Keskustelut Metsänhoito Energiapuuharvennus

Esillä 10 vastausta, 421 - 430 (kaikkiaan 439)
  • Energiapuuharvennus

    Ainakin nimimerkki Visakallo on kertonut kasvattaneensa taimikoita (männiköitä?) siten, että varhaisperkauksen jälkeen ei tehdä enää raivaussahahommia vaan seuraava harvennus on motolla tehtävä energiapuuharvennus.

    Tästä olisi kiinnostavaa kuulla lisää kokemuksia. Ajatushan on erittäin houkutteleva, jos taimikonhoito/-harvennus voidaan jättää väliin. Kuitenkaan energiapuuharvennuksesta ei puhuta juuri ollenkaan ja taimikonharvennusta pidetään itsestäänselvyytenä.

    Minkä kokoiseen nuoreen metsään energiapuuharvennus voidaan tehdä (menee kauapaksi) ja mihin suuntaan rahaa liikkuu ja kuinka paljon vai liikkuuko?

    Entä paljonko tyypillisesti jätetään runkoja hehtaarille? Miksi taimikonharvennus raivaussahalla olisi järkevämpää kuin energiapuuharvennus?

  • R.Ranta

    Energiapuusta löytyi tällainen viestiketju ja aihe on minusta erittäin ajankohtainen.

    Aika erikoinen on tilanne kun risumotti on tienvarressa melkein yhtä arvokas kuin tukkimotti.

    Nuorien metsien omistajalle tämä on kuin lottovoitto.  Nyt kannattaa toimia ja laittaa nuoria metsiä kuntoon.

    Jo pitkään eri nimellä aiemmin toiminut yrityskin on aktivoitunut entisestään, mikä on erinomainen asia.

    Ropsin

    Viestiketjun aloitusaikaan oli Energiapuu huonossa maineessa sillä että kuitupuuta pistetään energiapuuhun ja hintakin oli onneton vielä

    Ropsin

    Paljonko oli silloin kuituppuun hinta pystykaupalla muistelisin että suurin piirtein yhdestätoista 15 euroon kakkosarvennuksella

    mehtäukko

    Jos taimikot ja nuoret metsät hoidetaan mh-ohjeiden mukaan ajallaan, ns. energialeimikoita ei ole olemassakaan.

    Puuki

    E-puuleimikoksi käy nykyään hyvin ennen vain kuitupuuleimikoksi käynyt metsä. Hinta ero on hävinnyt.

    mehtäukko

    Kyllä, onhan se siinä yksi ptl- vaihto-ehto.Jos ostopalstan kuviolla on em. töistä ollut puute, siihen käy luonnikkaasti. Haapa- ja leppäsekasorto saa tuottoa…

    Apli

    E-puuleimikoksi käy nykyään hyvin ennen vain kuitupuuleimikoksi käynyt metsä. Hinta ero on hävinnyt.

    Näihän siinä on käynyt ja monessa kohteessa saa paremman hinnan kun leimikon puut menee kaikki energiaksi eikä kuiduksi.

    mehtäukko

    Tilanne voi myös muuttua ”entiselleen”. Siksikään ei ole viisasta kaventaa vaihto-ehtoja hoitamattomuudella.

    Ammatti Raivooja

    Tarkoituksellista energiapuun kasvatusta voi tehdä vain rehevällä pohjalla männikössä. Muutenhan tuota energiapuukuviota syntyy itse raivaamalla ja MHYn raivausten seurauksena. Nytten tässä sanoin isännälle jonka metsiä hoidan missä MHY on tehnyt 2 raivausta kuusikkoon mutta liian aikaisin, niin sinne on noussut jo energiapuualiskasvusto. Edellisen kerran 10-vuotta sitten ennakkoraivasin hänelle sellaisen mutta nyt sanoin, että otanpa yhteyttä energiapuufirmaan ja otti. Kuusentaimikoissakin pitäisi uskoa jos ei halua, että ne päätyy energiapuuksi, että liian ajoissa raivaamisella on seuraukset. En viiti enää ennakkoraivata ku tikkuja yksityisille.

    R.Ranta

    Minä kun ukko olen niin lapsellinen, etten näistä asioiosta mitään ymmärrä, tein juuri laajan energiapuukaupan. Taimikonhoidossa vähän liian taajaksi jääneitä kohteita ja vähän vielä pientä normaaliin kuitupuuenskaan. Hinta karsittuna rankana jopa kuitupuuenskaa parempi ja pienirunkoisetkin pinoon.

    Mukana kiljotiinikohdekin osakarsittuna rankana, jossa rehevällä maalla puuta niin paljon kun maahan mahtuu, kun taimikonhoito jäänyt ensihoitoon. Puuta syösää, tarkoitit tai et. Tässä kohteessa  velat muuttuivat saatavikasi ja sehän passaa.

    Olen lapsellisen tyytyväinen, kun rästikohteita tulee kuntoon (tietenkin ukon onnenkantamoisena, kuten koko metsätalouteni)

    Em. syystä ajattelin kommentoida, että silloin on syytä takoa, kun rauta on kuumaa. Kohteista ei ole puutetta, kun metsiä liikkuessa aina tarkkailee.

     

     

     

Esillä 10 vastausta, 421 - 430 (kaikkiaan 439)