Keskustelut Metsänomistus Energiapuun tuki jatkuu…..

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 30)
  • Energiapuun tuki jatkuu…..

    Päivän metsäuutiset kertoi hyvän uutisen pienpuun energiakohteille.
    Uskon että jopa ostoporras on ehkä jopa entistä tyytyväisempi nyt esitettyyn haketuksen jälkeiseen tukeen. Saa kuitenkin omansa ja saa laskea hinnoitteluun mukaan.
    Joten jos EU vielä suo ja todennäköisesti, niin saamme jatkaa kaupantekoa näilläkin kohteilla.
    Jotain valoa perusmetsänhoitoon ja nimenomaan vaihtoehtoja käsittelytapoihin.

  • suorittava porras

    On enemmän , kuin outoa , että tukea pumpataan osaksi kantohintaa. Todelliseen tarpeeseen , huimasti kasvaneiden työkustannusten korvaamiseen , ei rahaa tunnu liikenevän.

    Homma ei tule koskaan pyörimään omillaan , ellei korjuutaksoihin tule vähintään 30% :n korotus tai ellei siirrytä selkeästi järeämmille leimikoille. Niin….ja tämä 30%:n taksatarkistus tarkoittaa varmuudella kantohinnan laskua. Keppimetsät jäävät myös kirkkaasti 0-rajan huonommalle puolelle.

    Harjavallassa on jo oltu 0-rajan tuntumassa . Energiapalstan korjuuajankohtaa on siirretty vuosia eteenpäin , jolloin puut mahdollisesti ovat riittävän kookkaita korjattaviksi. Tähän on syytä muidenkin energiavaihtoehdon valinneiden varautua. Ilmaista raivausta motolla ei tulevaisuudessa enää tehdä . Nuori metsä saataa kuitenkin mennä varsin heikkoon kuntoon sopivaa korjuuhetkeä odoteltaessa.

    jees h-valta

    Ei kun nimenomaan motolla se raivaus tullaankin tekemään.
    Tosin vain näkemäraivaus mutta sehän riittääkin alan tekijälle.
    Kyllä homma nyt lähtee kulkuun ja saisin toki hakkuun omaani kyseiselle jutuissani esiityneelle alalle mutta käsitän toki järeämmän antaman paremman rahallisen tuloksen.

    suorittava porras

    Harjavallassa voi joutua odottelemaan jonkin aikaa , että motoraivaus toteutuu. Ilmeisesti viittaat tekstissäsi lisälaitteeseen , jolla raivaus voitaisiin tehdä. Parempiakin keksintöjä on joutunut romukoppaan. Se ,että kyseisen laitteen valmistaja on sponsoroinut metsänomistajien tilaisuuteen kahvit , ei takaa , että tuote päätyisi edes sarjatuotantoon.

    jees h-valta

    Suorittavalle totean vielä että mielestäni kyseinen ”esilistijä” on ainakin viisvaille-sarjatuotannossa. (Luin sen jostain lehdestä mutta en kyllä muista mistä) Sovitteetkin eri kaatopäille räätälöidään tarpeen mukaan. Ei nyt aivan raakile-protsta enää ollut mielestäni kyse. Korjatkaa jotka paremmin jutun muistavat. (Joku näitä metsäalan lehtykäisiä se oli hiljan) Ja laitetta testiajetaan koko ajan.

    suorittava porras

    ”harrastelijalle”

    …meinasi tulla ”purkista ” monistuskone… nyt vika lienee korjattu..käsien vapinalla tai alkoholilla ei osuutta tapahtumiin :))

    Tekotaksoista ja kohteista:
    Metsänomistajilla ja konemiehillä on hiukan poikkeavat odotukset ja käsitykset energiapuukohteista. MO haluaisi teettää koneella nekin räipät , jotka olisi edullisinta hoitaa raivaussahalla. Tuhannet pieniläpimittaiset riu`ut ovat konemiehelle painajainen. Pienemmän puun käsittely vie lähes saman ajan , kuin isommankin . Tiheiköissä työskentely on puolestaan erittäin hidasta .

    Tuki ei todellakaan kanavoidu työn tekemiseen . Se ei sellaisenaan edes riittäisi korvaamaan työkustannusten kohoamista , kun kohteen puusto on liian pientä. Jokainen voi tahollaan miettiä , mitä rk 4-5 cm läpimittaisten puiden(kemera-raja) tilavuus on ja paljonko niitä on kerättävä kuutioon . (vastaus: tilavuus 4-5l ja runkoja 200-250). Jos palstalla on tuhansia edellä mainitun kaltaisia pieniä runkoja , saattaa todellinen korjuukustannus olla jopa 50-80 € /m3 !!! Onko metsänomistaja valmis maksamaan työstä niin paljon? Käsiteltävien puiden tulisi olla keskitilavuudeltaan yli 50- , mieluummin 60 -litraisia , jotta työkustannus olisi kohtuullinen .

    Kohdevalinnan tärkeyttä on korostettu , eikä turhaan. Homma oli karkaamassa pahasti lapasesta , kun energiakohteiksi oltiin tarjoamassa aivan liian pieniläpimittaisia pusikoita. Käytännössä palstalla ei saisi olla yhtään alle 40- litraista runkoa , kun puun korjuussa käytetään konetta tai vierasta työvoimaa.

    suorittava porras

    Listijälisälaitteen veroton hinta on n 7000 euroa. Kukaan ei ole kuitenkaan ilmoittautunut vielä maksamaan raivaustyöstä lisähintaa. Käytännössä moni jättää laitteen hankkimatta juuri siksi , että sen mahdollisesti tuottava lisäarvo ei ole riittävä . Toisaalta koneen kouraan tulee yksi keskeytysten aiheuttaja lisää tuottavuutta alentamaan.
    Lisälaite kasvattaa kouran ulkomittoja ja hankaloittaa näinollen työn tekemistä ahtaissa väleissä. Runkovauriot varmasti lisääntyvät , mikäli kouraan viritellään moinen harava. Pitkät kannotkin yleistyvät , kun kouraa ei voida viedä puun tyvelle asti. Raivattujen risujen korkeat tyngät pitävät tästä huolen.

    Sen verran olen ollut ”protohommissa” mukana , että kovin ruusuista tulevaisuutta en lisälaitteelle povaa. Ahkeraa miestä raivaussahoineen se ei tule korvaamaan koskaan .

    PS . …siinä lehdessä (Metsälehti n:o 12) oli muuten annettu varsin hyvät neuvot siihen , kuinka pusikon kasvun taimikossa voi tyrehdyttää jo alkuunsa ja varsin edullisesti. Kun ne ohjeet toteuttaa , ei tarvita motokouran kupeeseen mitään ”lisähärpäkkeitä”.

    jees h-valta

    Jo konetyypin nimi kertoo olennaisen. Monitoimikone ja silloin vain taivas on epämääräisenä rajana sille kuinka monipuolisen laitteen ihminen nerokkuudessaan siitä vielä kehittää.
    Siihen voidaan laittaa vaikka kaukosäädettävä robo kuleksimaan konemiehen ohjaamana ja kätevillä keinonivelillään ja sahasormillaan siirtelemään näkemäesteet huitsin nevadaan.
    Voihan sillä olla oma majoitus siinä koneenkuljettajan vieressä ja omillakin hallintalaitteillaan korjailla pääkäyttäjän virheitä.

    suorittava porras

    …tuki jatkkuu , mutta puolittuu ….. eikä mene kauaa , kun loppuu kokonaan…

    Mitekähän ne 4000 kepin hehtaaritiheydessä kasvavat pöpeliköt käyvät kaupaksi? Voi käydä niin , että ainakin puolet ehtii lahota ennen , kun loput ovat riittävän järeitä korjattavaksi ja ostotoimihenkilöiden kiinnostus niitä kohtaan viriää.

    Puun takaa

    Suorittava on oikeassa. Uudessa systeemissä jäävän puuston paksuus saa olla 18 cm, eli sitäkin kautta tukea ohjataan entistä järeämpään puustoon.

    jees h-valta

    Ei se energian tarve tukien vähenemiseen lopu.
    Siitä vain joutuu silloin jotain ostavat firmat maksamaankin.
    Koko systeemi vain kustannustehokkaaksi. Sillä sitä tuen vajetta korjataan. Kootaan hakkuut vähän samoille koneketjuille jolloin ne hommaavat parhaan kaluston tarkoitukseensa.
    Sopimus-ja osaamisasiahan tämä tulee olemaan. Parhaat pärjää ja kehittyy ja loput jää ruikuttamaan ja vartoamaan niitä loppuun kilpailtuja päätehakkuita.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 30)