Keskustelut Metsänhoito Energiapuun korjuuseen järkeä runkojen minimikokoa kasvattamalla.

Esillä 10 vastausta, 91 - 100 (kaikkiaan 132)
  • Energiapuun korjuuseen järkeä runkojen minimikokoa kasvattamalla.

    Kuka on keksinyt , että energiapuuta on mahdollista kerätä rinnankorkeusläpimitaltaan 40mm:n risuista ?! Pystystä niitä ei ainakaan ole mitään järkeä lähteä yksitellen keräilemään. Vielä 100mm:n läpimitaltaan olevat puut ovat selkeästi konekorjuun kannattavuusrajan alapuolella.

    Alapuolella olevista luvuista käy selkeästi ilmi , että alle 100 mm rk läpimitaltaan olevien puiden keräily on silkkaa ajan ja resurssien haaskausta. Kun teosta maksetaan vain kilojen mukaan riippumatta käsiteltävästä runkomäärästä ei ole lainkaan sama millaisia kohteita korjataan

    Alle viiden kuution tuntituotokset koneella vievät varmasti vararikkoon. Pieniläpimittaista puuta tehtäessä tämä mahdollisuus on aina lähellä. Haluaisin nähdä sen kaverin , joka saa kasalle tunnissa 5 kiintoa puuta 40mm läpimittaisista ja 4 metriä pitkistä rasseista. Niitähän ei ”tarvitse” keräillä kun 1665kpl tunnissa 9 metrisiä ”vain” 830 kpl, nämä on tosin katkaistava kertaalleen keskeltä.

    40mm paksu(ohut) ja 4m pitkä raippa on tilavuudeltaan 3 litraa ja näitä menee 333kpl kiintokuutioon ,

    40mm/ 9 metrisen tilavuus 6 litraa , joita mennee 166 kpl kiintokuutioon

    70mm/4m tilavuus 10 litraa ja 100kpl/m3

    70mm/9m tilavuus 19 litraa ja 52kpl/m3

    100mm/4m tilavuus 20 litraa ja 50kpl/m3

    100mm/9m tilavuus 38 litraa ja 26kpl/m3

    PS. 2000 (kpl) katkaisua (kaato/katkaisu) giljotiinikouralla PÄIVÄSSÄ on jo kova saavutus. Laskekaa tästä , montako kuutiota rk 40mm:n /400mm(pit) raippoja on mahdollista katkoa päivässä(/8h) yksi kerrallaan ja paljonko muodostuu työkustannushinnaksi tehtyä kuutiota kohden , kun tuntikustannus on 70-80 eur.? (…kun se jesse on näitä niin kovasti tarjoamassa)

  • Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Nyt kun Suorittava porras on joka tapauksessa pois moton kopista, hän voisikin tulla vaikka viikoksi Tanelin kanssa operoimaan raivaussahaa. Ehdittäisiin vielä ennen talvikorjuuta nitistämään monta suksisauvaa. Kyllä se paikallinenkin motoyrittäjä siitä tykkäisi, vaikka ei ostajan vaatimus ollutkaan.
    Pidettäisiin pitkiä taukoja ja laitettaisiin siinä kuntoon niin hirvi- kuin energiapuuasiatkin ja illalla sitten jatkettaisiin juttua. Kyllähän sitä kortteerin ja ylläpidon lisäksi voisi maksaa palkkaakin siltä viikolta.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    suorittava porras suorittava porras

    Kiitos kutsusta Taneli .Jos olisin ollut ennustaja ja kutsu olisi tullut kolme viikkoa sitten , olisi homma voinut jopa toteutua. En valitettavasti ole lomautettuna , ei vaan ole tällähetkellä leimikoita .Tämän vuoksi minun on oltava työnantajan käytettävissä heti , kun leimikko ilmaantuu.
    …mutta ensi keväänä voi olla hyvinkin tilaisuus tarttua sahan kahvoihin.Olen tehnyt muutaman vuoden välein raivauksia kelirikkoaikaan , joten sahailu ei ole lainkaan vieras eikä vastenmielinen asia.

    Voisin esittää vastakutsun Tanelille jo sitä ennen. Voisimme käydä katsomassa vuosien varrella tekemiäni energiakohteita ja katsoa , missä tilassa ne nyt ovat .Samalla olisi mahdollista tarinoida matsäalan toimijoiden yhteistyön kehittämisestä ja siitä , kuinka parannetaa kilpailukykyämme puumarkkinoilla. Konehakkuun haasteet tulisi varmasti käytyä läpi samalla reissulla.

    PS Voisimme vaihtaa osoitteita Metsälehden /Mikko Riikilän välityksellä.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Suorittava Porras
    ”Voisimme vaihtaa osoitteita Metsälehden /Mikko Riikilän välityksellä. ”

    Näin voisimme joka tapauksessa tehdä. Riikilällä on yhteystietoni jo Vaarin perintönä, mutta voisin panna viestin hänelle että voi ne sinulle luovuttaa.

    Kiitos kutsusta, mutta en usko että olen ainakaan näillä näkymin lähdössä kohteitasi katsomaan.
    On yhtä sun toista tekemistä ja eläkeläisen päivä alkaa myöhään ja sisältää paljon taukoja. Tämä syyspimeäkin rajoittaa päivää kovasti. Kun valoisaa on 5 tuntia, niin sijoita siihen sitten ne pitkät tauot.
    Matkaakin taitaa kertyä aika paljon?

    Kehitellään ajatuksia!
    ps Unohdit ruodittavista asioista hirvet pois?

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    jees h-valta

    Harrastelija varmaan voi jos on päivät pitkät (nyt lyhyet) vapaalla.
    Päätyö vie valoisan ajan ja viikonloput menee kyllä metsässä ja joskus jotain muutakin ohjelmaa kertyy. Mutta kun on uudistettu säännöllisesti joka vuosi alaa alkaa olla yksinkertaisesti sen verran että pitäisi ruveta jo otsalampun valossa yötuuriin. Sitäpaitsi kun siitä koituu itselle kuluja ja tunteja paljon kannattaa se ulkoistaa.
    Ja ottaa siitä vielä kantorahatuloakin. Vaikka pienemmänkin.
    Laskuoppi on näin yksinkertaista harrastelija.

    huski

    tässä on ollut hyvä keskusteluketju- pyöritään paljolti ydinasian ympärillä.Kouluja , kursseja käyneenä , motonpuikoissa olleena(15v )ja nyt raivausurakoitsijana törmään jatkuvasti yksinkertaisesti HUONOON metsänhoitoon ja rahaakin puuttuu.Ja kun tähän lisätään valtion kemera rahat niin on tää melkoinen soppa ja hämmentäjiä piisaa.Tekemätöntä työtä nään kokoajan silmänkantamattomiin olen puuttunut niihin ja kysellyt hieman että laittettaisiinko kuntoon jne.Mutta olen tullut siihen tulokseen että jos maanomistaja on pikkuisenkin ammattitaidoton ohjaan hänet mhy:n puheille ja sen neuvottelun jälkeen olen tarjonnut palvelujani isännille.Tämän ikäiset metsät tarvitsisivat suurempaa huomiota suomessa , jotain selkeyttä asioden ymmärtämiseen,missä kiertoajankohdalla metsässä tehdään tuottoa,sadon korjuu sujuu helposti (aukot,isotharvennukset),. Voisin yrittää kiteyttää että ONKO metsän omistajien versus palveluiden tuottajien välillä jonkinmoinen rotko,tukiviidakko,yhteydenpuute,mhy:nkuppikuntaisuus,valtiontukea väärässa paikassa,metsäyhtiöt haluaa herkkua ei hoitaa asioita kuntoon,huonot korvaukset palveluista,jne.Mulla on tullut tälläsia tuntemusia ajoittain. Kyllä moto on väärä kampe kohteeseen jossa rungon koko on <50 L. Voi että kun riittäsi paasaamista- suorittavan ja Tanelin panelin paikakat kiinostaisivat.

    jees h-valta

    Harvempi metsä kasvaa monona. Eli yhdenasennon tavarana.
    Jos on viiskytälitraa ja alle on myös yleensä lähempänä sataa litraa olevaa tavaraa samalla palstalla riittävästi. Ja se riittävyys on juuri sitten ostavan silmässä. Hänen pitää palstaa katsellessaan tietää tekeekö siitä energialeimikon. Loppu onkin sitten jo jonkun muun kuin metsänomistajan murhe. Pystykauppa on siinäkin lajissaan juuri sitä.

    Gla Gla

    Lukijoiden kuviin on ilmaantunut tämän viestiketjun aihetta sivuava kuvasarja. Käykää katsomassa, toivottavasti kuvien lähettäjä laittaa pian alustuksen aiheesta,

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Ymmärtääkseni metsänhoidon tukea oltaisiin mm. tässä esille tuotujen ongelmien takia suuntaamassa aikaisempaan vaiheeseen taimikon kehityksessä, eli vähemmän energiapuutukea ja enemmän taimikonhoitotukea.

    jees h-valta

    Niistä tukien suuntautumisesta ei tiedä vielä yhtään mitään. Kun ei oikein tuo eurounion saa asiaa eteenpäin missään muodossa.

    jees h-valta

    Vai maksaa metsänomistaja mielellään kun vastapainona on kantorahatuloa konetyöstä??

Esillä 10 vastausta, 91 - 100 (kaikkiaan 132)