossa on kohtalaisesti tuhoutumatonta arvopuuta tallella, putoaa tilakaupassa ostajan syliin, tai avustuksiin tuudittautuvat mo:t, jotka venyttävät toimintarajoja risukohteitaan tai ylitiheyksiä paapomalla. Missään lukemassani opuksessa ei ole yllytetty varsinaisen energiarojun tuottamiseen. Jos hallitun hyvän metsänhoidon ohessa syntyy sellainen sauma, sellainen on ollut kannatettavaa.

    Visakallo Visakallo

    Korjuutuki on 50 euroa/ha, joten sillä ei ole enää merkitystä.

    mehtäukko

    Ravinneriistoonkin nähden vain tappiota mo:lle.

    Visakallo Visakallo

    Mutta mitä tehdään kaukolämpöyhtiöille ja energiapuun korjaajille, kielletäänkö heitä ostamasta ja korjaamasta kokopuuta?

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Muistaakseni Metsälehti kirjoitti että taimikot on inventointien mukaan hoidettu entistä paremmin ja uusi Metka ohjaa vielä tarmokkaammin siihen suuntaan. Tuki kannattaa ohjaavuuden takia säilyttää ainakin alle 8 metrin pituisten osalta, mutta korjuutuki joutaa poistaa kokonaan.

Esillä 10 vastausta, 141 - 150 (kaikkiaan 266)