Keskustelut Metsänhoito Energiapuun tulevaisuus

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 81)
  • Energiapuun tulevaisuus

    Tämä liittyy vuosi sitten julkaisemaani kuvaan: https://www.metsalehti.fi/lukijoiden-kuvat/miten-kasittelisitte-2/

    Kohteella tehtiin energiapuuhakkuu menneenä talvena. 16 ha alalta tuli kertymää 1047 m3. Ostomies arvioi, että pääosa kohteesta tehdään karsittuna rankana, ja jotkut kohdat kokopuuna. Näytti kuitenkin toteutuneen toisin päin. Hinta oli molemmille lajeille sama. Puustolle jäi tiheyttä vieläkin sen verran, että 5 vuoden päästä on edessä ensiharvennus. Muistelen usean palstan ”ammattimiehen” olleen kuvien perusteella sitä mieltä, että raivaussaha olisi oikea väline tällä kohteella. No, nyt tuli tehtyä hyvä ”raivaus”, hakkuutuloa tuli yli 20 k€ ja Metkat päälle. Olisi muuten ollut raivaussahalla aika iso työmaa…

    Tämän kohteen perusteella tuntuisi siltä, että rehevällä kasvupaikalla voisi puuta kasvatella alkuvaiheessa huomattavan tiheässä asennossa. 15 vuoden jälkeen energiapuuhakkuu ja 20 vuoden jälkeen ensiharvennus. Korkokannan ei tarvitse kummoinen olla, jotta tämä malli olisi kannattavin.

    Mutta, millaisia näkemyksiä palstalaisilla on energiapuun kysyntä- ja hintanäkymästä, sanotaan vaikka 15 vuotta eteenpäin? Itsellä on melko paljon ylitiheitä taimikoita, joissa vaihtoehtona olisi taimikonraivaus per heti, tai energiapuun korjuu 5-10 vuoden päästä.

  • Visakallo Visakallo

    Eipä ole jpjulkun tekstiin mitään lisättävää, olisi itse toiminut aivan samoin. Kyllähän täällä aina ollaan kyöräämässä raivaussahan varteen, mutta menköön sahan kanssa omiin metsiinsä ne, joista siltä tuommoisella kohteella tuntuu. Tuossa on ollut konemiehille aivan kelvollinen savotta, tuskin valittivat. Tarkistin, mitä olin tuosta silloin aikoinaan kirjoittanut. Eipä ole tarvetta sanojani muutella. Hyvää jatkoa jpjulkulle!

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Muuten ok, mutta tiheässä alkukasvatuksessa voi mennä taimien latvukset piloille, joten jokin tiheyden maksimi järkevässä toiminnassa on.

    Visakallo Visakallo

    Uskon, että jatkossakin on energiapuulle kysyntää, näistä ennätyshinnoista saatetaan toki tulla hieman alaspäin. Minä myin 20 vuotta sitten kokopuuta vitosella, nythän se on ollut aivan toisissa hinnoissa.

    Tolopainen Tolopainen

    Ei sitä hakkuuta tehty noissa kuvien mukaisissa kohteissa, jos poistuma oli 65m3/h. Ei noista niin paljoa kerry vaikka kaikki olisi korjattu pois.

    Metsäkupsa Metsäkupsa

    Kyllähän energiapuun kultainen suhdanne oli ja meni. 20-25 euroa tienlaidassa jatkossa uskoakseni hinta. Kun metkatuet aikanaan loppuvat, niin kannattavuus ei hääppöinen. Jos taimikkonsa liian sakeana kasvattanut, niin säästäähän siinä raivausahakulut . Itse syyllistyin liian sakeana taimikoita kasvattamaan, mutta tämä energiapuu buumi pelasti. Taloudellinen lopputulos oli hyvä, nyt nämä n.100 ha jotka 4 vuoden aikaan läpikäytiin tai kaupat  tehtynä.

    Visakallo Visakallo

    Kyllähän tällä palstalla välillä hieman hymyilyttää, kun joka paikaan kyörätään raivuulle, ja aivan samat kyörääjät taivastelevat sitten 500 litran vuosibensoja! Tehkää perässä, niin ei tarvitsee turhaan taivastella.

    Kokenut kaiken tietää

    Ne kuvat kyllä näytti vähän vähäpuustoisemmalta. Mutta tuota pohdintaa varmaan aika moni tekee, itsekin kun olin raivuulla vähän suuremmassa taimikossa, aika paljon tuli sahattua lähes kuitukokoista puuta maahan, oli kuusitiheiköitä, susimäntyjä, ojanpenkoilla koivuakin. Useasti tuli mieleen, että jos olisi jättänyt raivaamatta, ja laittanut energiahakkuuseen parin vuoden kuluttua. Ei riittänyt usko energiapuun hinnan pysymiseen, ja aika ajoin käy niin, että ne kaikki energiakohteet ei syystä tai toisesta kelpaakaan. Raivasin, tein metkahakemuksen, metsä jäi hyvään kuntoon, ja on sitten tulevaisuudessa leimikkoa suunnitellessä enemmän vaihtoehtoja.

    Apli

    Kyllä energiapuulle voi ennustaa laskevaa hintaa joka vuosi, Kupsan kanssa samaa mieltä parhaat ajat takanapäin.. Mutta itse kasvatan kuitenkin taimikoita edelleen suht tiheinä en sillä ajatuksella että niistä tehdään vähän aikaisemmin energiaa vaan sillä ajatuksella että ne kasvaa ensiharvennukseen josta sitten tehdään joko kuitua tai energiaa.. Tarkkaa hommaa jotta latvukset ei kärsi, sekametsillä mennään..

    Nuakka

    Huippusuhdanne varmaan alkaa olla ohi, jos ei kansainvälinen tilanne huonone ja huoltovarmuuskysymys nousee ajankohtaiseksi. Sähkökattilat eivät tule poistamaan kokonaan puuenergian tarvetta, siirtokapasiteetin rajat tulevat ensin vastaan. Esim Kuopion Energia investoi sähkökattilaan, joka voi säästää poltettavaa energiaa 15%, mutta haukkaa Kuopion Sähköverkon siirtokapasiteetista puolet. Sitten puun poltto loppuu, kun ydinvoima tuottaa kaukolämmön suurimpiin kaupunkeihin, datakeskukset yms tarpeelliset laitokset vähän pienempiin ja lopuista pikkukunnista saatu viimeisetkin valot sammumaan.

    Visakallo Visakallo

    Kannattaa ensin hieman tutustua Suomen kaukolämpötuotannon mittasuhteisiin, ennen kuin alkaa sitä puheissaan läpeensä sähköistämään!

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 81)