Keskustelut Metsänhoito Energiapuuharvennus

Esillä 10 vastausta, 321 - 330 (kaikkiaan 439)
  • Energiapuuharvennus

    Ainakin nimimerkki Visakallo on kertonut kasvattaneensa taimikoita (männiköitä?) siten, että varhaisperkauksen jälkeen ei tehdä enää raivaussahahommia vaan seuraava harvennus on motolla tehtävä energiapuuharvennus.

    Tästä olisi kiinnostavaa kuulla lisää kokemuksia. Ajatushan on erittäin houkutteleva, jos taimikonhoito/-harvennus voidaan jättää väliin. Kuitenkaan energiapuuharvennuksesta ei puhuta juuri ollenkaan ja taimikonharvennusta pidetään itsestäänselvyytenä.

    Minkä kokoiseen nuoreen metsään energiapuuharvennus voidaan tehdä (menee kauapaksi) ja mihin suuntaan rahaa liikkuu ja kuinka paljon vai liikkuuko?

    Entä paljonko tyypillisesti jätetään runkoja hehtaarille? Miksi taimikonharvennus raivaussahalla olisi järkevämpää kuin energiapuuharvennus?

  • suorittava porras

    Eiköhän  videolta / edellinen sivu selviä sokeallekin ,mistä kehityksestä olen ollut huolissani tällä palstalla nämä vuodet . Hemmetin valaiseva video! Ammattimiehen ja kalliin koneen aikaa haaskataan surutta tuottamattomaan raivaustyöhön. Videosta käy ilmi myös , mitä ne ”liian voimakkaat harvennukset” käytännössä ovat ja voi myös päätellä ,mitkä ovat monessa tapauksessa hiilinielujen romahtamisen perimmäiset syyt.

    Luonnollisesti kuvio on kemerakohde ,jossa tuki menee täysin harakoille . Luonto olisi tehnyt ajan kanssa vastaavat ”hoitotoimet” ihan ilmaiseksi ja olisi  päädytty kuitenkin lähes samaan lopputulokseen päätehakkuuvaihetta ajatellen.

    Pienkonefriikeellekin jää hieman ajateltavaa. Pienillä koneilla ei saada tuotakaan vähää aikaiseksi. Nytkin olisi raivaussaha riittänyt. Paljon paksumpaa tavaraa lojui taimikossa kaadettuna eilen ”kakkosnelosen” varressa Jämsän ja Lahden välillä. Ei ollut kelvannut energiapuuksi edes pikitien vierestä.

    mehtäukko

    Niin, pienkoneeesta jäi vastaus saamatta…miksihän?

    Kun on ollut vääntöä korjuujäljestä, hinnoista ja motivaatioista, kuka kehtaa vaatia jotain kun noin toteutetaan taustatyöt? Ei ihme sekään, kun kuskin kävelykierroksella aukkoista risukkoa näkyy hoitamattomuuden seurauksena joka puolella, siitä olisi vaan taiottava roina pois, mutta jälki pitää olla hyvää.!?

    Apli

    Minusta hyvä video kanssa, hyvin opettavainen moneltakin kantilta, ehdottomasti oikea väline olisi ollut raivaussaha jo kauan sitten, ja hyvin harvaksi jää omaan makuun, pelko tuuli ja lumituhoista on varmasti iso..

    Nostokoukku

    Konemiehelle kannattamatonta luutavarpujen keräystä. Ei voi lyödä leiville vaikka saisi puut myydä.

    Visakallo

    Hieman vain ihmetyttää, että noita ennakkoraivaamattomia risuleimikoita aina vaan tulee motomiesten tehtäviksi. Meillehän on täällä lukuisia kertoja kerrottu, että moto ajetaan takaisin lavetille, jos sellainen työmaa tulee eteen. Kun puhun täällä energiapuuharvennuksista, en todellakaan tarkoita tuon kaltaisia kohteita.

    A.Jalkanen

    Hieman lisää konkretiaa auttaa hahmottamaan tilanteen. Millainen on hyvä energiaharvennuskohde? Runkoluku ja järeys ennen harvennusta ja poistuman määrä?

    Ovat aika lähellä normaalia ensiharvennusta paitsi runkoluku yleensä hieman suurempi ja läpimitta pienempi. Toimenpiteen jälkeen voi tulla vielä normaali ensiharvennus mutta yleensä ei. Olenko oikeilla jäljillä?

    Puuki

    Runkoluku ennen harvennusta 4000 kpl/ha , (hoidettu mä-taimikko) ja jälkeen 1300 kpl/ha. Kok.poistuma 43 m3/ha.  Korjuu-urat n. 15 m välein , ajourina n. 30 m välein.  Korjuu keskikokoisella 9 tn  koneella.  Seuraava harvennus on 2.harvennus jossa saadaan myös tukkia.

    mehtäukko

    Visalla ollee ”yleisestä tavasta” poikkeava toimintatapa, joka edellyttää kilpailukykyisen hinnan. Jos pysytään vallitsevissa harv.malleissa, korjuu ollee tehtävä pienempi runkoisena jos tiheyttä on enempi ettei latvusto supistu liikaa. Joku ostopalsta pelastetaan mitä pelastettavissa on. Mutta kuten ed. video osoittaa, mitään ns. ensiharvennuksia ei voi jäädä, kun ei ole tiheyttäkään.

    Keskikokoinen kone ei ole 9 tn.

    Visakallo

    A.J. on aivan oikeilla jäljillä, jos uskotaan sitä, mitä motomiehet ovat ainakin minulle kertoneet. Ei haittaavia risuja eikä puut kasva liian lähellä toisiaan. Puunmyyjä hyötyy energiapuun suuremmasta kertymästä verrattuna siihen, että sama kohde tehdään kuitupuuensiharvennuksena, kantohinnan ollessa kuitenkin sama. Seuraava harvennus onkin jo tukkiakin sisältävä 2. harvennus, eli tavattoman yksinkertaistahan tämä on silloin kun kaikki työt tehdään ajallaan.

    suorittava porras

    Anneli on tavallaan oikeilla jäljillä. Näin jotkut ajattelevat edelleen tehtävän ,mutta siinä ei ole vähääkään järkeä. Raivaukset raivauksina ja ensiharventamaan vasta ,kun puusto on riittävän kookasta ja hakattavaa on tarpeeksi.

    Visalle toteaisin ,että yrityksessä ,jossa viimeksi työskentelin, oli määräys ,että moto lavetille ,jos kohde ei täytä urakointisopimuksen ehtoja. Näin myös tehtiin lukuisia kertoja. Tämän vuoksi varoittelin tuosta mahdollisuudesta ,jotta metsänomistajille ei tulisi paha mieli ,kun näin tapahtuu ja tarjosin keinoja ,millä estetään ,että ei tapahtuisi.

    Niitä risukoita valitettavasti yritettiin kiilata muun kaupan yhteyteen ,mutta ne jäivät usein odottamaan seuraavaa kertaa. Otettiin kuva ja jätettiin pusikot väliin. Jos joku ihmetteli ,miksi hakkuu ei toteutunut joka kohdassa ,oli kättä pidempää perusteluksi.

    Hirvittävän hitaasti näyttää ymmärrys siitä , missä vaiheessa metsäkoneita on järkevää käyttää, kehityyvän toiminnan asteelle . Erityisen pettynyt olen paljon lukeneeseen Anneliin. Haaveilee edelleen ,että koneella olisi mahdollista tehdä metsässä tuottavaa korjuutyötä ennen varsinaista ensiharvennusta. EI VOI! Kun vielä katsot ajatuksella tuon mainitsemani videon ja vertaat olosuhteita vastikään laittamani kuvan harvennusta odottavan palstan kanssa , pitäsi selvitä ,miten olisi viisasta toimia.

Esillä 10 vastausta, 321 - 330 (kaikkiaan 439)