Keskustelut Puukauppa Energiapuun tienvarsihinta

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 90)
  • Energiapuun tienvarsihinta

    Mitähän on karsitusta hakepuusta maksettu eri alueilla? Kysyntä ainakin täällä länsirannikolla tuntuu olevan hyvä ja hinta jokseenkin kohtuullinen 22-25€ per motti. Ostajien mukaan hinta tulee nousemaan syksyä kohden, mutta tuskin yli 25€ mennään paljon. Tietysti puulaji ja puiden järeys vaikuttaa hintaan sekä energiapuukasan koko tienvarressa.

  • jees h-valta

    Koittakaa muistaa että on kyse alkuraaka-aineesta joka on vuosia ollut kovemmassa kurssissa kuin jalostus olisi kestänyt. Ette kai sitä kuitenkaan ole epähuomiossa jääneet havaitsematta?
    Se ei jätä katetta kuten jo kerroin. Ja kun metsäyhtiöt ovat saaneet muita kannattavia jakeita alkaa tuon sahauksen massiivinen ”tervehdyttäminen”. Tai lopetus niin kauan kuin jossain muualla kannattaa.

    Puun takaa

    Esim. Saksassa ja Itävallassa tukkien hinta on lähes kaksinkertainen Suomen hintaan nähden ja heillä sahaus kannattaa. Miksi?

    jees h-valta

    Me emme ole Saksassa emmekä Itävallassa. Joten nuo vertailut ovat täysin turhia. Tämä meidänkin tavaramme tulee maksamaan jalostettuna kyseisissä maissa huomattavasti enemmän sinne rahdattuna. Voisi kysyä että mikset sitten puuntakunen ole avannut markkinoita näihin maihin ja tehnyt kovaa tiliä tukeillasi?
    Myös jonkun yksittäisen pienkaupan vertailu normierien kauppaan aivan yhtä turhaa spekulointia.
    Vain se minkä verran saamme jalostettuna myytyä maailmalle laivalasteittain merkitsee meidän tavis-mo:en tilanteeseeen.
    Minulla ei ole muuta kuin visiot tulevaisuudesta ja nekin vain lähitulevasta. Elinaikavisiot riittävät minulle ja pelkään että joudutte toteamaan taas jotain muuta kuin haaveita kauniista metsävauraudesta tukkirintamallanne. Varminta olisi alkaa myyskennellä jo nyt jos jotain rahaksi on muutettavissa.
    Minä ainakin aion edelleen jatkaa säännöllistä kuusileimikoiden tekoa edelleen. Enkä istuta kuusta.

    Metsuri motokuski

    Itse olen ajatellut niin että tälle pohjolan tiukalle rakennuspuulle on aina kysyntää. Keski-Euroopan puu on höttöpuuta ja katkontapituudet aika lyhyitä vääryydestä johtuen. Sen vuoksi hyvän tukkipuun kysyntä on taattua. Kuitupuumarkkinat voivat jatkossa olle uhattuja. Pohjolan kuitupuulle ei ole enää jatkossa sellaista kysyntää jos uusia tuotteita ei keksitä. E-puun osalta tilanne ei ole niin ruusuinen kuin jesse antaa ymmärtää. Massapolttoaineeksi siitä ei ole ja syitä on paljon. Tukipolttoaineena kylläkin tosin reilusti energiatukea se vaatii. Kilowattituntia kohden energiasisältö on e- puulla kehno. E-puu vaatii rinnalle aina edullisen massapolttoaineen, joko kivihiilen tai turpeen. Kumpaakin riittää kunhan haittavaikutuset saadaan koko ketjun osalta kuntoon. Kivihiilellä se taitaa olla helpommmin hoidettu kuin turpeella, jolla on myös noita vesistövaikutuksia.

    Joten minusta nykyinen metsänhoitosuunta on aivan oikein ja jessenkin ajatuksille on varmaan myös tilaa. Mutta ei se nyt niin hyvä bisnes ole kuin jesse antaa ymmärtää. Olen sen verran paljon noita e-puu metsiä hakannut että jotain tiedän niiden kantorahatulojen kertymästä.

    jees h-valta

    Eihän olekkaan kyse senhetken kantorahatulojen autuudesta vaan sen hyödyllisyydestä sekä yhteiskunnalle että metsänomistajalle.
    Kyllä kantorahatulollakin on merkitystä koska muuten raivaustarvekin on olemassa. Pitää ottaa huomioon että maksatko vai saatko. Ja kun saat muutaman satkun/ha tai maksat siitä vastaavasti kokonaishyöty mo:lle on kuitenkin huomattavan edulliseen suuntaan. Kokonaisetu saattaa nousta helposti nytkin lähes tonniin/suoritettava hehtaari. Raivaushan hakkuuta ennen on kevyt toimi ja sen puolesta moni vastentahtoisempikin raivaaja saattaa päätyä jopa omatoimiraivaukseen. Kaikissa sitä ei tarvita lainkaan varsinkin jos varhaisperkaus on asianmukaisesti ja oikeaan aikaan suoritettu. Turve ja e-puu on jo nyt arkipäivää täällä Satakunnassa. Toivottavasti pian koko Suomessa.

    jees h-valta

    Ja vielä noista pohjolan tiukoista rakennuspuista. Eipä juuri ole vastaaan tullut vaikka yksi talokin on tullut viimevuosina rakenneltua. Kyllä on tavallista höttöä jota on veistelty juuri tuon Glan kuvan kaltaisista männyn ketaleista joista laatukäsite löytyy vain vilkkaassa mielikuvituksessa. Suurin osa kotimaan puusta kasvaa nyt erittäin rehevästi typpilaskeuman ja kosteuden avittamana.

    Korpituvan Taneli

    Tässä nyt mitään selvänäkijän kykyjä vaadita, kunhan silmäilee hiukan ympärilleen. Historia todistaa, että rakennuspuu on ennenkin selvinnyt. Sille ei yhtä helposti löydy korvaajaa etelämpää.

    Jos katsotaan maailman energiatilannetta laajemmin, niin ihmeellinen keikahdus tuntuu tapahtuneen tuon liuskekaasun myötä. Energiasta ei taas sitten olekkaan maailmanlaajuista pulaa tulossa, niinkuin muutama vuosi ”tieteellisen varmasti” todisteltiin.
    Suomen vihreät eivät näytä hevillä luopuvan, ah niin vihreästä kivihiilestään. Turpeen tuotantoakaan ei niin vain lopeteta. Ydinvoimaa ollaan rakentamassa lisää. Tuulimyllyjenkin tukemiseen tunnutaan sitoutuneen tiukasti. Kaiken lisäksi energian kulutuksen huippukin lienee jo Suomessa nähty
    Ei ole ollenkaan varmaa että energiapuun tuet säilyvät tässä myllerryksessä. Toivottavasti e-puu pystyy pitämään edes nykyisen asemansa polttoaineena. Siihenkin tarvitaan tiukkaa hintakuria, voimalaitoksen kentälle toimitetun puun hinnalla ei juurikaan ole varaa nousuihin.

    Tähän vielä lisätään kuitupuun kysynnän jämähtäminen ainakin paikoilleen, jopa kysynnän laskukin on mahdollinen. Siinäpä sitä on sitten perusteet pitää jalat maassa ja tähdätä metsätaloudessa siihen tukkiin ja ottaa matkanvarrella rahaa sieltä mistä sattuu saamaan.
    Muuten haapatukkiin tähtääminen loisi varmuutta haavanvijelyynkin. Turha tuudittautua siihen että on luvattu kuusikuidun hinta. Mistä me tiedämme sen kuusikuidun hinnan tulevaisuudessa, vaikka kuusi onkin se puu, joka kuituteollisuudessa viimeksi pintansa pitää.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    jees h-valta

    Kyllä Suomessa tiettävästi taloja edelleen lämmitetään vaikka sähköä rittämiin olisikin. Tiettävästi on nytkin. Kaukolämpölaitokset ja isot teollisuuden polttovoimalat noita hakkeita pääasiassa tulee käyttämään. Sähköntuotanto niissä on aika paljon tökkinyt.

    Puun takaa

    Rakentamisessa käytetään nykyisin eniten nopeakasvuisesta tukkipuusta jalostettua tavaraa keveytensä ja hyvän U-arvonsa takia.
    Hidaskasvuinen puu ohjautuu enemmänkin puusepänteollisuuteen ja muuhun erikoiskäyttöön.
    Mitä taas energiaaan tulee, siitä ei tule jatkossa olemaan Suomessa pulaa, sillä Olkiluodon uusi ydinvoimala valmistuu kuin valmistuukin, ja venäläiset taasen rahoittavat ja toteuttavat Pyhäjoen ydinvoimalan ainakin nopeammin kuin ranskalaiset Olkiluodon.
    Voidaan jopa tulla tilanteeseen, että Suomesta tuleekin energian viejä.

    Puun takaa

    Kysymys onkin energiapuun hinnasta.
    Mikään nähtävissä oleva asia ei puolla hinnan pysymistä nykyiselläkään tasolla.
    Kemera-kauden jälkeen vain järeämpi tavara kunnon leimikoista hinnoitellaan.

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 90)