Keskustelut Puukauppa Energiapuun hinta

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 16)
  • Energiapuun hinta

    Hei

    Mitäs olette saaneet raivaus energiapuusta motille? Varsinkin Keski-Pohjanmaan alueen hintataso kiinnostaa… tietysti tilastona muunkin maan hintataso tervetullutta.

  • Mäntymies

    Aiheen nostoa näin huonon turvekesän jälkeen. Onko energiapuuta myyty ja mihin hintaan?

    vänkäri

    Periaatteessahan vesikesän ei pitäisi vaikuttaa energiapuun hintaan koska tuoreesta energiapuusta ei taida oikein apua olla tulevana talvena. Voihan se silti heijastua hintoihin, varsinkin jos vielä joku osaisi ensi kesän kelin oikein ennustaa. Itteäkin kyllä kiinnostaa Etelä-Savon hintataso kun on vähän taka-ajatuksia ollut perämetän raivauksen suhteen.

    suorittava porras

    Raivaus ja energiahommat ovat kaksi täysin eri asiaa. Jos riuku kaatuu raivaussahalla, puhutaan raivauksesta. Jos puiden keskitilavuus ylittää 50-60 litraa ja hehtaarikertymä on yli 50m3 /ha , voidaan puhua jo jonkin sortin energialeimikosta. Tätä pienemmät on on syytä jättää kasvamaan tai on kiireenvilkkaa raivattava kasvukuntoon .

    Varsinkin kaukaa takametsistä ei ole järkevää yrittää korjata ennergiapuuta. Korjuukustannukset ylittävät tuotot monessa tapauksessa. Se kaukana sijaitseva taimikko on aina edullisinta raivata .

    …enkä malta olla kertomatta , että hyvä energialeimikko korjuuta ajatellen on jo metsänhoidollisesti pilalla . Energiapuun kasvatukseen ei kannata heittäytyä metsänhoidon kustannuksella.

    Energiapuun hintaan ei ole näköpiirissä korotusta , ellei leimikoiden järeyttä saada kohotettua merkittävästi . Todellisten korjuukustannusten suuruus on tullut monille kokeneillekin yllätyksenä . Nyt kiinnitetään entistä enemmän huomiota kohdevalintaan . Jäykempi puu kelpaa , risukot kierretään kaukaa.

    Puun takaa

    Suorittava puhuu asiaa. Energiapuu ei ole mikään metsänomistajan Eldorado, joka tuottaisi helppoa rahaa. Aivan samat puukaupan perusteet pätevät energiapuuhun kuin muuhunkin puukaupaan, eli hyvästä leimikosta hyvä hinta ja huonosta leimikosta huono hinta. Ei liene liian vaikea asia ymmärtää?

    vänkäri

    Siksipä raivaankin perämetän ojanpenkat ja pellonlaidat ennenkuin siitä tulee ns. energialeimikko. Ja mainittakoon myös että hakeauto pyörähti hakettamassa aiemman rankakasan tässä taannoin perämetän kääntöpaikalla, joten senkään puoleen ei hätiä mitiä. Helppona ja rahakkaana en hommaa pidäkään kuten en ropsintekoakaan, mutta kun moto ei kokemusten perusteella taimikoihin eikä ensiharvennuksiin omilla mailla tule niin teen ite. Ja koska vanerilla ollaan, niin raskas työhän vaatii raskaat huvit.

    Puun takaa

    youtube.com/watch?v=IahzNKFawFI&feature=related

    jees h-valta

    Enkä myöskään malta olla kertomatta että suorittavan asenne energiahakkuisiin on jäänyt jo monta asemaa sitten junasta.
    Täällä Lounais-Suomessa maksetaan asiallinen hintataso ja se onkin muuttanut omanikin vähän yhtä pinttyneen, pönöttyneen asenteeni täysin. Nyt olen täysillä mukana ja suunnittelen taimkoiden varhaisperkauksesta lähtien kaikki sopivat palstat energia-asentoon. Puhumattakaan että varsinainen massapuu myös osaltaan hyödynnetään energiaksi. Viimeksi olen tehnyt kannonnostokaupan ja hiukan tuulenkaatoja vielä energiapuun varsinaiselle ostajalle.

    suorittava porras

    On myös niitä , jotka ovat hypänneet väärään junaan…
    Tällä kertaa vastakkain ovat kokemus ja usko . Kannattaa miettiä tarkasti mihin junan hyppää.

    Olin itsekin vielä kymmenen vuotta sitten sitä mieltä , että nuorien metsien kunnostuskohteilta saataisiin energiapuuta. Sitä kyllä saadaan , mutta viime ajat ovat osittaneet , että se on aivan liian kallista. Työkustannukset ovat kestämättömällä tasolla eikä korjuujälkikään täytä kaikilta osin tavoitteita. Eniten huomautettavaa on ollut juuri energiapuuhakkuiden korjuujäljessä . Raivaussahan oikea-aikaisella käytöllä saavutetaan varmimmin metsän kannalta (ja omistajan kukkaron) paras lopputulos. …ja raiteet sinne metsään syntyvät vasta pari vuosikymmentä myöhemmin.

    Pähkäilijä

    ###########Harrastelija kirjoitti
    kiintokuutioon lienee jotain 0,4-0,45 välillä.#########

    yksinkertainen nyrkkisääntö – heittomotti (i-m3), rankakuutio ja hakekuutio ovat samankokoisia.

    Hakkeen hinta pyörii noin 18€/MWh polttolaitoksella. Kiinnosta ilmakuivaa puuta saa noin 2 MWh, märemmästä 1,6 tjsp (huom – tähän hintaan kuuluu myös haketus + kuljetus metsästä laitokselle)

    Kaataja

    Itse olen myös energiapuun kannalla. Itsellä viivästynyt taimikonhoito, en tiedä miten määritellään nuorenmetsänhoito, siis missä menee raja.

    Itse tein n. hehtaarin raivauksen raivaussahalla, puita kun oli tiheässä, puut eivät kaatuneet itsestään, vaan käsin siirtelin kaatumisvaiheessa puut kasoille.

    Tukien kanssa rahamäärä jäi vähän alle 1000€, joten mielestäni kohtuullinen korvaus, koska se työ oli kuitenkin tehtävä. Tunteja en laskenut, joten siinä suhteessa ”tuntituotosta” en pysty kertomaan.

    Mutta siinä suhteessa olen samaa mieltä, että 5m ja 4cm kantohalkaisijalla niitä risuja ei kannata kerätä!

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 16)