Keskustelut Metsänhoito Energiapuuharvennus

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 439)
  • Energiapuuharvennus

    Ainakin nimimerkki Visakallo on kertonut kasvattaneensa taimikoita (männiköitä?) siten, että varhaisperkauksen jälkeen ei tehdä enää raivaussahahommia vaan seuraava harvennus on motolla tehtävä energiapuuharvennus.

    Tästä olisi kiinnostavaa kuulla lisää kokemuksia. Ajatushan on erittäin houkutteleva, jos taimikonhoito/-harvennus voidaan jättää väliin. Kuitenkaan energiapuuharvennuksesta ei puhuta juuri ollenkaan ja taimikonharvennusta pidetään itsestäänselvyytenä.

    Minkä kokoiseen nuoreen metsään energiapuuharvennus voidaan tehdä (menee kauapaksi) ja mihin suuntaan rahaa liikkuu ja kuinka paljon vai liikkuuko?

    Entä paljonko tyypillisesti jätetään runkoja hehtaarille? Miksi taimikonharvennus raivaussahalla olisi järkevämpää kuin energiapuuharvennus?

  • MaalaisSeppo

    Laanihaketus on vähenemässä. Energiapuut varastoidaan enenevässä määrin energiapuuterminaaleihin. Pienemmät käyttäjät käyttävät laanihaketusta.

    Visakallo

    Kieltämättä kovin seikkailuhenkisiltä kuulostaa nuo herrojen Tolopaisen ja Jessen metsissä tehdyt hakkuut. Milloin on lumppeja piilottettu havukasoihin, moto jättänyt osan leimikosta puimatta, tukkileimikosta ei löydy kuin kourallinen tukkeja, energiapuut mitataan miten milloinkin, jne, jne. Kaikki tuo kuulostaa täkäläisen mittapuun mukaan täysin vieraalta.  Toimintatapoja on näköjään valtakunnassa hyvin erilaisia niin myyjä- kuin ostajapuolella.

    Visakallo

    Näin on kuten MaalaisSeppo tuolla totesi. Energiapuukasat lähtevät nykyisin nopeasti kohti terminaaleja.

    Tolopainen

    0Kyllä se lumppi löytyy jokaisesta kaadetun kuusen havukasasta Visaisenkin kuusikoiden päätehakkuualueilla, turha laittaa päätä pensaaseen. Metsänomistajia puukaupoissa sahataan aina silmään.

    jees h-valta

    Jos e-puun hinta on lähellä kuidun hintaa ei kauheasti huoleta miten mitataan! Ja se nökkönen nyt oli pieni, muutaman kuution satsi. Siellä oli jonkinverran järeää leppää alalla ja sen poistaminen antoi muulle metsälle tilaa kasvaa. Ei sitä käyty vartavasten tekemässä. Se tuli ensiharvennuksen kylkiäisenä. Nuo osan puimatta jättämiset on vain suorittava nostanut arvoon arvottomaan. Mitään merkitystä niillä ei käytännössä ole ollut. Paitsi että niistä on helposti saanut lisäalaa seuraaviin hakkuisiin.

    jees h-valta

    Kyllä se tosiaan pitää MG-uskoa voimissaan kun puusta saa asianmukaisen hinnan myös kuituna. Tosiaan, taisi jo pelkät bonukset tehdä tuon Jätkän 2-3 euroa lisää motin hintaan.

    suorittava porras

    Mikä olikaan energiapuun mittaustapa? Motomitta,vai puntari? Ja minimi läpimitta?…löytyvät kauppasopimuksesta.

    jees h-valta

    Motomitta.

    Jätkä

    Yleisin tapa energiapuun mittaamisessa taitaa olla hakekuutioina. Kaappiautossa / perävaunussa irtokuutiot selviää nopeasti, kunhan ensin on mitattu kaapin koko.

    Risujen mittaus moton kourassa lienee kaikkein epäluotettavin tapa, varsinkin , kun käsitellään useampaa rassia samalla kertaa.

    Visakallo

    Täällä on kokopuu punnittu kuormaimella tienvarteen tuotaessa.

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 439)