Keskustelut Metsänhoito Energiapuuharvennus

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 439)
  • Energiapuuharvennus

    Ainakin nimimerkki Visakallo on kertonut kasvattaneensa taimikoita (männiköitä?) siten, että varhaisperkauksen jälkeen ei tehdä enää raivaussahahommia vaan seuraava harvennus on motolla tehtävä energiapuuharvennus.

    Tästä olisi kiinnostavaa kuulla lisää kokemuksia. Ajatushan on erittäin houkutteleva, jos taimikonhoito/-harvennus voidaan jättää väliin. Kuitenkaan energiapuuharvennuksesta ei puhuta juuri ollenkaan ja taimikonharvennusta pidetään itsestäänselvyytenä.

    Minkä kokoiseen nuoreen metsään energiapuuharvennus voidaan tehdä (menee kauapaksi) ja mihin suuntaan rahaa liikkuu ja kuinka paljon vai liikkuuko?

    Entä paljonko tyypillisesti jätetään runkoja hehtaarille? Miksi taimikonharvennus raivaussahalla olisi järkevämpää kuin energiapuuharvennus?

  • Visakallo

    A.Jalkanen, energiapuuharvennus korvaa minulla männikön normaalin ensiharvennuksen, ja se tehtään 20-vuoden iässä. Kertymä siitä on yhteensä 70-80 mottia/ha kuitua ja kokopuuta.  Seuraava harvennus on jo 2. harvennus 32-35 vuoden iässä. Siitä normaali kertymä tukkia ja kuitua.

    Puuki

    Kemeratuki e-puulle on (yli 35 mottia/ha poistuma , keskinen-ja e-Suomi)  yhteensä 430 ekua/ha – verot 30% ~ 300 ekua/ha .   Taimikonhoitokustannus”säästö”/ha   ~ 500 x 0,7 – 230 – 0,3×230 ~  190 ekua/ha .    Yht; n. 490 €/ha.  ”Säästö” taimikonhoidon laistamisesta on vähän suurempi, jos ei maksa norm. 30/34 %:n veroa puunmyynnistä.

    Ihan kokonaan ei tietenkään kannata taimikkoja jättää hoitamatta . Pilalle ne menee,  jos ensimmäinen taim. hoito onkin e-puuhakkuuksi siinä tapauksessa kutsuttu ryteikössä ajelu isolla koneella puiden kuvatuksia etsiskellessä.  Motokuskilta meneepi hermot ja mo:lta taimikko ( ja ehkä hermot myös) .

    Sopiva lopputiheys riippuu  kasvupaikasta , puulajista ja e-puutaimikon puiden koosta ja lähtötiheydestä .  Jos on jäävä puusto esim. n. 10 m pitkää männikköä, niin jotain 1100 kpl/ha voisi olla sopiva kasvatustiheys. Mitä lyhempää, niin sitä tihemmäksi jätetään ja mitä rehevämpi kasvupaikka, sitä enemmän sopii kasvamaan kpl:eita/ha. Ja jos on jo riukuuntuneita niin ei liian harvaksi sitten ainakaan, saattaa mennä niistä puolet nurin seuraavan talven tuiskuissa viimestään.

    Visakallo

    Toki näin, mutta verotus toimii samalla tavalla siellä tulopuolellakin.

    Jätkä

    Uskoakseni Visa on kuitenkin tehnyt taimikkoon 1 – 2 R-sahakäsittelyä, joten ei hän täysin Jeessin uskoon ole kääntynyt-vielä.

    suorittava porras

    Tämä oli ”normaali” energiapuukohde silloin , kun yritys , jossa työskentelen ,joutui puolipakolla hommaan ryhtymään. Nyt on noista harrastuksista kannonnosto mukaan lukien pysytty visusti erossa , vaikka kaikissa pienemmissä motokourissa onkin enrgiapuun käsittelyyn tarkoitettu joukkokäsittelyominaisuus. Ei onnistunut homma pelkällä giljotiinilla eikä rullasyöttöisellä giljotiinilla . Monen kuljettajan voimin yritettiin. Jotenkuten kannattavaa  työ oli vasta järeämmillä kohteilla , joissa metsä oli käytännössä pahasti pilalla.

    En malta olla kertaamatta , että on järjetöntä käyttää motokuskien kallista työaikaa ja noin 400 kertaa kalliimpaa työvälinettä raivauksiin(kunnon raivurin saa tonnilla) , kun parempikin vaihtoehto on olemassa.

    Jätkä

    Nuo keräävät kaatopäät ja joukkokäsittelykourat ovat usein jonkun isomman sopimusurakoitsijan (alueurakointi) – ilona. Eli firma on suunnilleen pakoittanut hankkimaan sellaisen varustuksen. Sillä sitten ronkitaan pikkuhiljaa noita kaikkein vaikeimpien Joos-miesten rääseikköjä ihan oman imacon takia.

    Kerran tehtiin Metsäliiton ostohenkilön kanssa puukauppaa (Serkkuni) hän sanoi silloin, kun tuli juttua kalustosta, että:”Onhan meillä Farmi-track”. Myönsi, että useiden kauppojen hieronnan yhteuydessä tuodaan esiin se, että meillä on kevyempi telakone, jolla ajetaan pehmeät paikat. Tosin se yleensä seisoo varikolla, vaikka kaupanteon yhteydessä on annettu ymmärtää, että sillä ne ajetaan.

    Ku urakoitsijalla on vaikkapa kymmenen koneketjua, hänellä voi olla käyttöä pikkukinnerille silloin tällöin ja isossa konekannassa sen kustannukset voi kattaa muiden koneiden tuotolla.

     

    Puuki

    En lähtisi näillä korkeuksilla e-puutaimikoita enää kasvattelemaan asiakseen nykyisillä hinnoilla ja ehdoilla. Eri asia  jos mä kasvatuksen kiusana olisi hirvet koko ajan .    Vapo ostaa ja jopa maksaakin jotain kantohintaa e-puusta nykyään myös täällä.  Hyvä niin.    Ihan vain talkoilemalla ei niitäkään puita kukaan alkaisi tienvarteen järjestämään .

    suorittava porras

    Tämä kuva on otettu lehtipuuvaltaisen enrgiakohteen ajouralta 6 vuotta korjuutapahtuman jälkeen.(2010-2016).Kuvio oli istutettu alunperin kuuselle. Aika nirkoiseti näkyi kuusia risukon seassa.

    Gla

    Kun energiapuun tienvarsihinta (ranka) on suunnilleen sama kuin kuitupuun, täytyy suorittavan kuvien kaltaisten kohteiden olla selitys edellisen sivun taulukkohinnoille. Korjuukuluista ero tulee. Mutta jos korjuu saadaan asiallisilla olosuhteilla sujuvaksi, pitäisi hinnankin olla jotain muuta kuin keskimääräiset toteutuneet hinnat.

     

    jees h-valta

    Eiköhän noista tullut varhaisperkaus mainittua eli 3-3500 on ha/lla ainakin minulla se asento jolla nuoreen metsään kasvua tehdään. Uskon ettei Visakallo noilla hinnoilla joita edellisellä esiteltiin tee e-puukauppaa. Enkä minäkään. Kaikki hinnat suorastaan naurettavia.

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 439)