Keskustelut Metsänhoito Energiapuun tulevaisuus

Esillä 10 vastausta, 131 - 140 (kaikkiaan 266)
  • Energiapuun tulevaisuus

    Tämä liittyy vuosi sitten julkaisemaani kuvaan: https://www.metsalehti.fi/lukijoiden-kuvat/miten-kasittelisitte-2/

    Kohteella tehtiin energiapuuhakkuu menneenä talvena. 16 ha alalta tuli kertymää 1047 m3. Ostomies arvioi, että pääosa kohteesta tehdään karsittuna rankana, ja jotkut kohdat kokopuuna. Näytti kuitenkin toteutuneen toisin päin. Hinta oli molemmille lajeille sama. Puustolle jäi tiheyttä vieläkin sen verran, että 5 vuoden päästä on edessä ensiharvennus. Muistelen usean palstan ”ammattimiehen” olleen kuvien perusteella sitä mieltä, että raivaussaha olisi oikea väline tällä kohteella. No, nyt tuli tehtyä hyvä ”raivaus”, hakkuutuloa tuli yli 20 k€ ja Metkat päälle. Olisi muuten ollut raivaussahalla aika iso työmaa…

    Tämän kohteen perusteella tuntuisi siltä, että rehevällä kasvupaikalla voisi puuta kasvatella alkuvaiheessa huomattavan tiheässä asennossa. 15 vuoden jälkeen energiapuuhakkuu ja 20 vuoden jälkeen ensiharvennus. Korkokannan ei tarvitse kummoinen olla, jotta tämä malli olisi kannattavin.

    Mutta, millaisia näkemyksiä palstalaisilla on energiapuun kysyntä- ja hintanäkymästä, sanotaan vaikka 15 vuotta eteenpäin? Itsellä on melko paljon ylitiheitä taimikoita, joissa vaihtoehtona olisi taimikonraivaus per heti, tai energiapuun korjuu 5-10 vuoden päästä.

  • sikari sikari

    Palomiehet joutaisi tulipalojen välissä pakkotyöhön josta sotealue saisi laskuttaa rankasti maan omistajaa. Sitten lämmitys takaisin öljylle ja kivihiilelle.

    mehtäukko

    V-kallo vetää nyt mutkia suoriksi sillä, että kun avustusjärjestelmä ja maan tapa on kieroutunut hyväksymään nykyistä risujen kanssa tolskausta, sitä ei saisi eikä pitäisi tervehdyttää. Ja sillä tavalla menettelyt eivät kyllä koskaan parane.

    Apli

    Ukrainan pakolaiset näihin töihin? Vangit? Ei kyllä tekijöitä löytyy jos löytyy maksajia, luulisi nykyisillä puun hinnoilla löytyvän, ainakin yhtiöiden ja metsähallituksen metsiin on aina löytynyt ihme jos yksityisten metsiin ei löydy? Tuet ei hommaa ratkaise, ne voisi ottaa kaikki pois, en ole koskaan raivannut omia metsiä tukien toivossa, toki ne otan jos annetaan, kaikki on kotiinpäin(:

    suorittava porras suorittava porras

    Kuten totesin ,annetaan ajan hoitaa ne rästikohteet. Kenenkään ei ole pakko niitä tehdä. Mennään kohteelle sitten vasta ,kun sieltä on oikeasti otettavaa .

    Kaikki liikenevät paukut varhaishoitojen tukemiseen . Sinne löytyy taatusti enemmän tekijöitä verrattuna siihen ,että harvalukuiset motoammattilaiset viettävät pusikossa kallista aikaa keräämällä koneella pystyrisuja . Lisäksi aiheutetaan valtavat päästöt korjattua puukuutiota kohden verrattuna ainespuuhakkuisiin. Aivan liikaa saatavaan lyhytaikaiseen hyötyyn nähden.

    Apli

    Olisiko paikallaan laki joka kieltää kokopuun korjuun esim alle 15v taimikoissa? Nuorissa metsissä? Siihen ainakin homma loppuisi kuten se kuuluisa kanan lento.

    Visakallo Visakallo

    Mutta millä estetään niiden urakoitsijoiden meneminen noille rästikohteille? Ei ne meidän puheita usko! Miljoonia motteja korjaavat joka vuosi, vaikka kuinka täällä niitä neuvotaan!

    mehtäukko

    Päästöjen määrä on sitten aivan oma lukunsa.

    Koneet viedään ja tuodaan lavetilla risukkoon johon ukot sitten kulkevat kyydeillään. Tuodaan p-ainetäydennyksiä ja uutta katkenneiden letkujen tilalle. Kerätään saalis tienvarteen, joka joko kuormataan ja viedään rekoilla terminaaliin, haketetaan, ja taas viedään lämpölaitokselle. Tai hakkuri saapuu laaniin ja hakettaa rojun kontti-autoon joka kuljettaa…Eikä maksa mitään?!

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Samantyylistä nähnyt, siinä ei ole raudassa rahaa eikä tuossa metsässä tehdä raivaussahan kanssa muutakuin ennakkoraivausta. Energiapuukohteella noita kuusia yritetään säästellä ja osasta kasvaakin varmasti jotain. Saattaa tehokkuuden nimissä sieltä kaatua kaikki, että se kalliimpi kikotin tienaa leipänsä jaomistajalle jää arvoton hieskoivikko.

    Siinä on vielä eroa onko tonnin raivauslasku vai onko plus miinus nolla. Kokopuu on varsin kätevää energiayhtiöille, että vaikka eroteltaisiin ranka ja kokopuu metsässä, ne voidaan ajaa tienvarteen samaan kasaan kun kaikkea puuta ei mahdu säilömään yleensä kaupunkien liepeillä olevilla pienillä tonteilla. Käyskenteli voimalaitoksen pihalla antaa varmasti vääristyneen kuvan energiapuuhommasta kun tontilla ei näy kuin isot puut. Hakkurikalustoa on kuitenkin kokoajan olemassa kun puolet energiapuusta on havuja et tienvarsi haketus ei ole häviämässä mihinkään.

    Tuollainen ajokone giljotiini yrittäjä saattaa olla ihan oikea yrittäjä jolle sovitaan asiakkaan eli metsänomistajan kanssa puusta maksettava hinta ja kun se kattaa omat kulut, kaikki lienevät tyytyväisiä. Voi olla, että se ei välttämättä tee tuota ympärivuotisesti tai voi heittää giljotiinin nurkkaan. Voi olla, parempi idea yrittäjyydestä kun ainespuuorjaksi lähteminen.

    Mitä tuossa julkun tilalla olisi pitänyt tehdä, kaataa 65 kuutiota maahan? Yli 8metrisessä taimikossa metkatuen ehtona on, että tiheys pitää olla alle 1300. Normaalin taimikonhoidon lisäksi tuollainen pitäisi vielä ensiharventaa raivurilla. Äly hoi.

    Visakallo Visakallo

    Jos mehtäukko rästikohteista puhutaan, niin niiden omistajat ovat tuskin edes kuulleetkaan mistään Kemeroista tai Metkoista. Kyllä hoidonpuutteen juurisyyt ovat muualla. Aivan samahan se on kiinteistöjenkin kanssa. Toisia hoidetaan hyvin, toisia huonommin, kolmansia ei ollenkaan. Kyllä niissäkin ne avustukset yleensä menevät niille, jotka muutenkin hoitavat kiinteistöään hyvin.

    mehtäukko

    ”…Kyllä hoidonpuutteen juurisyyt ovat muualla..”  eivät korjaannu sillä, että kun avustusjärjestelmä ja maan tapa on kieroutunut hyväksymään nykyistä risujen kanssa tolskausta, toimintaa laastaroidaan toisella järjettömyydellä.

Esillä 10 vastausta, 131 - 140 (kaikkiaan 266)