Keskustelut Metsänhoito Energiapuuharvennus

Esillä 10 vastausta, 331 - 340 (kaikkiaan 439)
  • Energiapuuharvennus

    Ainakin nimimerkki Visakallo on kertonut kasvattaneensa taimikoita (männiköitä?) siten, että varhaisperkauksen jälkeen ei tehdä enää raivaussahahommia vaan seuraava harvennus on motolla tehtävä energiapuuharvennus.

    Tästä olisi kiinnostavaa kuulla lisää kokemuksia. Ajatushan on erittäin houkutteleva, jos taimikonhoito/-harvennus voidaan jättää väliin. Kuitenkaan energiapuuharvennuksesta ei puhuta juuri ollenkaan ja taimikonharvennusta pidetään itsestäänselvyytenä.

    Minkä kokoiseen nuoreen metsään energiapuuharvennus voidaan tehdä (menee kauapaksi) ja mihin suuntaan rahaa liikkuu ja kuinka paljon vai liikkuuko?

    Entä paljonko tyypillisesti jätetään runkoja hehtaarille? Miksi taimikonharvennus raivaussahalla olisi järkevämpää kuin energiapuuharvennus?

  • Puuki

    Motoyrittäjät joutuu joskus venymään vähän vähemmän kannattaville leimikoillekin koska metsä määrittää harvennustarpeen josta päättää lopulta mo eikä motokuski.

    Visakallo

    Mehtäukolle totean, että ainakaan meilläpäin aikanaan varhaisperattu ja tarvittaessa ennakkoraivattu normaali ensiharvennusleimikko ei ole ”yleisestä tavasta poikkeava”. Ilmeisesti sitten jossain päin Suomea näin on. Yli kolmekymppiä karsitusta tavarasta pystykaupalla on tällä hetkellä minun mielestäni ihan käypä hinta.

    suorittava porras

    Sisältyykö kemeratuki hintaan?

    Voisi olla Visallakin haasteita saada vastaavista kaupat aikaan ,jos tilan pinta-ala olisi keskimääräiset 30 ha ja kuvion koko hehtaarin ja kahden välillä ja sijainti hieman sivummalla.

    mehtäukko

    ”..Motoyrittäjät joutuu joskus venymään vähän vähemmän kannattaville leimikoillekin koska metsä määrittää harvennustarpeen josta päättää lopulta mo eikä motokuski.”

    Aika tyhjänpäiväinen toteamus. Jos mo:lla todella olisikin tiedon ymmärrystä, monelta kuprulta säästyisi toiminta ja jälkipeliä ei tarvitsisi.

    ”.. ainakaan meilläpäin aikanaan varhaisperattu ja tarvittaessa ennakkoraivattu normaali ensiharvennusleimikko ei ole ”yleisestä tavasta poikkeava”. Videon esittämä risukko on sitä yleistä tapaa, jossa tekemisen vastuita on pompoteltu kymmeniä vuosia.

    Resulla osuva analyysi.

    KeMeRat

    ”Raivaus olisi tullut maksamaan omistajalle pari tonnia. Alakerta päätettiin putsata giljotiinikorjuulla energiapuuksi. Näin omistaja sai pari tonnia rahaa”

    No niinpä

    Visakallo

    Suorittavalle: Kemera ei sisälly hintaan. Se tulee bonuksena päälle niin kuin ostajienkin bonukset ja muut lisukkeet. Kuviokoko on minulla 1-5 hehtaaria, eli ei poikkea yksityismetsien luvuista. Miten tilan pinta-ala vaikuttaa kuviokokoon? Minun mielestäni ei mitenkään. Jos taas sijainnista puhutaan, niin kyllähän täällä ainakin eteläisen Suomen mittakaavassa aika lailla sivummalla ollaan, kun kaikkiin kolmeen maakuntapääkaupunkiin on osapuilleen 100 km matkaa!

    Puuki

    Aika tyhjänpäiväinen toteamus. Jos mo:lla todella olisikin tiedon ymmärrystä, monelta kuprulta säästyisi toiminta ja jälkipeliä ei tarvitsisi.

    Tyhjänpäiväinen toteamus.

    A.Jalkanen

    Viiltäväkin analyysi voi mennä hiukan asiasta sivuun, jos ei lue kysymystä huolella. Kysyin siis millainen on hyvä energiaharvennuskohde. Suorittavan vastauksessa oli huonon kohteen erityispiirteet jälleen kerran lueteltu. Yritetään jelppiä lukijoita tästä eteenpäin, näistä kohteista eroon pääsemiseksi.

    Hyvä kohde on siis sellainen joka on metsänhoitosuositusten mukaan hoidettu, eli yleensä vähintään varhaisperkaus ja taimikonhoito ovat tehtynä. Jos puulaji on mänty ja uudistamistapa kylvö, runkolukua voi silti olla selvästi enemmän kuin istutusmetsissä eli 3000 – 4000 kappaletta. Tähänkin metsään pystyy edellisten kommenttien mukaan tekemään kannattavan korjuun, kun rangat karsitaan mahdollisimman pieneen läpimittaan.

    Yksittäisen poistettavan rungon järeys on jo kuitupuun minimikokoa. Tätä huonompia kohteita ei pitäisi ainakaan uuden Metkan määräyksiä noudattaen enää juurikaan tulla, koska siinä jätettävien runkojen enimmäismäärä alle 8 metrin taimikossa on 2500 runkoa. Tällaisella ohjeistuksella huonoja energiaharvennuksia ei enää juuri tulisi lainkaan – paitsi niillä jotka eivät käytä Metka-tukea, tiheys voi olla edelleen tuota suurempi ensiharvennus/energiaharvennusvaiheessa.

    suorittava porras

    Puuki saattaa joutua muuttamaan kantaansa. Harvennuskohu tulee vaikuttamaan yhtiöiden ostokäyttäytymiseen. Riskikohteet jätetään suosiolla ostamatta. Vältetään menemästä harventamaan ennen aikojaan. Tämä johtaa siihen ,että energiapuuvaihtoehdon korjuuajankohta siirtyy tuonnemmas . Siitä puolestaan seuraa ,että metsä on entistä enemmän pilalla ja valinnanvaraa vähemmän siinä vaiheessa ,kun hakkuu toteutetaan. Se jää monissa tapauksissa ensimmäiseksi ja viimeiseksi ennen päätehakkuuta. Näinhän on käynyt monesti jo tähänkin asti hoitamattomien metsien kohdalla. Mitään ei ole opittu.

    suorittava porras

    Annelille vastaisin ,että tuo suuri runkojen lukumäärä ja pieni koko on se ongelma. Työtä ei saa kannattavaksi mitenkään varsikaan, kun korjuun kustannustaso on jo muutenkin korkea.

    Metsänhoidollisestikin korkea tiheys on aiheuttanut enemmän ongelmia ,kun hyötyä ,jos tavoitellaan elinvoimaisia puita. Hirvituhojen suhteenkin puuston suuri tiheys mieluummin lisää kun vähentää hirvien kinnostusta alueeseen. Syötävää riittää runsain määrin eri muodoissaan. Kasvussa jälkeen jääneet ja varjossa kasvavat taimet maistuvat hyvin.

    Avauksessa kysytään energiapuun korjuusta th:ta korvaavana toimenpiteenä. Siinä suhteessa energiapuuhakkuu ei ole paras vaihtoehto. Kun varhaisperkauksen lisäksi tehdään myös th , on vaihtoehtoja yksi enemmän eikä tarvitse näperrellä risujen kanssa eikä jännittää , saadaanko leimikko ajallaan kaupaksi. Ei varmasti ole mukavaa kuulla ,että ”tuo pienirunkoinen osio ei tällä kertaa kelpaa kaupan yhteyteen. Palataan asiaan seuraavan kaupan yhteydessä.” Mitkä ovat aatokset ,jos seuraava puukauppa on ajankohtainen vasta kymmenen vuoden kuluttua?

Esillä 10 vastausta, 331 - 340 (kaikkiaan 439)