Keskustelut Metsänhoito Energiapuuharvennus

Esillä 10 vastausta, 411 - 420 (kaikkiaan 439)
  • Energiapuuharvennus

    Ainakin nimimerkki Visakallo on kertonut kasvattaneensa taimikoita (männiköitä?) siten, että varhaisperkauksen jälkeen ei tehdä enää raivaussahahommia vaan seuraava harvennus on motolla tehtävä energiapuuharvennus.

    Tästä olisi kiinnostavaa kuulla lisää kokemuksia. Ajatushan on erittäin houkutteleva, jos taimikonhoito/-harvennus voidaan jättää väliin. Kuitenkaan energiapuuharvennuksesta ei puhuta juuri ollenkaan ja taimikonharvennusta pidetään itsestäänselvyytenä.

    Minkä kokoiseen nuoreen metsään energiapuuharvennus voidaan tehdä (menee kauapaksi) ja mihin suuntaan rahaa liikkuu ja kuinka paljon vai liikkuuko?

    Entä paljonko tyypillisesti jätetään runkoja hehtaarille? Miksi taimikonharvennus raivaussahalla olisi järkevämpää kuin energiapuuharvennus?

  • suorittava porras

    Eikä tässä vielä kaikki! Olisi mielenkiintoista nähdä ,miltä uran reunapuiden juuret näyttävät ,kun puut on ajettu sateiden jälkeen. Niukasti karttuu ajourille kantavuutta parantavaa latvusmassaa noista tarpeista . Kaikki puulle tuoksuva näyttää  päätyvän energiakasaan.

    mehtäukko

    Tarvinnemmeko nähdä ,kun sen tietää.

    Apli

    Samoja ajatuksia suorittavan kanssa, nämä pitäisi ehdottomasti tehdä talvella kuten kuusikoiden harvennukset yleensä, tai sitten sellaiseen ajankohtaan kuten oli alkukesästä todella kuivaa ja kaikki risut ajouralle. Nyt on todella karut kelit tehdä harvennuksia kaikilla paitsi kelirikkokohteilla sen verran märkää alkaa metsässä olla.. Mutta kukin tavallaan, kiima on kova energiapuussa!

    Rane

    Lämpimänä vuodenaikana energiapuuleimikoiden pitäisi olla puhdasta lehtipuuta kun käytetään näitä energiapuukouria joissa ei ole kantokäsittelylaitteita.Mitenkähän paljon tästä lipsutaan?

    sikari

    Onko meillä loppuun asti tutkittua tietoa kantokäsittelyn hyödyistä tai haitoista. Ei ole. Se että täällä nämä vanhat jäärät arvostelee tätä toimintaa johtuu vaan siitä ettei ne  siihen pysty.

    A.Jalkanen

    Ranella hyvä pointti. Juurikääpää ei kannattaisi päästää sinne missä se ei vielä ole.

    sikari

    A Jalkaselta tyhmä kommentti, kun se ei kerro mitään uutta ratkaisua tähän ongelmaan.

    A.Jalkanen

    Ratkaisu on ilmeinen: lopetetaan tuki energiapuun keräämiselle. Muissa hakkuissa käytetään pääosin kantokäsittelyä. Lisäksi poistetaan juurikääpää nostamalla kantoja ja lisäämällä sekametsiä. Muita ratkaisuja ei oikein vielä ole, paitsi se kestävämpi kuusen sankaritaimi.

    PS. Kantokäsittelymenetelmät nimenomaan perustuvat Metsäntutkimuslaitoksen (Kari Korhonen) ja sen seuraajan Luonnonvarakeskuksen (esim. Tuula Piri) tutkimuksiin.

    jees h-valta

    Sikarin linjoilla. Energiapuun tuki on ok ja sen jatkuvuus tietenkin tärkeää jo työllistämisenkin kannalta. Uskon että nytkin tulee aika jolloin ainespuun hakkuut vähenevät rajusti. Sillä aikaa on koneyrittäjillä kyllä aikaa e-puuhakkuisiin. Onhan toki nytkin ollut.

    suorittava porras

    Se tuki ei valitettavasti päädy korvaamaan korkeampia työkustannuksia , vaan kasvattamaan hoitorästejä.

    Tiukan paikan tullen koneyrittäjien on karsittava tuottamattomia rönsyjä toiminnastaan ,jolloin ensimmäisenä toimenpiteet kohdistuvat energiapuuhakkuisiin. Kalusto myyntiin tai romuksi ja kuskit sinne ,missä on tarjolla tuottavaa työtä. Tämä viestinä niille ,jotka kuvittelevat , aiemmin esitetyssä videossa näkyvän toiminnan olevan yleistymässä. Raivaussahoja kannattaa kaivella esille ,mikäli on halua saada metsät kuntoon. Energia tullaan keräämään paksummista puista . Huonolaatuinen tukki on verraton vaihtoehto.

Esillä 10 vastausta, 411 - 420 (kaikkiaan 439)