Keskustelut Metsänhoito Energiapuun korjuuseen järkeä runkojen minimikokoa kasvattamalla.

Esillä 10 vastausta, 101 - 110 (kaikkiaan 132)
  • Energiapuun korjuuseen järkeä runkojen minimikokoa kasvattamalla.

    Kuka on keksinyt , että energiapuuta on mahdollista kerätä rinnankorkeusläpimitaltaan 40mm:n risuista ?! Pystystä niitä ei ainakaan ole mitään järkeä lähteä yksitellen keräilemään. Vielä 100mm:n läpimitaltaan olevat puut ovat selkeästi konekorjuun kannattavuusrajan alapuolella.

    Alapuolella olevista luvuista käy selkeästi ilmi , että alle 100 mm rk läpimitaltaan olevien puiden keräily on silkkaa ajan ja resurssien haaskausta. Kun teosta maksetaan vain kilojen mukaan riippumatta käsiteltävästä runkomäärästä ei ole lainkaan sama millaisia kohteita korjataan

    Alle viiden kuution tuntituotokset koneella vievät varmasti vararikkoon. Pieniläpimittaista puuta tehtäessä tämä mahdollisuus on aina lähellä. Haluaisin nähdä sen kaverin , joka saa kasalle tunnissa 5 kiintoa puuta 40mm läpimittaisista ja 4 metriä pitkistä rasseista. Niitähän ei ”tarvitse” keräillä kun 1665kpl tunnissa 9 metrisiä ”vain” 830 kpl, nämä on tosin katkaistava kertaalleen keskeltä.

    40mm paksu(ohut) ja 4m pitkä raippa on tilavuudeltaan 3 litraa ja näitä menee 333kpl kiintokuutioon ,

    40mm/ 9 metrisen tilavuus 6 litraa , joita mennee 166 kpl kiintokuutioon

    70mm/4m tilavuus 10 litraa ja 100kpl/m3

    70mm/9m tilavuus 19 litraa ja 52kpl/m3

    100mm/4m tilavuus 20 litraa ja 50kpl/m3

    100mm/9m tilavuus 38 litraa ja 26kpl/m3

    PS. 2000 (kpl) katkaisua (kaato/katkaisu) giljotiinikouralla PÄIVÄSSÄ on jo kova saavutus. Laskekaa tästä , montako kuutiota rk 40mm:n /400mm(pit) raippoja on mahdollista katkoa päivässä(/8h) yksi kerrallaan ja paljonko muodostuu työkustannushinnaksi tehtyä kuutiota kohden , kun tuntikustannus on 70-80 eur.? (…kun se jesse on näitä niin kovasti tarjoamassa)

  • suorittava porras suorittava porras

    Jesse kiteytti erinomaisesti sen henkisen aluskasvoksen tilan missä metsätaloudessa mennään.

    On vain pieni ristiriita sinä , että metsän pitää olla jo totaalisesti pilalla ennen , kun konehakkuu enrgiakohteella on tekijälleen tuottavaa. Tukien tulisi kohdistua työn kustannuksiin , mutta ne valuvatkin saamattoman mo:n liiveihin. Onneksi tämä kehitys on pysähtymässä.

    Harrastelijan asialliseen kommenttiin voisi vielä lisätä , että se apu on monessa tapauksessa hyvin lähellä . Taimikon raivaaja löytyy , kun vilkaisee peiliin. Ei tule kalliiksi ja työmäärään voi itse vaikuttaa . On nimittäin mahdollisuus ihan itse päättää tekeekö saman homman nyt , vai kymmenen vuoden kuluttua , edullisesti , vai tuplakustannuksilla.

    H-vallan kriitikko

    harrastelija 25.11,2012

    ”””Tässä suurin virhe on siinä, että miestyönä tuollaiset rassihommat pitäisi tehdä.
    Mies katkoo nilkasta ja pistää kouranippuihin hyvinkin päivän aikana tuhat rassia (emännän kanssa katkottiin, karsittiin ja niputettiin tuhat viittaa päivässä).

    Kustannus on silloin 4 – 5 osa konekustannuksesta.
    Mikä p*****le se on, ettei tuon tapaista työtä voi tehdä miestyönä ”””

    Ei, ei veikkonen, ei se nykyaikaan noin onistu!
    Tänä päivänä vaaditaan puolen miljoonan euron investointi, että saadaan 25 tonnia rautaa sinne pusikon reunaan!

    ….niille s…tanan ”luudaksille” muuen mitään mahda…

    jees h-valta

    Tuolla yllä harrastelija oli päästämässä metsiään raivaamaan täysin metsäalan ulkopuolista väkeä. Ajatuksella että osaahan sitä.
    Ei osaa. Mieluummin laitan energiahakkuun ammattitaitoisen koneenkuljettajan tekemänä kuin katurahvasta. Sitäpaitsi siitä vielä maksaa ostava taho kantorahatuloa kuten suorittavakin totesi.
    Ja oikeinhan se on että tavarasta maksetaan. Niin täälläkin.

    jees h-valta

    Vielä tuosta ammattilaisnäkökulmasta sen verran lisää että kun eilen illalla syynäilin niitä kahta kuviota jotka aioin energiahakkuuttaa tulikin lievä ylläri. Metsäkeskus ei nähnyt niillä kuvioilla mitään vikaa vaan luki ettei tomenpiteitä viiteen vuoteen.
    Mutta sitten seuraavassa nuoremmassa oli ja tukikelpoisuuskin mainittiin. Keskimitaltaan 70mm runkoja. Joten tais mennä pienempään metsään homma. Ei se silti minua haittaa.

    suorittava porras suorittava porras

    70mm/4m tilavuus 10 litraa ja 100kpl/m3

    70mm/9m tilavuus 19 litraa ja 52kpl/m3

    Tulevatkohan todelliset ammattinsa osaavat konemiehet rassaamaan harjavaltalaisen keskiläpim. 70 mm:n pusikkoa pusikkoa ? Ei varmasti.

    On muuten paljon helpompaa opettaa ummikkoakin raivaussahan käyttöön , kun moton puikkoihin. Osaaville motokuskeille on töitä normaaliolosuhteissa liikaakin.Energiasavotoiden työntekijöiden taso näkyy selvästi myös korjuujäljessä. Yli 60%:lla työmaista on ollut huomautettavaa.

    jees h-valta

    Jos kerran tuhdimpia töitä ei ole luulisi olevan sama mitä sitä puikottelee. Kyllä kait taitaa aika pitkälti samat koneurakoitsijat tehdä ne kaikki laidasta laitaan. Ja samat kuskit.
    Täällä suunnallahan on yksi iso metsäkoneyritys joka tekee jopa monellekkin firmalle työt. L&T:n Biowatin kalusto on varmaan omaa.

    suorittava porras suorittava porras

    Ei ole todellakaan sama missä tiukan talouden aikana työskennellään. Yrittäjälle tulisi joidenkin keppimetsien kohdalla edullisemmaksi laittaa kuski etelään lomalle täydellä palkalla , kun annataa hänen puuhastella jossakin onnettomassa pöheikössä.

    Kohteiden tulee olla erityisen hyviä , jotta talous pysyy vähäisen rahavirran aikana tasapainossa. Juuri tästä syystä energian hankintaan tarkoitetuista laitteista on yrityksessä , jossa työskentelen osin luovuttu . Energiakoura ja kantojen nostoon tarkoitettu kone lähtivät talosta , kun toiminnan tuottavuus ei ollut riittävä.Toimintaan sidottua tuottamatonta pääomaa on viisaasti vähennetty.

    Onneksi kelit tuntuvat paranevan , että ne puolenkymmentä motoketjua saadaan viikkojen seisokin jälkeen töihin.Toisen asikkaan koneketjut ovat onneksi pyörineet , joskaan kiirettä ei ole ollut nilläkään.

    jees h-valta

    Juuri tänään tuli Metsä-Groupin lehti ja siinä kannen julistus oli heti että energiapuulla hyvät markkinat. Ostohaluja tuntui kovasti riittävän ja laajat selvitykset sisäsivuilla aiheesta.
    Kaikki käy: kannot, hakkuutähteet, rangat, ja hakkuu kuulemma sujuu kokoajan paremmalla tasolla.

    suorittava porras suorittava porras

    Jutussa kerrottiin energiahakkuiden keskittyvän ensiharvennuksien yhteyteen , jolloin korjuu tehdään yhdistelmäkorjuuna.

    Myöhemmin kuvissa vilahti myös apulaispiiripällikkö , jonka ohjeisen mukaan alle 60 mm raipat raivataan energiakohteilta (kertoi asian koulutustilaisuudessa). Energiapalstat on siis raivattava ennakkoon . Näin turvataan kohtuullinen korjuujälki.
    Energiapuuta ostetaan , mutta ei välttämättä ihan kaikkea ,mitä tarjotaan. (kappale Laitisen Ollin kuvan vieressä)

    jees h-valta

    Se asia on ehkä ok. mutta sekin nähdään kun myös energiaerikoistunut ja kaupantynkääkin jo tähänkin asti tehnyt käy myös osaltaan katsomassa. Vielä syksyllä oli ohje 40mm. ja jos se pätee edelleen saattaa jälleen kallistua sille puolen. Heidän tyäjälkeään on jopa kehuttu. Kaikki ei aina kulje kummallekkaan osapuolelle mieluisasti joten niitä sitten sovitellaan.
    Jos ei yhteisymmärrystä löydy ei tehdä mitään. Ja silti saattaa seuraava Metsäkeskuksen päivitys tehdä toimen tarpeettomaksikin eli odotellaan muutama vuosi ja tehdään joko ensiharvennus tai yhdistelmäkorjuu. Nuo rahat eivät kuitenkaan ratkaise vaan metsän tila ratkaisee enemmän. Ja sitä saa kuitenkin helppailtua polttopuutarpeisiinkin suht mukavasti. Sekin on kuin rahaa pankkiin pistäisi kun oman metsän puuta lyö pannun pesään.

Esillä 10 vastausta, 101 - 110 (kaikkiaan 132)