Keskustelut Metsänhoito Energiapuun korjuuseen järkeä runkojen minimikokoa kasvattamalla.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 132)
  • Energiapuun korjuuseen järkeä runkojen minimikokoa kasvattamalla.

    Kuka on keksinyt , että energiapuuta on mahdollista kerätä rinnankorkeusläpimitaltaan 40mm:n risuista ?! Pystystä niitä ei ainakaan ole mitään järkeä lähteä yksitellen keräilemään. Vielä 100mm:n läpimitaltaan olevat puut ovat selkeästi konekorjuun kannattavuusrajan alapuolella.

    Alapuolella olevista luvuista käy selkeästi ilmi , että alle 100 mm rk läpimitaltaan olevien puiden keräily on silkkaa ajan ja resurssien haaskausta. Kun teosta maksetaan vain kilojen mukaan riippumatta käsiteltävästä runkomäärästä ei ole lainkaan sama millaisia kohteita korjataan

    Alle viiden kuution tuntituotokset koneella vievät varmasti vararikkoon. Pieniläpimittaista puuta tehtäessä tämä mahdollisuus on aina lähellä. Haluaisin nähdä sen kaverin , joka saa kasalle tunnissa 5 kiintoa puuta 40mm läpimittaisista ja 4 metriä pitkistä rasseista. Niitähän ei ”tarvitse” keräillä kun 1665kpl tunnissa 9 metrisiä ”vain” 830 kpl, nämä on tosin katkaistava kertaalleen keskeltä.

    40mm paksu(ohut) ja 4m pitkä raippa on tilavuudeltaan 3 litraa ja näitä menee 333kpl kiintokuutioon ,

    40mm/ 9 metrisen tilavuus 6 litraa , joita mennee 166 kpl kiintokuutioon

    70mm/4m tilavuus 10 litraa ja 100kpl/m3

    70mm/9m tilavuus 19 litraa ja 52kpl/m3

    100mm/4m tilavuus 20 litraa ja 50kpl/m3

    100mm/9m tilavuus 38 litraa ja 26kpl/m3

    PS. 2000 (kpl) katkaisua (kaato/katkaisu) giljotiinikouralla PÄIVÄSSÄ on jo kova saavutus. Laskekaa tästä , montako kuutiota rk 40mm:n /400mm(pit) raippoja on mahdollista katkoa päivässä(/8h) yksi kerrallaan ja paljonko muodostuu työkustannushinnaksi tehtyä kuutiota kohden , kun tuntikustannus on 70-80 eur.? (…kun se jesse on näitä niin kovasti tarjoamassa)

  • topintam topintam

    Onhan tuossa lukuja mitä pyöritellä… vängätään nyt lauantain kunniaksi vähän,,,

    200 ekua pitäs saaha päivälle kun sahan kans lähen hortoilemaan,,sen verran oon kokeeksi tehny energipuuta että tankilla pääsee riuskilla otteilla lähelle 100r tankki semmosta nättiä männikköä,,eli tommoses 20 litran taimikos kasolle sen 10 kiintoo päivään,

    20 kiintom3 tekokuluja tulis tolla tahilla,,ajo jotain 5e

    tienvarres maksetaan tukineen 23eur joten nirppinarppi jää päivätavote saavuttamatta,,,tosin kantorahaosuus kannatttaa näissä laskelmissa jättää kaukaiseksi toiveeksi 🙂 Noooooooo hoijjon vuoksi niinkun sitä ruukataan mainostaa.

    Leevi Sytky Leevi Sytky

    Ennenvanahaan sanoivat ainakin Savossa näin: ”Metälle pittää antoo kirvestä, se ee muuten kasva!”

    Näinhä se on tilanne tänäkin päivänä. Kirveen/vesurin tilalle on vain tullut raivaussaha. Se on uskomatonta miten joutuisasti sitä tilavuutta tulee vaikkapa koivulle, kun ne raivataan sopivaan tiheyteen.
    Olkoon koivut vaikka kuusentaimikon seka/ylispuina. Kestänee kasvattaa 200 litraisiksi 300 koivua/ha, eikä kuusien kasvu/laatu kärsi.

    Metsäkupsa Metsäkupsa

    Raivaussahalla maahan lannoiteeksi,paras lopputulos.Teki raipikon koneella tai metsurityönnä ei rikastumisen pelkoa,Harrastukseksi voi sopia,koska kaikenlaista maailmaan mahtuu.

    jees h-valta

    Niitä yleensä on kyllä jo monen kokoista ja litratilavuutta löytyy esim. yleensä lehtipuusta jo paljon paremmin. Kyllä se kannattavaa näyttää olevan kun sitä kerran tehdään. Kummaa kitinää jos koneet sitä jatkuvasti tekee kuitenkin. Eipä sitä kustannusta runkokohtaisesti lasketa ja kokonaismassaläjä siellä sen tuloksen antaa. Ostavalle firmallekkin. Eipä oikeastaan edes kiinnosta saako se koneurakoitsija mitään mutta kaipa niitä sitten täytetyöksi niidenkin kannattaa tehdä. Aivan selkeästi energiapuun osto on lisääntymään päin. Ja kannattavuus ainakin erikoistuneilla näyttää olevan paranemaan päin. Tunnuslukuja seuraamalla.

    jees h-valta

    Ja metsäkupasalle, etten usko että kukaan on kuvitellut rikastuvansa energiahakkuulla mutta tili se on muiden joukossa,sekin. Rehevillä pohjilla ei tarvetta olemattomalla puustolannoituksella ole. Kasvaa kyllä ilmankin.

    Leevi Sytky Leevi Sytky

    Energiapuuta pitää kasvattaa ja sitä pitää myös hakata konellisesti. Siihen velvoittaa jo sopimus, joka liittyy näihin ilmastonmuutosasioihin. Vuoteen 2020:kö sitä uusiutuvaa piti lisätä tietty määrä?
    Tuossa yllä sanoin siitä raivaussahan ahkerasta käytöstä ja mitkä vaikutuset sillä on. Korjattava energiapuu pitää saada ihmisen toimilla järeytymään. Omien kokemusten perusteella uskallan sanoa, että istutus kuusikon seka/ylispuuna voi kasvattaa jopa 300 kpl/ha koivua, eikä kuusikon laatu, eikä kasvu kärsi. Onhan huomioitava myös lehtipuun kuusien kasvumaata parantava vaikutus.
    Näin saadaan ensiharvennuksen yhteydessä korjata energiapuuta vähintään 60 motti/ha ja tämä arvio on alakanttiin, Kuusista lisäksi ainespuuta 40-60 mottia/ha.

    Mikä tärkeintä, näin menetellen on istutukuusikko säilyttänyt elinvoimansa, (vahva juuristo, eikä puut ole kärsineet valonpuutteesta). Ja toinen tärkeä pointti, konekorjuu kertoja on vain yksi!
    Tuloksena on terve nopeasti tukkikokoon paisuva laatukuusikko.

    köyhälaulaja

    Oma laskutaitoni on nähtävästi täysin ruosteessa, koska esim. 100mm x 4000mm rungon tilavuudeksi saan 31,4 litraa, samoin kaikki muutkin tilavuudet poikkeaa edellä esitetyistä.
    Kaava millä laskettu 0,5 x 0,5 x 3,14 x 40 = 31,4
    Oikaiskaa jos lasku ei pidä paikkaansa, please.
    Mainittakoon että rinnan korkeus kohdallani on n. 1,8m.

    tamperelainen tamperelainen

    Kysyisin köyhältä laulajalta,että onko tuo laskentakaavassa käyttämäsi pöllin säde 0,5dm latvamitta vaiko rinnankorkeusmitta.Joka tapuksessa sp:n kiintokuutioihin menee ihan liikaa pölllejä vaiko keppejä ne nyt ovat

    suorittava porras suorittava porras

    Lähtöarvot tilavuuksista on otettu taulukosta ”puuntilavuus rinnankorkeusläpimitan ja pituuden funktiona” /Metsänmittausohjeita . Puulajina mänty ja kuusi. Oksat eivät sisälly kokonaistilavuuteen.

    köyhälaulaja

    tamperelaiselle: kyseessä keskivahvuus, joten laskelma ei aivan pidä paikkaansa, tosin energiapuu ryteikössä 4 metrisen riun latva- ja tyvi läpimitassa ei välttämättä isoa eroa ole.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 132)